• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Reaktywacja akwarium 60L - od początku...

Na samym wstępie wypadałoby mi się przywitać.
Moje akwarium 60L profilowane posiadam już dobre 12lat.
Wstyd się przyznawać, ale nie przykładałem do niego jakiejś wielkiej, typowo hobbystycznej uwagi. To się zmieniło Wink i będzie zmieniać mam nadzieję z dnia na dzień. Wszystko zaczęło się od przedwczoraj kiedy to po dobrych 6ciu latach FLUVAL 2 PLUS odmówił posłuszeństwa, a spowodowane było to Gałęzatką (strasznie mi się rozczapierzała i skrawki wpadały do filtra i gdzieś ugrzęzły w nierozbieralnej jego części i raz się włącza, raz nie, a innym razem tylko buczy. Tymczasowo zamontowałem AQUAEL`a FAN-1.

Postanowiłem reaktywować swoje akwarium. Na dniach mam zamiar wybrać się na matarnie do zoologicznego i zacząć ten proces od:

- nowej, pięknej pokrywy i przerobieniu jej na 2x15 T8 (6500K + FLORA GLO 2800K);

- nowego filtra, i tu mam mały dylemat, ponieważ zastanawiam się nad AQUAEL`ami FZN-2 i FZN-3 lub AQUAEL`em TURBO 500 lub FLUVAL`em U3 lub FLUVAL`em 3 PLUS (w przypadku dwóch ostatnich nie wiem dokładnie jakie są ich wymiary, chodzi mi o wysokość, czy mi się zmieszczą do zbiornika) mile widziane sugestie Wink ;

- malutkiej, cichutkiej pompki + ciekawy pomysł na bąbelki (również będę wdzięczny za podsunięcie owego pomysłu Wink );

- zmiany obsady rybek oraz roślin, podłoża itp.,

Jeżeli chodzi o obsadę to aktualnie posiadam:
1x Bocja wspaniała (wiem, że nie jest to ryba do mojego zbiornika, ale jest ze mną już baaardzo długo i pomogła mi w wyplewieniu ślimaków i nie oddam jej nikomu za żadne skarby)
2x Kirysek (1x Spiżowy, 1x Pstry)
2x Bystrzyk różowy
1x Bystrzyk barwny
1x Glonojad ( Zbrojnik niebieski)
1x Grubowarg zielony (dostałem go to przecież nie wyrzuce Sad )

Do tego jest jedna roślina, niestety nie wiem jaki to gatunek, korzeń i własnoręcznie przygotowana łupina od kokosa.

Co do obsady to wiem, że mnie pewnie od razu zlinczujecie.
Chciałbym ją zmienić na np.:

10x Neon Simulans lub Rozbora Heugela,
6x Otosek i/lub 6x Kirysek (nie wiem właśnie czy albo to, albo to czy razem i jak kiryski to jakie),
2x (1+1) Pielęgnica Ramireza (tu chętnie zastanowiłbym się co zamiast tego).

Tylko nie wiem co zrobić z aktualnymi rybkami. Bocja zostaje i tak mimo wszystko, cały dzień śpi gdzieś na kamieniu, a w nocy budzi mnie jak przerzuca kamienie. Wiem, że może i się męczy w moim zbiorniku, ale od całkiem malutkiej jest ze mną i nie wydam jej nigdzie.

Co do podłoża to chciałbym mniej więcej po połowie podzielić, z jednej strony piasek, z drugiej grubiej ziarnisty żwir. Co do roślinności to chciałbym mieć proporcjonalnie tyle jak na załączonym zdjęciu z internetu i właśnie takie gatunki chociaż wcale nie wiem jakie to są i tu liczę na pomoc (chyba, że to wymagające odmiany).

Tło mam zamiar dać czarne. Chciałbym również zapytać się o pokarm jaki byłby najlepszy dla tej obsady, co jaki czas zmieniać z płatków na mrożonkę, co ile najlepiej karmić oraz jakie tabletki stosować dla prawidłowego wzrostu roślin i jakie preparaty polecacie do profilaktycznego stosowania dla ryb i środowiska akwarystycznego np. jakieś mikroelementy, czy jakiś preparat dzięki któremu woda jest bardziej przejrzysta (czy w ogóle warto to stosować).

Załączam również zdjęcia mojego zbiornika w aktualnym stanie.

Pozdrawiam
Dodam jeszcze, że przy nowej obsadzie zastanawiałem się nad krewetkami, ale nie wiem ile i jaki gatunek byłby najlepszy (sorry, że nie edytuje postu, ale chyba za bardzo się rozpisałem i nie chce mnie wpuścić).

Hej.
Jak chcesz się dochować takich ładnych roślinek, to zapomnij o bąbelkach i takim mocnym napowietrzaniu jakie jest teraz. Nawet jak przerobisz pokrywę i będzie wystarczające światło, to i tak będzie za mało CO2 żeby tamte rośliny rosły (poza kryptokoryną). Twoja to anubias. Tabletki dla roślin najlepiej te zasilające system korzeniowy.
Filtr wystarczy FZN-2.
Nie rozumiem sensu dawania dwóch rodzajów podłoży. Tym bardziej pół na pół - źle to będzie wyglądać.
Co do bocji, to trochę dziwnie rozumujesz. Lubisz ją, a można powiedzieć, że torturujesz. To ryba stadna i potrzebuje dużo więcej miejsca. Poza tym, bocje to ryby bardzo ruchliwe i normalnie nie przesypiają całych dni. Twoja jest podejrzewam mocno zestresowana. Pozostałe ryby sprzedaj, albo oddaj za darmo (bocje zresztą też).
Proponowana obsada jest ok. Ja bym wybrał kiryski panda.
Życzę wytrwałości w zdobywaniu niezbędnej wiedzy.
Pozdrawiam,
Piotr.

OK rozumiem, czyli sam FZN wystarczy. Jakie w takim razie rośliny mógłbyś zaproponować? Ten anubias jest stosunkowo wytrzymałą rośliną zważając uwagę na to, że bocja lubi podgryzać słabsze liście. Takich podobnych roślin chętnie bym poszukał. Co do obsady to 6szt. otosków może być z 6szt. kirysków? czy wybrać jedno z dwóch?

Tzw., "bezproblemowe" rośliny to różne mikrozoria i anubiasy właśnie, a do łatwych w uprawie zalicza się kryptokoryny.
Zamiast otosków wziąłbym krewetki amano, ale jeśli zatrzymasz bocję, to musisz im zrobić takie kryjówki, do których się będą mogły schować po wylince, a do których nie dostanie się bocja.

Po pierwsze, zawstanawia mnie jak możesz trzymac taką olbrzymią bocje w takim akwarium!! Przecież to ryba na 300 l a ty masz 60..

Już miałem pomagać i wszystko tobie wypisać ale skoro napisałeś że bocji nie oddasz( co w takiej wielkości będzie i tak trudne) to nie ma co tobie pomagać. Chcąc zacząć akwarystykę tak jak się należy powinieneś zapewnić rybą to co dla nich najlepsze a skoro na wstępie już tego nie robisz to nie ma co pomagać.

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Wiem, że może to głupie, ale myślałem, cały czas, że skoro była od małego to jakoś sie przyzwyczaiła przez tyle lat do mojego zbiornika nie wiedząc jak jest w innym. Rozumiem, że muszę ją oddać... Tylko nie znam nikogo kto miałby akwarium, a w sklepie takich dorosłych ryb raczej mi nie przyjmą, czy się mylę?

Zamiast gdybać, lepiej rozejrzyj się jak to rzeczywiście wygląda. W lokalnych prywatnych sklepikach chętnie przyjmą rybki za darmo (w sieciówkach są z tym problemy). Napisanie ogłoszenia na kilku serwisach ogłoszeniowych to kilka minut roboty.
Jeśli chcesz mieć aranżację podobną do tej ze zdjęcia przy planowanym oświetleniu 30W proponuję wybierać wśród tych roślin: bakopa karolińska,b. monnieri, kryptokoryna wendti brown, k. wendti green, Sagittaria subulata, rotale, ludwiga, rogatek, limnofila. Myślę że przyda się nawożenie CO2 lub chociaż węglem w płynie.
Nie mieszaj podłoży jeśli masz tu mieć kiryski.

Właśnie wróciłem z pracy i przejadę się do sklepu zoologicznego i zapytam, czy przyjmą moje rybki. W ogóle to dzięki za odzew.
Wracam do pytania o otoski i kiryski - czy przy takiej obsadzie mogą być razem w takiej ilości? I co z tymi krewetkami? Jeżeli mógłbym je mieć to ile i jakie? No i z tymi środkami biologicznymi lub chemicznymi do uzdatniania, mineralizacji, poprawy klarowności - czy warto je stosować i jak tak to jakie?

Pytanie również mam do podłoża. Jeżeli mieszanie nie jest zbyt dobrym pomysłem (żwirku z piaskiem) to jakie będzie odpowiednie? Przy czarnym tle wydaje mi sie, że najlepiej jakieś jasne, ale takie drobne jak na zdjęciu będzie odpowiednie?

Jeżeli oddasz ryby, to kirysy z otosami mogą być razem ale tylko piasek wchodzi w grę wtedy. Jeżeli roślinność taka jak na zdjęciu to musisz dać ziemie pod piasek( obowiązkowo musisz o tym poczytać) A jeżeli nie oddasz tej bocji to roślinności nie utrzymasz bo zniszczy

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

No to rybki mogę oddać, a bocje i kiryski oddaje znajomemu bo okazało się, że też ma akwarium tyle, że 400L.

Co do ziemi w akwarium to mam pytanie o przykrycie jej włukniną czy czymś podobnym. W różnych źródłach różnie o tym piszą. Jedni przykrywają i przy przesadzaniu roślin ucinają je tuż przy włukninie inni jej nie stosują - jak lepiej? CO do oświetlenia to czy 2x15 6500K i 2800K z flora glow wystarczy? Również wyczytałem, że podłoże powinno być "przewiewne" - gruboziarniste, aby gaz - metan nie gromadził się w podłożu. W przypadku piasku jest to utrudnione.[/align]

No i co z tymi krewetkami - czy warto, jak tak to jaki gatunek i ile szt. przy podanej nowej obsadzie.

Skocz do: