31
Mam pytanie
jak zmniejszyć ph wody aby ph było ogólne
13
Poprzez wywar z szyszek olchy (woda bedzie miala słomkowy kolor), preparaty chemiczne (ale nie polecam), kwaśny wymieniacz jonowy kationit bardzo mocno obniża ph, ale rowniez Gh (nie wiem jak Kh)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.01.2008, 15:07 {2} przez
dawid2b.)
2
Jakie masz pH i jakie chcesz uzyskać (obojętne ok. 7)? Zmniejszyć pH można przez zakwaszanie preparatami dostępnymi na rynku, zastosowanie szyszek Olchy Czarnej, torfu umieszczonego w filtrze lub przygotowywanie wody do podmian (przepuszczenie przez rurę wypełnioną torfem), stosowanie kory/liści dębu, CO2.
15
Jakie masz akwarium?? Prócz tego co wyżej napisane możesz po prostu wsadzić odpowiedni korzeń do wody. Jeżeli korzeń będzie pasować w/g Ciebie do wystroju
5
Witam
jak w naturalny sposób obniżyć ph
akwa mam 2 lata rybki nie chorują ,ale rośliny nie rosną najlepiej
woda twarda
Nie klikaj w reputacje bez zastanowienia!
13
Jeżeli nie obniżysz Gh to nie ma o czym marzyć tylko miekka woda daje sie zakwasic. Przez torf, wymieniacz kationowy, podawanie CO2
5
dawid2b napisał(a):Jeżeli nie obniżysz Gh to nie ma o czym marzyć tylko miekka woda daje sie zakwasic. Przez torf, wymieniacz kationowy, podawanie CO2
w takim razie jak skutecznie obniżyć GH
13
Możesz mieszac wode z destylowaną. Jeżeli masz duże akwa to proponuje zakup filtra RO ok 200zł.
Albo zrobić kolumne do zmiekczania wody z kationitem ale zasadowym lub, torfem.
32
Torf zmiękcza wodę i zmniejsza jej twardość (GH). Najbardziej efektywny sposób zmiękczania wody za pomocą torfu polega na napowietrzaniu przez 1-2 tygodnie wiadra wody zawierającego torf. Należy postarać się o stosownego rozmiaru (plastikowe) wiadro. Następnie przygotować dużą ilość torfu (około 4 litry albo więcej najlepiej go kupi w sklepie ogrodniczym w workach lub jak sie ma znajomego który robi w pieczarkarni :d oni tam go maja bardzo dużo i jeszcze troche wiem bo czasami latem bywam u cioci a ona ma 4 pieczarkarnie ), gotować go (aż utonie), wypchać torfem poszewkę od poduszki i wszystko umieścić w wiadrze wody. Do napowietrzania należy użyć pompy. W ciągu 1-2 tygodni otrzyma się bardziej miękką i bardziej kwasową wodę. Wody tej należy używać w czasie wykonywania częściowej wymiany wody w akwarium
tak to można zrobi z torfem
Nie chcę płacić za nic
Wolę kraść
Nie chcę piąć się w górę
Wolę spaść
Nie chcę o nic prosić
Wolę żądać
Na nikogo, na nikogo
Nie chcę się ozglądać
Chcę być nielegalny
Piszę poprawnie po polsku.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.01.2008, 22:24 {2} przez
frol.)
5
frol napisał(a):Torf zmiękcza wodę i zmniejsza jej twardość (GH). Najbardziej efektywny sposób zmiękczania wody za pomocą torfu polega na napowietrzaniu przez 1-2 tygodnie wiadra wody zawierającego torf. Należy postarać się o stosownego rozmiaru (plastikowe) wiadro. Następnie przygotować dużą ilość torfu (około 4 litry albo więcej najlepiej go kupi w sklepie ogrodniczym w workach lub jak sie ma znajomego który robi w pieczarkarni :d oni tam go maja bardzo dużo i jeszcze troche wiem bo czasami latem bywam u cioci a ona ma 4 pieczarkarnie ), gotować go (aż utonie), wypchać torfem poszewkę od poduszki i wszystko umieścić w wiadrze wody. Do napowietrzania należy użyć pompy. W ciągu 1-2 tygodni otrzyma się bardziej miękką i bardziej kwasową wodę. Wody tej należy używać w czasie wykonywania częściowej wymiany wody w akwarium
tak to można zrobi z torfem
wszystko ok ale ja mam aqwa 180l jak podmieniam wodę to jakieś30-40l a postawić 4 wiadra wody na dwa tygodnie żona mnie z domu wygoni