10
Witam, sytuacja wygląda tak: mam akwarium 80l a tam 4 samce zmienniaka plamistego. Jest tam też bojownik, ryby czasem skubną bojownika a nie chcę przemocy w akwarium. Pozstanowiłam oddać zmienniaki ale nie jest to niestety proste bo nie mam komu. Daję sobie na to ok miesiąca,max dwóch. Mam w związku z tym kilka pytań.
Pytania zadam w punktach by łatwiej było odpowiedzieć.
Po 1 czy mogę samca bojownika przełożyć do akwarium ok 25l bez filtra? Zanim zostanę poinformowana że nie, podaję dokładne informacje:
*zrobiłabym akwarium typu low tech i postarałabym się posadzić jak najwięcej roślin ale pewnie nie byłoby ich zbyt dużo
*co w tym przypadku chyba najważniejsze - robiłabym podmiany codziennie czy co 2/3 dni - [w zależności od tego jak często powinnam]. To chyba byłoby rozwiązanie problemu braku filtra bo by go w najważniejszej części zastąpiło?
No i właśnie 2 pytanie, powinnam w takim wypadku robić podmiany codziennie,co 2/3 dni czy jak?
Czy rybka ucierpi w jakikolwiek sposób jeżeli tak zrobię? Dodam, że przez cały czas żyła u osoby od której ją dostałam w akwarium bez filtra.
Nie chcę męczyć rybki, a nie mam możliwości kupić filtra ze wzglęgu na brak gotówki[tak, wiem że można kupić za 20zł] ponadto nie byłby mi do niczego już potrzebny bo nie trzymam nic żywego w tak małym akwarium jak 25l.
Tak jak pisałabym robiłabym bardzo często podmiany a bojownik to ryba która oddycha tylko powietrzem atmosferycznym[z tego co czytałam], w dodatku nie lubi ruchu wody, więc chyba nie byłoby żadnego z tym problemu?
Po 3 czy akwarium mogłoby stać na parapecie jeśli miałoby pokrywę i grzałkę? Chodzi o to że nie mam świetlówki do akwarium. To chyba nie zaszkodziłoby bojownikowi skoro byłaby grzałka i pokrywa?
Po 4 czy rośliny rosłyby ze światła naturalnego jeśli z góry byłaby pokrywa?
Z góry serdecznie dziękuję.
2
Nie, nie i nie .... oddaj go do sklepu lub inne ryby i po problemie.
0
Co do punktu trzeciego i czwartego. Mamy teraz bardzo krótki dzień i mało słońca. Rośliny mogą nie rosnąć wystarczająco, możliwe, że akwarium zaatakują glony, a więc i wolno rosnące rośliny, co jeszcze bardziej pogorszy ich wzrost. Nie zakładałbym pokrywy.
21
Takie podejście do akwarystyki jest naganne, wszystkie ryby muszą mieć filtr i to nie ma znaczenia czy ryba oddycha poprzez skrzela czy labirynt.
Moim zdaniem i tak zrobisz swoje . Takich warunków największemu wrogowi bym nie życzył.
Zastanów się nad swoim zachowaniem i podejdź bardziej poważnie do akwarystyki.
10
(08.11.2013, 23:05)G.S. napisał(a): Nie, nie i nie .... oddaj go do sklepu lub inne ryby i po problemie.
No jasne. Oddaj ryby do sklepu czytaj zwierzęcego auschwitz, bojowniczek sobie trafi do opakowania po koncentracie zalanego do połowy wodą, a w najlepszym razie do akwarium z innymi rybami a potem zapewne do kuli. Super porada. Szkoda że szkodliwa.
(08.11.2013, 23:09)edison napisał(a): Takie podejście do akwarystyki jest naganne, wszystkie ryby muszą mieć filtr i to nie ma znaczenia czy ryba oddycha poprzez skrzela czy labirynt.
Moim zdaniem i tak zrobisz swoje . Takich warunków największemu wrogowi bym nie życzył.
Zastanów się nad swoim zachowaniem i podejdź bardziej poważnie do akwarystyki.
Gdybym nie podchodziła do tego poważnie nie pisałabym tego wątku. Skąd tyle zawiści, człowieku?
Znasz chociaż te cykle dziejące się w wodzie, czy po prostu usłyszałeś od kogoś że tak nie wolno i już, i powielasz to? Może wyjaśnisz to, czy jesteś w stanie tylko napisać że takich warunków nie życzysz wrogowi nie wiedząc nawet jakie to są warunki, skoro woda codziennie jest podmieniana?
Wyraźnie napisałam że robiłabym codzienne podmiany wody więc to praktycznie tak jakby był filtr, jedynie brak bakterii [które i tak tworzą się w filtrze po jakimś czasie].
Szkoda słów. Opier*olić naprościej, mało wiedząc.
Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.11.2013, 23:28 {2} przez
NatalieVonMoon.)
21
Ja nie muszę nic pisać,udowadniać swoich racji, nie mam na to czasu aby każdemu referaty wygłaszać.
Po raz trzeci na tym forum próbuje mi ktoś powiedzieć że poprostu się nie znam.
Jeżeli tak uważacie to piście sobie sami ja się wypisuje bo po co mam się denerwować jak osoby mające akwarium tydzień wiedzą lepiej niż osoby doświadczone i jeszcze mam bronić swoich tez i pokazać dowody.
pozdrowienia.
10
(08.11.2013, 23:46)edison napisał(a): Ja nie muszę nic pisać,udowadniać swoich racji, nie mam na to czasu aby każdemu referaty wygłaszać.
Po raz trzeci na tym forum próbuje mi ktoś powiedzieć że poprostu się nie znam.
Jeżeli tak uważacie to piście sobie sami ja się wypisuje bo po co mam się denerwować jak osoby mające akwarium tydzień wiedzą lepiej niż osoby doświadczone i jeszcze mam bronić swoich tez i pokazać dowody.
pozdrowienia.
Chyba pomyliłeś adresy. To jest forum dyskusyjne, sama nazwa wskazuje co się na nim robi. Widać właśnie Twoją wiedzę. Nie jest widocznie zbyt wielka, skoro nie jesteś w stanie odpowiedzieć na moje pytanie. Ale to już Twoja sprawa.
Po co więc piszesz posty jeżeli nie chcesz pomagać?
Pozdrawiam również.
0
Cytat:wszystkie ryby muszą mieć filtr i to nie ma znaczenia czy ryba oddycha poprzez skrzela czy labirynt
W akwariach low tech filtracja nie jest wymagana - tą funkcję może pełnić podłoże oraz rośliny. Winna być zapewniona jedynie cyrkulacja wody, co można osiągnąć samą pompą, a przecież w tych akwariach z powodzeniem żyją ryby i inne organizmy.
9
Niestety w sklepach te Ryby są trzymane w złych warunkach, nie jest to poprawne dlatego uważam że powinniśmy darzyć do zrobienia im jak najlepszych warunków .Każda ryba jest indywidualna jedna przeżyje w złych warunkach dróga nie ale bez filtra to nie będą lepsze warunki niż w sklepie będzie się męczyć, Edison ma racje ty i tak zrobisz po swojemu
Roślinny bez świetlówki nie pociągną , a stawiając na parapecie doprowadzisz tylko do glonów .
Nie zastąpisz filtra robiąc podmiany a przy tak częstych podmianach będziesz zaburzać cykl azotowy .
Skoro masz akwa 80 L to na te dwa miesiące za nim oddasz ryby proponuje rozdzielić ryby siatka mało estetyczne rozwiązanie ale lepsze gdzieś widziałem kiedyś takie akwarium .Nie chce mi się teraz tego odszukiwać aczkolwiek ja osobiście wolałbym wydać te 20 zł na filtr, używkę można tanio wyrwać jak się trochę poszuka , a kto wie może kiedyś ci się zachce założyć drogi baniak lub sprzedaż całość.
15
Oj dziewczyno, ależ ty sobie sobie lubisz życie utrudnić. Zakładasz kolejny wątek którego podstawowym problemem są samce zmienniaka zachowujące się wobec wspomnianego bojka agresywnie. Pisaliśmy już co masz zrobić(dwa, lub nawet trzy razy), ale to jak grochem o ścianę...
Skąd u Ciebie to przeświadczenie że twój pomysł na akwa bez filtra ma prawo bytu? Postawiłaś tezę, niepopartą żadnymi dowodami i oburza cię głos większości, a większość z góry ci mówi, żebyś się w to nie pakowała bo twój pomysł jest zły. Dlaczego LT ci nie wypali? Po pierwsze bo to za mały zbiornik, po drugie na parapecie bez filtra(raczej połączenie skutkujące nie tyle w glonach co brakiem równowagi biologicznej), po trzecie pewnie na start nie dasz tyle roślin co wymaga tego typu projekt(co najmniej 50% masy roślinnej-to już taniej kupić filtr i nie wmawiaj nam że weźmiesz rośliny z dużego akwa bo tam masz ich jak na lekarstwo) a nawet jak dasz to nie utrzymają się bez sztucznego doświetlania, wróżę glony, kożuch bakteryjny, szybki skok azotanów, mam wymieniać dalej?