Temat zamknięty

Akwarium 54l

Witam!
Od wczoraj jestem posiadaczem akwarium 54l 60x30x30(dzieci mnie namówily).
Do tej pory wsypalem wypłukany grys bazaltowy, zalalem wodą i włączyłem filtr Aquael Fan 1 plus 230V, 50Hz i grzałkę z termostatem JKA-H50W oraz dodałem NITTIVEC ponieważ woda była mętna. Oświetlenie 1x świetlówka 15W
Chciałbym się spytać czy dobrym pomysłem jest kupienie;
3x bojownik syjamski (samiec, dwie samice)
10x neony czerwone
i... glonojad? nie wiem, jakieś propozycje?

Oraz poproszę o przykładowe rośliny.

Pozdrawiam!

Woda:

Odczyn pH - 7,5
Twardość ogólna mg CaCO3/l - 242

Witam!
Woda była mętna bo za słabo wypłukałeś podłoże.
Co do roślin:
http://www.akwaswiat.net/niewymagajace-r...-8391.html
Z rybami musisz poczekać jeszcze około miesiąca - niestety.
Wiem, że dzieci ciężko to przyjmą, ale nie ma innego wyjścia.
Oczywiście obsada, która podałeś nie jest dobra.
Glonojad.. rozumiem, że zbrojnik niebieski - nie na daje się do 54l,
Bojowniki, jak już to same, bez neonów.

no to może jakieś inne propozycje? ponieważ chcę około 20 rybek tam wpuścić

Przyjęło się że koło dwóch tygodni się czeka na dojrzanie zbiornika . Chyba że masz znajomego akwarystę który da ci wodę z dojrzałego Baniaka lub pożyczy ci gąbkę z filtra która w wodzie sobie wypłuczesz co przyspieszy czas oczekiwania .

Zamiast Glonojada proponuje stadko otosków ponieważ Glonojad w takim baniaku długo nie pożyje to za mało dla niego ,z Bojownikami nie wiadomo na co trafisz są to ryby charakterne wiec skupiłbym się konkretnie nad jakaś ładna ławicą Razbora , Neonów,lub zwykłe Gupiki ale tu problem z nad rybkiem możesz mieć .

Masz standardowe oświetlenie i sam żwirek Bazalt który ma różne opinie wiec roślin musisz szukać mało wymagających a jakie to już kwestia Gustu w internecie sobie wbij i popatrz np Żabienica , Cryptokoryna, ,ale na pewno coś pod korzenie ci się przyda .

Pozdrawiam

a ile otosków? samce samice?
i co myślicie o Bojownikach ( samiec i dwie samice), parka/kilka otosków i neony?

Otosków to tak z 6 minimum żeby jakieś stadko stworzyć płeć żaden sprzedawca ci nie będzie jej rozróżniał wiec to bez znaczenia.

jak już koniecznie chcesz Bojownika to jednego jest to ryby lubiąca samotność wbrew pozorom i nie wiadomo na jaki charakterek trafisz , harem też by przeszedł ale to już masz większe ryzyko zadym

dzięki wielkie! Smile odezwę się po zasadzeniu roślinek i zarybieniu Smile pozdrawiam!

Mimo wszystko póki jeszcze masz możliwość to proponuje ci przemyśleć podłoże bo bazalt ma różne opinie

Pozdrawiam
Temat zamknięty

Skocz do: