22
Otóż tak:
Dziś przy podmienianiu wody rodzice się do mnie przyczepili że nie wolno podmieniać tak często wody. (robię to raz na tydzień)
Tato: "My kiedyś mieliśmy roby w szkole i wodę się wymieniało jak była czarna i ryby żyły, i kiedyś nie było filtrów tak jak teraz. Ryby budują swoje środowisko a ty co chwile im wodę podmieniasz"
No i zabrakło mi fachowego wytłumaczenia

Oczywiście zaraz mama się wtrąciła że przychodzą jej dopłaty za wodę
Teraz w was moja nadzieja aby nie było kolejnej kłótni
Potrzebuje jakieś fachowe wytłumaczenie, nie do podważenia
Nazwa tematu została poprawiona.
Powinna opisywać problem.
Kejdi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.05.2010, 09:41 {2} przez
Kejdi.)
6
Powiedz, że po to aby obniżyć poziom azotanów, zmniejszyć wskaźnik No3.Tacie powiedz, że twoje ryby to wyselekcjonowane odmiany i są bardzo wrażliwe.Dodatkowo jest to po to aby usunąć rybie odchody i wydzielane przez nich substancje(mocznik jeżeli masz żyworódki).Mamie powiedz, że 1m3(czyli 1000l)kosztuje zaledwie 3-4zł.
Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.
22
strojter napisał(a):Powiedz, że po to aby obniżyć poziom azotanów, zmniejszyć wskaźnik No3.Tacie powiedz, że twoje ryby to wyselekcjonowane odmiany i są bardzo wrażliwe.Dodatkowo jest to po to aby usunąć rybie odchody i wydzielane przez nich substancje(mocznik jeżeli masz żyworódki).Mamie powiedz, że 1m3(czyli 1000l)kosztuje zaledwie 3-4zł.
No i takiego wytłumaczenia mi brakowało
Dzięki kolego
6
Prosze bardzo.Rodzicom czasem ciężko jest coś wytłumaczyć.Miałem z tym problem, gdy chciałem dodać światła do mojej 60l, teraz mam 3x15w(trwa przeróbka).Wyskoczyłem do taty z lumenami, przelicznikiem watów, temperaturą barwową, wymaganiami roślin i tata nie miał co powiedzieć hehe.
Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.
4
Sprawa jest dość kontrowersyjna, po części maja trochę racji. Znam ludzi którzy prawie nigdy wody nie podmieniają a parametry mają idealne. Dużo zależy tu od obsady i innych współczynników które maja wpływ na naszą wodę w akwarium, nie ukrywam że biotop także ma bardzo duże znaczenie. Twoi rodzice mogli także kierować się wiedzą akwarystyczną jak i oszczędnością w zużyciu wody, tak czy inaczej można byłoby wiele polemizować i nigdy nie znaleźlibyśmy rozwiązania tego problemu.Technik w utrzymaniu porządku w akwarium jest wiele i wszystkie są dobre jeżeli parametry są prawidłowe

Pozdrawiam bumboo
3
a jak się nie wymiania wody ze 2 miesiące mój kolega tak robi to czy ryby mogą karleć lub coś im się może dziać \?
15
Powiedz im, że mają rację. Ma któryś z rodziców auto?? Jak tak to powiedz im, że kiedyś ludzie też mieli auta. Nie było wtedy opon zimowych ani letnich. Były całoroczne i nie ważne, że łyse. Nie było kiedyś też części do samochodów i ludzie cieszyli się, że mają jakąkolwiek część do samochodu. Kiedyś nie było części wymiennych i zepsute części się wymieniało. Kiedyś autobusy w zajezdni nie były w ogóle gaszone - nie było wiadomo czy później odpalą. Możesz przedstawić swoje argumenty tacie - niech On odbija piłeczkę

Dodatkowo w moim podpisie masz numer tel. Jak tata będzie chciał podyskutować to chętnie zapraszam
Przy okazji temat jest dość kotrowersyjny - tak jak napisał
bumboo. Zdania będą naprawdę podzielone. Widziałem hodowle w których woda była zielona i widoczność nie przekraczała 5cm od szyby, a ryby tarły się jak głupie. Tak samo jak widziałem akwaria w których woda jest podmieniana tak często jak olej w samochodzie (nie mówimy o taksówkarzach, etc.) i wszystko funkcjonuje poprawnie.
Co do dopłaty za wodę. Jakie Ty masz akwarium i jakie podmianki robisz, że pada taki argument??
22
heh 60l
Podmiana tygodniowo jakieś 30%
Ta wykręcę tacie numer to będzie mnie z telefonem po domu ganiać

hihi
20
z tego co wie do czyszczenia dna z odchodów słózy np odmylacz (robie to co 2-3-tyg). co 3 mies wymieniam 20% wody a co pare dni tą która odparowala zastepuje nowa. przewaznie ok5l.
4
paulokozak napisał(a):z tego co wie do czyszczenia dna z odchodów słózy np odmylacz (robie to co 2-3-tyg). co 3 mies wymieniam 20% wody a co pare dni tą która odparowala zastepuje nowa. przewaznie ok5l.
Nie rozumiem za bardzo tego, co piszesz. Odmulacz zbiera odchody pobierając także wodę, wynika z tego, że wlewasz ją z powrotem do akwarium??? Robię dosłownie to samo, lecz wodę z odchodami wylewam, zastępując ją świeżą, w skutek, czego 20% wody wymieniam raz w tygodniu, czyszcząc przy tym szyby i filtr wew.

Napisz, jaki masz ten odmulacz, że zbiera same odchody bez pobrania wody, nie za bardzo to wszystko pojmuje hehe. Piszesz także, że co 3 miesiące podmieniasz 20% wody, zapytam się jak to robisz? dosłownie napisz jak
Pozdrawiam bumboo