22.12.2013, 16:11
Witam wszystkich w moim pierwszym poście na tym forum. Mam nadzieję, że przymkniecie oko na przejawy ignorancji, którą mogę czasami wykazywać, ale do tej pory z rybami miałem do czynienia tylko na talerzu, względnie sam je z wody wyciągałem (oczywiście do niej potem wracały).
Postanowiłem założyć sobie akwarium. Pierwsze. W związku z tym zakładam ten temat z nadzieją na uzyskanie pomocy i usystematyzowanie wiedzy.
Chciałbym prosić też o jakieś propozycje poprawy obsady - najlepiej nie ruszając krewetek, oraz o propozycje obsady roślinnej (układ z boków i tyłu wysoko i gęsto, na środku "plaża" z niewysokimi roślinkami, 1 lub dwa korzenie). Na dnie żwirek 1-2mm
Myślałem o czymś takim:
Fauna:
2x anentome helena
6x krewetki red cherry
20x neon inesa
6x otosek
2+4 gupik
Flora:
Wiele nauki przede mną jeszcze, start akwa przewidziany za co najmniej 2 miesiące - żebym zdążył jeszcze douczyć się potrzebnych rzeczy - po uruchomieniu wszystko ma być tip - top.
Dziękuję za cenne rady.
Postanowiłem założyć sobie akwarium. Pierwsze. W związku z tym zakładam ten temat z nadzieją na uzyskanie pomocy i usystematyzowanie wiedzy.
- Szafka pod akwarium w takim typie (znajomy zrobi):

- Akwarium proste 112l 80x35x40 cm
- Filtr: TetraTec EX 600 lub 700 (600 powinien spokojnie wystarczyć, ale ciągle się waham), wkłady zgodnie z wyposażeniem filtra
- Grzałka TetraTec HT100 - zastanawiam się, czy wystarczy - w zimie potrafi być w pokoju chłodnawo
- Jakiś napowietrzacz. Pewnie też z Tetry
- Pokrywa - początkowo coś T8 2x18W (pokój od południowej strony, jasny), z czasem pewnie będzie przerabiane. Możliwe, że od razu zrobię coś lepszego na zasadzie DIY, proszę o ewentualne porady).
- Parametry wody wodociągowej - jeszcze niezbadane
Chciałbym prosić też o jakieś propozycje poprawy obsady - najlepiej nie ruszając krewetek, oraz o propozycje obsady roślinnej (układ z boków i tyłu wysoko i gęsto, na środku "plaża" z niewysokimi roślinkami, 1 lub dwa korzenie). Na dnie żwirek 1-2mm
Myślałem o czymś takim:
Fauna:
2x anentome helena
6x krewetki red cherry
20x neon inesa
6x otosek
2+4 gupik
Flora:
- gałęzatka
- micorosorium pteropus
- mech jawajski
- bolbitis heudelotii
- strzałka skrzydlasta
- subwassertang
- ludwiga repens
- nurzaniec azjatycki
Wiele nauki przede mną jeszcze, start akwa przewidziany za co najmniej 2 miesiące - żebym zdążył jeszcze douczyć się potrzebnych rzeczy - po uruchomieniu wszystko ma być tip - top.
Dziękuję za cenne rady.

Nie lepiej wziąć samych samczyków?