Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada i rośliny 160l Amazonia

Witam.
Za niedługi czas zakładam akwa 160l (80x40x50) i chciałbym, aby to był biotop Amazonia.
Obsada:
15x neon czerwony
10x otosek
1+2 pielęgniczka Agassiza

Filtr już jedzie do mnie JBL E901.
Pytanie czy taka obsada będzie dobra?
Jakie roślinki (dość łatwe w uprawie) znajdę na środkowy i tylny plan?
Na przodzie chciałbym zrobić trawnik z Sagittaria Subulata na środek jeszcze jakiegoś żabieńca + jakieś roślinki, które rosną do 15-20 cm (jeden gatunek) oraz na tył 2 gatunki.
Właśnie potrzebna mi porada co do tych 3 gatunków roślinek.
Zakupiłem AZOO Carbo Plus oraz nieznanej firmy odżywkę Green Plant Grow.

Witaj,

Jak najbardziej obsada jest ok. Jeśli na dnie masz jako podłoże piasek (a powinieneś mieć skoro myślisz o apisto) to jeszcze jakieś stadko (6-8 sztuk) kirysków na dno możesz dołożyć.
Co do roślin to szukaj żabienic (Echinodorus), one nie wymagają zazwyczaj dużo światła no i jest ich całkiem spora różnorodność. Wpisz w google echinodorus i poszukaj takich które Ci się podobają(zwykle w sklepach są też podane wymagania więc będziesz wiedział, które są mniej a które bardziej wymagające).
Co do trawnika to trawniki potrzebują mocnego światła i butli CO2, inaczej nie doczekasz się efektu zadowalającego. Z kolei mocne światło nie nadaje się dla obsady, o której piszesz... Więc raczej albo trawnik albo te rybki.

Pozdrawiam!
Kamil.

[160L] BYŁO - Ap. borelli, M. Ramirezi, H. amandae, C. habrosus, Otoski...
JEST - Tanganika - N. multifasciatus, N. caudopunctatus Kapampa, J. ornatus :D

A jakieś roślinki "grupowe"?
I jeszcze pytanko do filtra. Dodatkowo do filtra JBL e901 dostałem 2 wkłady BIO-PO4 oraz Multi-Zeolite. Włożyć je do filtra obywa od razu? W filtrze są również kulki JBL Micromec. Zostawić je czy zamienić na ceramikę?
Temat zamknięty

Skocz do: