• 3 Głosów - 3.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wszystko na temat obniżania pH

Mam pytanie
jak zmniejszyć ph wody aby ph było ogólne

Poprzez wywar z szyszek olchy (woda bedzie miala słomkowy kolor), preparaty chemiczne (ale nie polecam), kwaśny wymieniacz jonowy kationit bardzo mocno obniża ph, ale rowniez Gh (nie wiem jak Kh)

Jakie masz pH i jakie chcesz uzyskać (obojętne ok. 7)? Zmniejszyć pH można przez zakwaszanie preparatami dostępnymi na rynku, zastosowanie szyszek Olchy Czarnej, torfu umieszczonego w filtrze lub przygotowywanie wody do podmian (przepuszczenie przez rurę wypełnioną torfem), stosowanie kory/liści dębu, CO2.

Jakie masz akwarium?? Prócz tego co wyżej napisane możesz po prostu wsadzić odpowiedni korzeń do wody. Jeżeli korzeń będzie pasować w/g Ciebie do wystroju Smile

Witam
jak w naturalny sposób obniżyć ph
akwa mam 2 lata rybki nie chorują ,ale rośliny nie rosną najlepiej
woda twarda

Nie klikaj w reputacje bez zastanowienia!

Jeżeli nie obniżysz Gh to nie ma o czym marzyć tylko miekka woda daje sie zakwasic. Przez torf, wymieniacz kationowy, podawanie CO2

dawid2b napisał(a):Jeżeli nie obniżysz Gh to nie ma o czym marzyć tylko miekka woda daje sie zakwasic. Przez torf, wymieniacz kationowy, podawanie CO2

w takim razie jak skutecznie obniżyć GH

Możesz mieszac wode z destylowaną. Jeżeli masz duże akwa to proponuje zakup filtra RO ok 200zł.
Albo zrobić kolumne do zmiekczania wody z kationitem ale zasadowym lub, torfem.

Torf zmiękcza wodę i zmniejsza jej twardość (GH). Najbardziej efektywny sposób zmiękczania wody za pomocą torfu polega na napowietrzaniu przez 1-2 tygodnie wiadra wody zawierającego torf. Należy postarać się o stosownego rozmiaru (plastikowe) wiadro. Następnie przygotować dużą ilość torfu (około 4 litry albo więcej najlepiej go kupi w sklepie ogrodniczym w workach lub jak sie ma znajomego który robi w pieczarkarni :d oni tam go maja bardzo dużo i jeszcze troche wiem bo czasami latem bywam u cioci a ona ma 4 pieczarkarnie ), gotować go (aż utonie), wypchać torfem poszewkę od poduszki i wszystko umieścić w wiadrze wody. Do napowietrzania należy użyć pompy. W ciągu 1-2 tygodni otrzyma się bardziej miękką i bardziej kwasową wodę. Wody tej należy używać w czasie wykonywania częściowej wymiany wody w akwarium

tak to można zrobi z torfem Big Grin

Nie chcę płacić za nic
Wolę kraść
Nie chcę piąć się w górę
Wolę spaść
Nie chcę o nic prosić
Wolę żądać
Na nikogo, na nikogo
Nie chcę się ozglądać

Chcę być nielegalny

Piszę poprawnie po polsku.

frol napisał(a):Torf zmiękcza wodę i zmniejsza jej twardość (GH). Najbardziej efektywny sposób zmiękczania wody za pomocą torfu polega na napowietrzaniu przez 1-2 tygodnie wiadra wody zawierającego torf. Należy postarać się o stosownego rozmiaru (plastikowe) wiadro. Następnie przygotować dużą ilość torfu (około 4 litry albo więcej najlepiej go kupi w sklepie ogrodniczym w workach lub jak sie ma znajomego który robi w pieczarkarni :d oni tam go maja bardzo dużo i jeszcze troche wiem bo czasami latem bywam u cioci a ona ma 4 pieczarkarnie ), gotować go (aż utonie), wypchać torfem poszewkę od poduszki i wszystko umieścić w wiadrze wody. Do napowietrzania należy użyć pompy. W ciągu 1-2 tygodni otrzyma się bardziej miękką i bardziej kwasową wodę. Wody tej należy używać w czasie wykonywania częściowej wymiany wody w akwarium

tak to można zrobi z torfem Big Grin

wszystko ok ale ja mam aqwa 180l jak podmieniam wodę to jakieś30-40l a postawić 4 wiadra wody na dwa tygodnie żona mnie z domu wygoni

Skocz do: