• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pierwsze akwarium

Witam wszystkich w moim pierwszym poście na tym forum. Mam nadzieję, że przymkniecie oko na przejawy ignorancji, którą mogę czasami wykazywać, ale do tej pory z rybami miałem do czynienia tylko na talerzu, względnie sam je z wody wyciągałem (oczywiście do niej potem wracały).

Postanowiłem założyć sobie akwarium. Pierwsze. W związku z tym zakładam ten temat z nadzieją na uzyskanie pomocy i usystematyzowanie wiedzy.

1. Szafka pod akwarium w takim typie (znajomy zrobi):

2. Akwarium proste 112l 80x35x40 cm
  3. Filtr: TetraTec EX 600 lub 700 (600 powinien spokojnie wystarczyć, ale ciągle się waham), wkłady zgodnie z wyposażeniem filtra
  4. Grzałka TetraTec HT100 - zastanawiam się, czy wystarczy - w zimie potrafi być w pokoju chłodnawo
  5. Jakiś napowietrzacz. Pewnie też z Tetry
  6. Pokrywa - początkowo coś T8 2x18W (pokój od południowej strony, jasny), z czasem pewnie będzie przerabiane. Możliwe, że od razu zrobię coś lepszego na zasadzie DIY, proszę o ewentualne porady).

7. Parametry wody wodociągowej - jeszcze niezbadane
Jeżeli coś pominąłem - proszę o przypomnienie.

Chciałbym prosić też o jakieś propozycje poprawy obsady - najlepiej nie ruszając krewetek, oraz o propozycje obsady roślinnej (układ z boków i tyłu wysoko i gęsto, na środku "plaża" z niewysokimi roślinkami, 1 lub dwa korzenie). Na dnie żwirek 1-2mm

Myślałem o czymś takim:

Fauna:
2x anentome helena
6x krewetki red cherry
20x neon inesa
6x otosek
2+4 gupik

Flora:
  1. gałęzatka
  2. micorosorium pteropus
  3. mech jawajski
  4. bolbitis heudelotii
  5. strzałka skrzydlasta
  6. subwassertang
  7. ludwiga repens
  8. nurzaniec azjatycki

Wiele nauki przede mną jeszcze, start akwa przewidziany za co najmniej 2 miesiące - żebym zdążył jeszcze douczyć się potrzebnych rzeczy - po uruchomieniu wszystko ma być tip - top.

Dziękuję za cenne rady.

Cześć co mogę doradzić to przemyśl czy nie lepiej żwirek 2-4 mm ponieważ lepiej się sadzi i mniejsze prawdopodobieństwo powstawania stref beztlenowych.

Musisz sprawdzić paramety wody i gdy okaże się że bedzię zbyt twarda przydałby się filtr ro.

Co do obsady to gupiki nie pasują do tego grona lepiej dadaj kilka neonków bądź krewetek na to miejsce.

Oj kolego, ja cię ostrzegam przed żyworódkami. Jak się zaczną rozmnażać to już tego nie sposób powstrzymać Wink Nie lepiej wziąć samych samczyków?

Czyli takie coś powinno być ok:

Żwirek 2 - 4mm

Obsada:
2x anentome helena
10x krewetki red cherry
20x neon inesa
8x otosek

Z drugiej strony chyba brak będzie jakiegoś akcentu w akwarium... Może bojownik?

Tak teraz patrzę - otosek i neon - ameryka południowa, krewetki. bojownik i helenki z Azji... Jakoś mi nie pasuje taki miks...

Wody nie mam twardej raczej, aczkolwiek w razie czego mam dostęp do RO. Jestem chemikiem więc dam sobie rade Tongue

Oj taki miks aż tak bardzo nie razi bo parametry wody są zbliżobe. Ameryka czarne wody i drewno w wystroju dominuje, a w azji to jakieś skałki można. Tak obsada będzie spoko, krewetki jedzą glody co spowalnia jego powstawanie, grupa neonków bajka dla oczu. Bojownik też powinnien spokojnie sobie żyć lecz one są bardzo mało ruchliwe. U niektórych zdaża się że bojownik atakuje krewetki bądź neonki u mnie kiedy był bardzo spokojny i przeważnie plywał w swoim kącie choć możliwe że taki się trafił.

-pomyśl o czymś pod podłoże jakiś substrat, lub czarna ziemia ,
-plaża dużo sprzątania po nudystach będzie wiec ten temat bym przemyślał Wink
-światła też za wiele nie będzie wiec o tym Diy pomyśl odrazu

-żwirek dałbym jak najdrobniejszy żeby nie zmniejszał optycznie zbiornika

-Napowietrzacz zbędna rzecz nie kupuj ruch tafli wody wystarczy,

-Grzałka czy firmowa czy nie to już twoja sprawa możesz dać 150 najwyżej rzadziej będzie się włączać

Bojek to loteria każdy inny charakterek ma ale jest prawdopodobieństwo że zje krewetki

Pozdrawiam
(22.12.2013, 19:40)stefan85 napisał(a):  polecałbym ci do tego jeszcze ze 6 kirysków. świetnie czyszczą dno, są dość twarde i tolerancyjne co do wody a do tego bardzo ładnie się prezentują.

Tylko że jak kiryski to nie żwirek i z plaży to już na pewno nic nie zostanie

Mówiąc o "plaży" miałem na myśli otwartą przestrzeń, nie piaszczystą wysepkę.

Pod żwirek pójdzie coś w tym guście: http://allegro.pl/tetra-complete-substra...09762.html - chyba będzie ok. Żwirek 1 - 2mm, grzałka może faktycznie 150W. Napowietrzacz wywalam. Kirysków nie będzie. Spróbuję z haremem bojownika 1 samiec + 2 samiczki. Akwa będzie raczej gęsto obsadzone roślinami, krewecie będą miały się gdzie chować.

Czyli:
2x anentome helena
10x krewetki red cherry
20x neon inesa
8x otosek
1+2 bojownik

Taka obsada mnie satysfakcjonuje.

http://allegro.pl/aquabasis-plus-2-5l-wz...61864.html bardziej o czymś w tym stylu myślałem bo to co pokazałeś to raczej gotowe podłoże które nie wymaga przysypywania,domyśliłem się że o taką plaże ci chodziło ale czyścić ją trzeba i dobrze oddzielić żeby się nie wymieszało Wink

Pierw wpuść krewetki a bojki po kilku dniach na końcu żeby się zadomowiły oczywiście jak zbiornik będzie już dojrzały

Całe akwa pewnie z miesiąc będzie zarybiane. Co tydzień nowe rybki. Bojowniki na końcu.

Cóż, po nowym roku będzie szafka pod akwa, potem już z górki pewnie pójdzie.

Akwarium już jest. Jutro ziemia, siatka, na wierzch żwirek czarny i sadzę roślinki.

Baniak 112l. Filterek przejściowo Aquael Circulator 500 (pewnie za miesiąc lub dwa będzie wymiana na kubełek). Grzałka 100W Aquael z termostatem. Pokrywa ze światłem LED własnej produkcji ("ciepłe" światło).

Skocz do: