3
Cześć
Mam pytanie czy węgiel aktywny który mam w swoim filtrze wew. ma wpływ na nawożenie roślin? Chodzi mi czy nawożenie jest wpełni wykorzystywane.
I czy polecacie nawóz wielo składnikowy Symfonia Złota którą można kupić na allegro?
5
Być może znajdzie się ktoś, kto ma inne zdanie, ale ja ze swego doświadczenia zdecydowanie odradzam Ci ten specyfik.
240 l roślinne
3
A czemu coś ci się działo z akwa?
5
Po upływie około miesiąca pojawiło się mnóstwo glonów, a rośliny zaczęły marnieć w oczach, a do tego czasu z glonami nie miałem żadnych problemów. Zamieściłem kilka fotek - możesz obejrzeć w moich postach. W opinii innych użytkowników jest to po prostu nawóz na bazie nawozów ogrodniczych i nie bardzo nadaje się do akwa.
240 l roślinne
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.12.2014, 21:35 {2} przez
desperado64.)
2
A ja wypowiem się w sprawie węgla. Węgiel aktywny ze swej natury pochłania związki organiczne zawarte w wodzie. Stosuje się go głównie do wyłapania leków po kuracjach. Jego wpływ na nawożenie może być, ponieważ może on pochłaniać część składników nawozów tak samo jak pochłania leki.
Generalnie każdy Ci powie, że węgiel to tylko po kuracjach itp. W innym wypadku szkoda na niego miejsca, lepiej je przeznaczyć na jakieś inne, bardziej użyteczne medium filtracyjne.
Pozdrawiam!
Kamil.
[160L] BYŁO - Ap. borelli, M. Ramirezi, H. amandae, C. habrosus, Otoski...
JEST - Tanganika - N. multifasciatus, N. caudopunctatus Kapampa, J. ornatus :D