Witam!!!!
Jeśli żle zamiesciłem temat z mojej strony przepraszam i proszę o przeniesienie
Posiadam akwarium 75 l typu "Horyzont" dodaję zdjęcia w załączniku
I mam problem bo rośliny są całe z glonów i gniją nie rosną. W obrazku w którym dodałem jest pokazane jak mam rozmieszczone gniazdka na żarówki typu e14 czyli tak mam jedną żarówkę energooszczędną 8 wat czyli 40 wat czyli w przeliczeniu na zwykłą żarówkę i jest ona na środku czyli przedniej szyby i 2 żarówki 15 wat w tyle czy takie oświetlenie jest dobre? Czy są żarówki typu e14 żeby były one na wzrost roślin? Jeśli jest złe to jakie oświetlenie do tej obudowy?
Moja obsada w akwarium to
rośliny:
2 amazonki
10 moczarek
1 roślina nieznana
ryby :
7 neonek innesa
chyba z 30-40 gupików z którymi muszę coś zrobić aby ich było mniej
3 danio czerwone
oświetlenie pisałem świeci się 11 godz
filter zewnetrzny aquael 100 stary podobny do aquael 200 tylko troszkę mniejszy a i przydałby się nowszy filter jaki polecacie nie chcę wewnetrznych tylko z zewnętrznych bo są lepsze a i jeszcze jedno czy nawozic rosliny żeby byly piekne i nie mialy glonów i żeby ten preparat nie zaszkodził rybą? żebym mogl stosowac ten preparat razem z rybami
Prosze o najszybsze odpowiedzi dziekuje i pozdrawiam jak i Życzę wesołych świąt
Jeśli żle zamiesciłem temat z mojej strony przepraszam i proszę o przeniesienie

Posiadam akwarium 75 l typu "Horyzont" dodaję zdjęcia w załączniku

I mam problem bo rośliny są całe z glonów i gniją nie rosną. W obrazku w którym dodałem jest pokazane jak mam rozmieszczone gniazdka na żarówki typu e14 czyli tak mam jedną żarówkę energooszczędną 8 wat czyli 40 wat czyli w przeliczeniu na zwykłą żarówkę i jest ona na środku czyli przedniej szyby i 2 żarówki 15 wat w tyle czy takie oświetlenie jest dobre? Czy są żarówki typu e14 żeby były one na wzrost roślin? Jeśli jest złe to jakie oświetlenie do tej obudowy?
Moja obsada w akwarium to
rośliny:
2 amazonki
10 moczarek
1 roślina nieznana
ryby :
7 neonek innesa
chyba z 30-40 gupików z którymi muszę coś zrobić aby ich było mniej
3 danio czerwone
oświetlenie pisałem świeci się 11 godz
filter zewnetrzny aquael 100 stary podobny do aquael 200 tylko troszkę mniejszy a i przydałby się nowszy filter jaki polecacie nie chcę wewnetrznych tylko z zewnętrznych bo są lepsze a i jeszcze jedno czy nawozic rosliny żeby byly piekne i nie mialy glonów i żeby ten preparat nie zaszkodził rybą? żebym mogl stosowac ten preparat razem z rybami
Prosze o najszybsze odpowiedzi dziekuje i pozdrawiam jak i Życzę wesołych świąt