05.12.2013, 00:08
Na samym wstępie wypadałoby mi się przywitać.
Moje akwarium 60L profilowane posiadam już dobre 12lat.
Wstyd się przyznawać, ale nie przykładałem do niego jakiejś wielkiej, typowo hobbystycznej uwagi. To się zmieniło
i będzie zmieniać mam nadzieję z dnia na dzień. Wszystko zaczęło się od przedwczoraj kiedy to po dobrych 6ciu latach FLUVAL 2 PLUS odmówił posłuszeństwa, a spowodowane było to Gałęzatką (strasznie mi się rozczapierzała i skrawki wpadały do filtra i gdzieś ugrzęzły w nierozbieralnej jego części i raz się włącza, raz nie, a innym razem tylko buczy. Tymczasowo zamontowałem AQUAEL`a FAN-1.
Postanowiłem reaktywować swoje akwarium. Na dniach mam zamiar wybrać się na matarnie do zoologicznego i zacząć ten proces od:
- nowej, pięknej pokrywy i przerobieniu jej na 2x15 T8 (6500K + FLORA GLO 2800K);
- nowego filtra, i tu mam mały dylemat, ponieważ zastanawiam się nad AQUAEL`ami FZN-2 i FZN-3 lub AQUAEL`em TURBO 500 lub FLUVAL`em U3 lub FLUVAL`em 3 PLUS (w przypadku dwóch ostatnich nie wiem dokładnie jakie są ich wymiary, chodzi mi o wysokość, czy mi się zmieszczą do zbiornika) mile widziane sugestie
;
- malutkiej, cichutkiej pompki + ciekawy pomysł na bąbelki (również będę wdzięczny za podsunięcie owego pomysłu
);
- zmiany obsady rybek oraz roślin, podłoża itp.,
Jeżeli chodzi o obsadę to aktualnie posiadam:
1x Bocja wspaniała (wiem, że nie jest to ryba do mojego zbiornika, ale jest ze mną już baaardzo długo i pomogła mi w wyplewieniu ślimaków i nie oddam jej nikomu za żadne skarby)
2x Kirysek (1x Spiżowy, 1x Pstry)
2x Bystrzyk różowy
1x Bystrzyk barwny
1x Glonojad ( Zbrojnik niebieski)
1x Grubowarg zielony (dostałem go to przecież nie wyrzuce
)
Do tego jest jedna roślina, niestety nie wiem jaki to gatunek, korzeń i własnoręcznie przygotowana łupina od kokosa.
Co do obsady to wiem, że mnie pewnie od razu zlinczujecie.
Chciałbym ją zmienić na np.:
10x Neon Simulans lub Rozbora Heugela,
6x Otosek i/lub 6x Kirysek (nie wiem właśnie czy albo to, albo to czy razem i jak kiryski to jakie),
2x (1+1) Pielęgnica Ramireza (tu chętnie zastanowiłbym się co zamiast tego).
Tylko nie wiem co zrobić z aktualnymi rybkami. Bocja zostaje i tak mimo wszystko, cały dzień śpi gdzieś na kamieniu, a w nocy budzi mnie jak przerzuca kamienie. Wiem, że może i się męczy w moim zbiorniku, ale od całkiem malutkiej jest ze mną i nie wydam jej nigdzie.
Co do podłoża to chciałbym mniej więcej po połowie podzielić, z jednej strony piasek, z drugiej grubiej ziarnisty żwir. Co do roślinności to chciałbym mieć proporcjonalnie tyle jak na załączonym zdjęciu z internetu i właśnie takie gatunki chociaż wcale nie wiem jakie to są i tu liczę na pomoc (chyba, że to wymagające odmiany).
Tło mam zamiar dać czarne. Chciałbym również zapytać się o pokarm jaki byłby najlepszy dla tej obsady, co jaki czas zmieniać z płatków na mrożonkę, co ile najlepiej karmić oraz jakie tabletki stosować dla prawidłowego wzrostu roślin i jakie preparaty polecacie do profilaktycznego stosowania dla ryb i środowiska akwarystycznego np. jakieś mikroelementy, czy jakiś preparat dzięki któremu woda jest bardziej przejrzysta (czy w ogóle warto to stosować).
Załączam również zdjęcia mojego zbiornika w aktualnym stanie.
Pozdrawiam
Dodam jeszcze, że przy nowej obsadzie zastanawiałem się nad krewetkami, ale nie wiem ile i jaki gatunek byłby najlepszy (sorry, że nie edytuje postu, ale chyba za bardzo się rozpisałem i nie chce mnie wpuścić).
Moje akwarium 60L profilowane posiadam już dobre 12lat.
Wstyd się przyznawać, ale nie przykładałem do niego jakiejś wielkiej, typowo hobbystycznej uwagi. To się zmieniło
i będzie zmieniać mam nadzieję z dnia na dzień. Wszystko zaczęło się od przedwczoraj kiedy to po dobrych 6ciu latach FLUVAL 2 PLUS odmówił posłuszeństwa, a spowodowane było to Gałęzatką (strasznie mi się rozczapierzała i skrawki wpadały do filtra i gdzieś ugrzęzły w nierozbieralnej jego części i raz się włącza, raz nie, a innym razem tylko buczy. Tymczasowo zamontowałem AQUAEL`a FAN-1. Postanowiłem reaktywować swoje akwarium. Na dniach mam zamiar wybrać się na matarnie do zoologicznego i zacząć ten proces od:
- nowej, pięknej pokrywy i przerobieniu jej na 2x15 T8 (6500K + FLORA GLO 2800K);
- nowego filtra, i tu mam mały dylemat, ponieważ zastanawiam się nad AQUAEL`ami FZN-2 i FZN-3 lub AQUAEL`em TURBO 500 lub FLUVAL`em U3 lub FLUVAL`em 3 PLUS (w przypadku dwóch ostatnich nie wiem dokładnie jakie są ich wymiary, chodzi mi o wysokość, czy mi się zmieszczą do zbiornika) mile widziane sugestie
;- malutkiej, cichutkiej pompki + ciekawy pomysł na bąbelki (również będę wdzięczny za podsunięcie owego pomysłu
);- zmiany obsady rybek oraz roślin, podłoża itp.,
Jeżeli chodzi o obsadę to aktualnie posiadam:
1x Bocja wspaniała (wiem, że nie jest to ryba do mojego zbiornika, ale jest ze mną już baaardzo długo i pomogła mi w wyplewieniu ślimaków i nie oddam jej nikomu za żadne skarby)
2x Kirysek (1x Spiżowy, 1x Pstry)
2x Bystrzyk różowy
1x Bystrzyk barwny
1x Glonojad ( Zbrojnik niebieski)
1x Grubowarg zielony (dostałem go to przecież nie wyrzuce
)Do tego jest jedna roślina, niestety nie wiem jaki to gatunek, korzeń i własnoręcznie przygotowana łupina od kokosa.
Co do obsady to wiem, że mnie pewnie od razu zlinczujecie.
Chciałbym ją zmienić na np.:
10x Neon Simulans lub Rozbora Heugela,
6x Otosek i/lub 6x Kirysek (nie wiem właśnie czy albo to, albo to czy razem i jak kiryski to jakie),
2x (1+1) Pielęgnica Ramireza (tu chętnie zastanowiłbym się co zamiast tego).
Tylko nie wiem co zrobić z aktualnymi rybkami. Bocja zostaje i tak mimo wszystko, cały dzień śpi gdzieś na kamieniu, a w nocy budzi mnie jak przerzuca kamienie. Wiem, że może i się męczy w moim zbiorniku, ale od całkiem malutkiej jest ze mną i nie wydam jej nigdzie.
Co do podłoża to chciałbym mniej więcej po połowie podzielić, z jednej strony piasek, z drugiej grubiej ziarnisty żwir. Co do roślinności to chciałbym mieć proporcjonalnie tyle jak na załączonym zdjęciu z internetu i właśnie takie gatunki chociaż wcale nie wiem jakie to są i tu liczę na pomoc (chyba, że to wymagające odmiany).
Tło mam zamiar dać czarne. Chciałbym również zapytać się o pokarm jaki byłby najlepszy dla tej obsady, co jaki czas zmieniać z płatków na mrożonkę, co ile najlepiej karmić oraz jakie tabletki stosować dla prawidłowego wzrostu roślin i jakie preparaty polecacie do profilaktycznego stosowania dla ryb i środowiska akwarystycznego np. jakieś mikroelementy, czy jakiś preparat dzięki któremu woda jest bardziej przejrzysta (czy w ogóle warto to stosować).
Załączam również zdjęcia mojego zbiornika w aktualnym stanie.
Pozdrawiam
Dodam jeszcze, że przy nowej obsadzie zastanawiałem się nad krewetkami, ale nie wiem ile i jaki gatunek byłby najlepszy (sorry, że nie edytuje postu, ale chyba za bardzo się rozpisałem i nie chce mnie wpuścić).