• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Światło w akwa - lepiej zostawić włączone czy wyłączone?
Question 

Witajcie,
Znów mam pytanie Smile
Muszę na 2-3 dni wyjechać. Czy lepiej zostawić rybom na ten czas światło w pokrywie akwa, czy lepiej je zgasić? A może to nie ma znaczenia? Wiem że bez karmienia raczej nic im się nie stanie, bo mam sporo glonów, które mogą sobie skubać, a nie będzie mnie krótko.
Do tej pory miały ok 12h dzień, 12h noc.
Z góry dzięki za odpowiedzi.

A ile litrów akwa i jaka mocna żarówka/światlówka. Ja bym zostawiła włączone, ale każdy zrobi itak po swojemu Big Grin ( ja mam dość słabą żarówkę )

Za pomoc........ - DODAJ REPUTACJE!!!!!:)

Raczej: Piszę poprawnie po polsku.

Morzesz sobie kupić takie coś
http://www.allegro.pl/item336486355_prog...html#photo

Nie no moim zdaniem ona wyjeżdża tylko na kilka dni więc się nie opłaca tego kupować. Chociaż z drugiej strony miałaby to na jakiś czas jużBig Grin

Za pomoc........ - DODAJ REPUTACJE!!!!!:)

Raczej: Piszę poprawnie po polsku.

a ktoś inny nie może się tym zająć pod Twoją nieobecność ?
rozwiązaniem jest wyłącznik czasowy który można kupić i łatwo zamontować.

ale jak chcesz zostawić akwarium bez ingerencji to zostaw w akwarium wyłączone światło, bo po powrocie możesz mieć inwazję glonów, a ryby dadzą sobie radę przy świetle dziennym padającym np z okna.

pozdrawiam

Jeśli ,jak piszesz wyjeżdżasz na 2-3 dni, a w akwa masz sporo glonó, to spokojnie wyłącz im światło. Takie zaciemnienie nie zaszkodzi rybom, a może pomóc w walce z glonami.
Wyłącznik czasowy, jaki proponują Ci koledzy to świetny pomysł niezależnie od tego czy będziesz jeszcze gdzieś wyjeżdżać czy nie. świetnie spisuje się na co dzień. Dzięki niemu masz stały cykl świetlny w akwarium.

96L zieleni
http://www.akwaswiat.net/-96l-roslinne-m...-4307.html

Jeśli uważasz, że mój post Ci pomógł> kliknij reputację.
Dzięki.

Może znajdziesz taki wyłącznik w domu? To jest super sprawa, nawet jak jesteś w domu to możesz ustawić tak jak chcesz śwatłoSmile

Nie lubię kul, do kuli włóż sobie suszone
płatki róż albo cukierki! Staż 8 lat :)
Służę pomocą!:P
Piszę poprawnie po polsku.

Linki z niepotrzebnymi tematami lub powtarzającymi się, wysyłajcie na PW do moderatorów!! Ułatwicie moderatorom pracę a przy tym pomożecie utrzymać porządek na forum!

Witajcie ponownie,
Niestety, nie zdążyłam już przeczytać Waszych rad przed wyjazdem, a na miejscu okazało się, że muszę tam zostać przez ponad tydzień Sad Światło zostawiłam włączone. W akwarium po przyjeździe wszystko OK i mnóstwo młodych gupiczków i molek w charakterze "niespodzianki". Wyłącznik na pewno sobie zainstaluję, ale dopiero w nowym akwie, w nowym domu (bo za ok. 2 tygodnie się przeprowadzam).

Pozdrawiam,
Ania

No to gratulacjeTongue To ci zrobiły niespodziankęTongue A nie zjadły ci dorosłe narybku?

Nie lubię kul, do kuli włóż sobie suszone
płatki róż albo cukierki! Staż 8 lat :)
Służę pomocą!:P
Piszę poprawnie po polsku.

Linki z niepotrzebnymi tematami lub powtarzającymi się, wysyłajcie na PW do moderatorów!! Ułatwicie moderatorom pracę a przy tym pomożecie utrzymać porządek na forum!

Skocz do: