• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak długo można trzymać rośliny w słoiku, wiadrze itp.

Cześć wam. Potrzebuję szybkiej odpowiedzi nim dojadą do mnie rośliny od znajomego który kończy akwarystykę i chce mi podarować całą obsadę flory z akwarium a ja z racji tego że w starym zbiorniku nie mam już miejsca będę musiał te rośliny gdzieś przechować z tydzień nim ostatecznie zrobię tą zaplanowaną przesiadkę. Jak to zrobić, wiadro słoik? miejsce stania owego wiadra, blisko okna czy w lekkim cieniu, czy wlać trochę carbo by sobie jakoś rosły?

Przesiadka... [Progress <Complete>] Szukam Akwarystów z Dolnośląskiego. Kontakt prv http://www.akwaswiat.net/-180l-typowy-kl...38954.html

Ja na twoim miejscu zrobił bym tak:
a) Powtykać rośliny w żwir gdzie bądź do starego akwarium
b)Do słoika nasypać żwiru/piachu nalać wody posadzić ewentualnie(jak masz) to daj pod nią kulkę GT i w słoneczne miejsce. Może być na parapecie, pod warunkiem że masz dobrze uszczelnione okna i nie wieje.
c) wrzucić wszystko do jednego wiadra, zaciemnionego, bez żadnych nawozów. Temperatura trochę niższa niż normalnie ok.18-20 st.*C (powinno zwolnić rośliny i wg. mnie tak powinny troszkę wytrzymać ale nie gwarantuje...)

Nie jestem nieomylny...

Z częścią tych roślin tak zrobię muszę tylko trawek wyrwać nadmiar i po jednej z całego tego zestawu powsadzam do starego zbiornika, drugą połowę dam do 5 litrowego słoika w sumie ze żwirem no i tak jak mówisz z kulkami i na parapet, zawszę to mam pewność że albo tu albo tam jakaś część przeżyje. Ostatnio jak kupowałem rośliny to 3 dni trzymałem w słoiku kilku litrowym z malutką ilością carbo i na parapecie po kilka godzin dziennie...odżyły, wypuściły nowe ładne liście korzenie i miały ułatwiony start w zbiorniku tak mi sie bynajmiej wydaje.

Przesiadka... [Progress <Complete>] Szukam Akwarystów z Dolnośląskiego. Kontakt prv http://www.akwaswiat.net/-180l-typowy-kl...38954.html

Worek taki jak dla ryb , musi być przezroczysty aby docierało światło, kładziesz rośliny korzeniami do dołu i nalewasz pół szklanki wody ,dmuchasz powietrze, worek zawiązujesz dokładnie i kładziesz w średnio jasnym miejscu.
Nic do tej wody nie dolewaj ani carbo.

Mówisz? no na ten patent bym nie wpadł tyle że roślin jest całkiem sporo no ilościowo powiedzmy że cały słoik 2 litry niemal że na ścisk, czyli albo worek większy albo kilka mniejszych. Tak czy owak dzięki za rade myślę że coś z tego będzie.

why not just google it

In reply to the man asking about ladies massage home service, woman massage therapist near me, female massage therapist for male near me, best body massage oil for female, full body massage oil for women, women want massage, female to male body massage home service, my massage lady, spa massage women, female to female body massage near me, I highly recommend this awesome todaki women's massage link or spas for pregnant women, private massage by female, dr physio leg massager, full body massage oil for women, head massage for ladies near me, fat lady massage, massage lady near me, ladies massage services at home, best female massage therapist near me, female massage at home near me, together with this top todaki women's massage tips which is worth considering with lifelong foot and calf massager, female to male massage spa near me, female to male body massage home service near me, women belly massage, massage for men from women, man massaging woman neck, massage by female near me, female massage home service near me, pregnant masseuse, body massage of female by male, as well as this helpful site on todaki women's massage url which is also great. Also, have a look at this more bonuses about todaki women's massage tips and don't forget labor inducing massage near me, american lady massage, woman spa massage, ladies chest massage, nice lady massage, pretty woman massage, vitalzen foot and leg massager, foot massage in third trimester, massage spa near me female to male, female massager, together with this read more here on todaki women's massage details and don't forget massage spa near me female to male, body massage female to male home service, massage therapy for pregnant females, massage for older women, leg and foot massager, top article about as well as massage for ladies at home, massage spa by female, female sports massage therapist near me, foot reflexology for pregnant lady, ladies massage full, for good measure. Check more @ Site[/url] ba4dd19

Skocz do: