• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nowe akwarium

Witam, to mój pierwszy post, więc przepraszam jeśli nie ten dział. Ale do rzeczy.
Od jakiegoś czasu mój synek ma nowe ok 100 l akwarium i wpadł na genialny pomysł że stare 20 l da babci w prezencie. O ile u nas akwarium dojrzewało tak jak wyczytałem na różnych forach to w tym przypadku ideałem było by aby od razu wpuścić i rybki, stąd moje dylematy.
Mój plan jest taki
1. nowy (oczywiście wypłukany) żwirek i rośliny
2. Zalanie akwarium wodą z obecnie używanego zbiornika (akurat starczy z cotygodniowej podmianki) - Kwestia czy w całości czy w jakimś procencie wymieszać z świeżą.
3. gąbki z filtra przed zamontowaniem na tydzień czy dwa na dno do dużego akwarium (jest to kaskada więc nie mam możliwości by filtr normalnie pracował , nie będę wycinał pokrywy)
4 po nagrzaniu wody wpuszczenie ryb/rybki.

Można tak zrobić? W sklepach akwarystycznych twierdzili jak najbardziej, ale wolę się upewnić bo z fachowością sprzedawców różni bywa.

Aby nie było, że takich prezentów się nie robi to Babcia wie o tym, z czyszczeniem nie będzie problemu (przy najmniej raz w tygodniu u niej jesteśmy) z drugiej strony za jakiś czas zawsze rybki mogą trafić do akwarium synka a przy okazji będą miały odpowiednią kwarantannę.

Ja tu nie widzę powiązania z chemią wody, założenie tu tematu było czysto przypadkowe. Przenoszę. Zakładaj tematy w odpowiednich działach.

105 l 1x bojownik, 1x zbrojnik niebieski, 4x kirysek pstry, 6x neon czerwony, 2x akara z maronii, kilka ślimaków helenek i 2x krewetka amano, 2x krewetka filtrująca

Jakie ryby zamierzacie tam wpuścić?
Wlej 15l wody z dojrzałego zbiornika i resztę świeżej odstanej.
Na podłoże w nowym zbiorniku i na wkład filtra wyciśnij trochę "syfu" z dojrzałego filtra. Jeśli nie przesadzisz z obsadą powinno być ok.

Z obsadą nie mam zamiaru przesadzać, Kiedyś synek miał w tym akwarium 3 gupiki. Moja matka póki co nie chce robić przykrości wnukowi więc nie odmawia, akwarium jej się podoba, głównie jako dekoracja, ale czy ją to "wciągnie" zobaczymy. Póki co potraktujemy to jako kwarantannę dla nowo zakupionych rybek a potem się zobaczy. Dlatego nowi lokatorzy będą na wszelki wypadek pod kątem rozszerzeni obsady z dużego akwarium.
Póki co w 112 l są:
2x samiec molinezji żaglopłetwej
4x kirysek spiżowy (2 zwykłe i 2 albinosy)
3x otosek
3x samiec gupika
1x samiec bojownika

Molki raczej do 20l odpadaj, kiryski czy otoski same nie będą zbyt atrakcyjne, więc pewnie ze2 lub 3 gupiki albo 2x samiczka bojownika. Chyba że są jakieś inne sugestie, ale obsada to chyba nie ten dział

105 l 1x bojownik, 1x zbrojnik niebieski, 4x kirysek pstry, 6x neon czerwony, 2x akara z maronii, kilka ślimaków helenek i 2x krewetka amano, 2x krewetka filtrująca

Nic atrakcyjniejszego od gupików lub samca bojownika do 20l nie znajdziesz. Także docelowo lepiej wybierać z tych gatunków.

Skocz do: