• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[54l ogólne] Ogólne pytania
Question 

Witam.
Moje akwarium - 60x30x30 Profilowane
Filtr - HJ-311B - do wymiany
Oświetlenie podstawowe 15W
Grzałka z termostatem - Hanza Aquaristic 100W
Biały piasek z pobliskiej żwirowni
Szyba oklejona czarną folią (nie ma na zdjęciach)

Roślinki :
Egeria najas
Ceratopteris siliquosa ?
Reszty nie znam nazw... Mam jeszcze kępke mchu też nie znam nazwy.

Rybki:
1+1 Zmienniak plamisty
2+1 Gupik

Miałem problem z "czymś" na kamieniu wyrzuciłem go, dodaje jego zdjęcie, niektóre roślinki też dziwnie wyglądają. Woda śmierdzi tak dziwnie nie potrafię opisać czym....
Jakie zmiany wnieść do zbiornika żeby w końcu było dobrze? Zmieniałem już nieco wystrój. Pod piachem jest czarny żwirek bazalt.

Proponowane przez Was oświetlenie? Czy 24W będzie wystarczające ?
Jakie mogę kupić krewetki ? RC mogą być?
Proszę także o ogólne porady uwagi ponieważ jest to moje pierwsze akwarium..

Załączone pliki Miniatury

Masz za słabe oświetlenie do tych roślin, wrzuć zdjecie całego zbiornika

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

czesc, podepne sie tutaj. Jestem poczatkujacy i tez mam akwa 54l (60x30x30, szyby 4mm). Chcialbym sie dowiedziec czy takie akwarium wytrzyma 10kg zwirku, kamien ok 3kg. Gdzies kiedys czytalem ze jak za duzo sie naladuje do akwarium to moze peknac. Wody mam nalane prawie do pelna, brakuje jeszcze ze 2-2,5cm.
Moze i smieszne pytanie no ale mysl o tym ze akwa mi peknie nie pozwala spokojnie spac :p

Jak masz mate pod akwarium i stolik na którym stoi nie jest chybotliwy i sie nie ugina to możesz dać 10kg żwiru i 10kg kamieni. Ja swój mebel na którym stoi taki sam zbiornik dodatkowo wzmocniłem dla świętego spokoju.

Przesiadka... [Progress <Complete>] Szukam Akwarystów z Dolnośląskiego. Kontakt prv http://www.akwaswiat.net/-180l-typowy-kl...38954.html

chodzilo mi glownie o samo akwarium bo mebel mam dosyc solidny. dzieki Smile

Cayt, sam mam 54L akwa i jest w nim 10kg żwirku bazaltowego(4 lub 5cm warstwa) 1.3mm i substrat 1.5cm warstwa, nie pamiętam ile kg.
Co do mebla na którym stoi to u mnie wygląda to tak że stoi na piecyku gitarowym DIY z płyty MDF dwójki skręcanej na konfirmaty i klejonej wikolem. Nie da rady przesunąć bądź spowodować żeby woda się gibała w zbiorniku.
A 140L stoi na baardzo solidnym biureczku pod to DIY. Wykonane z grubych blatów kuchennych. Stoi bardzo ale to bardzo masywnie na tym i nie ma mowy żeby woda czy ciężar to zniszczył bo wszystko było przemyślane. Do wykończenia zostały tylko drzwiczki, ale jakoś chęci mi brak.
Świetlówka 24W będzie idealna, sam taką mam Smile i trzy takie w 140L.
15W to sporo za mało, lecz standard w sprzedawanych pokrywach, nic na tym nie chce rosnąć prócz glonów.

Skocz do: