• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kilka pytań

Witam,

Gdzieś na forum istnieje już jeden z moich topiców, ale jednak postanowiłem napisać już bardziej konkretny... z pytaniami i proszę o porady...

1. Do mojego akwarium wdała mi się rybia ospa. W zoologu polecili mi płyn Zieleń Zooleka. Dodałem zgodnie z instrukcją na opakowaniu - infekcja pojawiła się w środę.

Podniosłem temperaturę do 30 st. oraz przyciemniłem akwarium, wyłączyłem światło. Teraz pytanie kiedy muszę dokonać podmiany wody oraz ponownie dodać zmniejszoną dawkę w/w leku?

2. Czy warto kupować dodatkowe napowietrzenie? Mam akwarium 30 litrów z filtrem Aquael Fan Filter Mikro Plus.

Nie uzywałem dokładnie zieleni ale CMF Tropicala i podmianę zrobiłem po 3 dniach...ok 20%.
CMF uzupełniłem zgodnie z informacją na opakowaniu.
Po 5 dniach rybki wyglądały jak zdrowe jednak zrobiłem im kwarantanne 2 tygodnie z podmianą co 3-4 dni

Kiedyś użyłem preparatu i sumy pictusy zaczęły tracić wąsy. Przestałem używać preparatu i podwyższałem temperaturę co 12 godzin o jeden stopień do 30 stopni. Potrzymałem tak 5 dni i zacząłem obniżać temperaturę w ten sam sposób do stanu poprzedniego na jakim zacząłem podwyższać. No i pomogło.
Bez zaciemniania, światło było włączone jak zawsze.

Skocz do: