Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jaki filtr?

Mam akwarium 150l i w nim 2 pyszczaki yellow samiec i samica jaki filtr będzie dla nich dobry wewnętrzny czy zewnętrzny?

czy akwarium nie jest za małe na pyszczaki Tongue a co do filtra to zewnętrzny nie psuje nam wystroju akwa i nie zajmuje nam tam miejsca gównie w malawi tu nie zamaskujesz go roślinami Tongue

mam jeszcze 200l ale tam mam molinezje i mieczyki Wink także w każdej chwili mogę zamienić obsady w akwariach ale pyszczaki nie są jeszcze jakieś wyrośnięte tak że myśle że spokojnie bd żyć Tongue

Chyba że skarłowacieją Tongue
Opowiem Ci kilka moich wad i zalet z filtrami.
Wewnętrzny:
Wady:
Mała pojemność biologiczna.
Zajmuje miejsce w akwarium.
Przy czyszczeniu większość syfu z doczepianego kubła do filtra wypłynie przy wyciąganiu.
Zalety:
Jak dla mnie to brak, jedynie to że głowice można przerobić na rurobełek Smile

Zewnętrzny:
Zalety:
Duża pojemność na złoże biologiczne.
Nie zabiera miejsca, jedynie rurki które możemy zrobić szklane i nie będzie ich widac.
Możliwość zamontowania pre-filtra i zaglądania do kubła raz na dwa-trzy miesiące i cotygodniowe czyszczenie pre-filtra. Możliwe stosowanie wkładów jakie są tylko potrzebne, co w wewnętrznym jest nie mozliwe, chyba że w kaskadzie.
Wady:
Cena.
Możliwość wypompowania wody z akwa i zrobienie sobie plaży na podłodze.

Kaskada:
Coś pomiędzy kubłem a wewnętrznym.
W modelach z którymi się spotkałem można je troszke przerobić i zmieścić różne wkłady filtracyjne, typu ceramika itd.
Są stosunkowo tanie ale głośne (taak to moje zdanie)

wtelek1- Dzięki za wysiłek Wink a co do opisu filtra wewnętrznego to zgadzam się w 100% miałem w mniejszych akwariach wewnętrzne filtry i to co napisałeś to jest święta prawda Tongue

Malawi to nie moja bajka ,ale wtrącę swoje trzy grosze bo coś tam o tym czytałem

Z tego co wiem taki zbiornik jest dobry jako kotnik ,minimum to podobno 200 L
wiec pytanie czy aby na pewno przemyślałeś wybór biotopu na dłuższą metę.
Filtr tylko kubeł i dość wydajny filtracja w Malawi to podstawa wiec wewnętrzny lub kaskada mija tu się z celem , dużo informacji znajdziesz w klubie Malawi i tam proponuje ci szukać wiedzy .

Pozdrawiam
Temat zamknięty

Skocz do: