Boraras brigtae (Chilli rasbora) ??? Boraras maculatus Nie jestem pewien odmiany, w sklepach się nie znają, muszę poczekać, aż podrosną trochę.
Sakura orange 2 dorosłe
Red Cherry 5 młodych
Ślimak Neritina natalensis
Obsada jeszcze niepełna, za dwa tygodnie dodam jeszcze 3-4 rybki i 5 krewetek, będzię ok?
Wiesz coś o tych rybach? Moim zdaniem, jeżeli mówimy o rybach do małego akwarium to te są jednymi z nielicznych które się akurat nadają. Mają maksymalnie 1.5 -3 cm długości. Są 2 razy mniejsze od krewetek i nie są takimi pływakami jak mikrorazbora galaxy. Ławicowe, więc, mniejsza ilość nie wchodziłaby w grę.
niektóre odmiany gupika też mają 3cm tak samo jak krewetki RC i zalecane tak jak do gupików 40L i w takim litrażu też maksimum 5-6 ale to moje zdanie nie przepadam za męczeniem ryb w małych zbiornikach - także dla mnie nie istnieją ryby do zbiorników mniejszych niż 40L (chyba że bojownik do 30L bo jest 1 sztuka) ale to moje prywatne zdanie
A co z bocjami ?
450L Pielęgnice Zebry i Żółw Czerwonolicy
300L Malawi + rośliny
283L Ogólny hodowla żyworódek i ampularii
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.03.2015, 19:17 {2} przez Tole.)
Ok, rozumiem. Badałem obsadę do tego akwarium przez te dwa tygodnie i poczytałem różne fora, wypowiedzi chyba nawet jakąś pracę naukową na temat tych rybek i mimo, że dokonałem takiego wyboru a nie innego, zgadzam się po części z Twoją opinią, to myślę, że nie bedzię im źle tutaj.
Dzięki, zastanawiam się tylko nad światłem. Nie mam pomysłu jak zwiększyć moc dla takiego małego akwarium. Wszystkie LEDy jakie znalazłem mają maksymalnie 7W mocy. A listwy są za długie.
Niestety, bocje wspaniałe, ale jeszcze 3 centymetrowe, więc zanim podrosną będzie już większe akwa, bo cięzko poprzestać
Hej kolego widze ze jestes z uk jak chcesz to podam ci namiary na oswietlenie do takich baniaczkow
ja mam 9w w 20l ale sa tez 11w z 11w bedziesz mial w baniaczku 0.39w/l
zobacz link do mojego postu tam jest to oswietlenie