• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

aquatic nature pro soil czy aqua art substrate II+

za miesiąc lub dwa będę zalewała akwarium. jestem na etapie kompletowania materiałów i uzupełniania wiedzy.
Od kilku msc posiadam akwarium Aquael Aludekor 100 oval 170 litrów (100x40/30x50cm) z oświetleniem T5 2x39W (prawie 0,5 W/l).
Zdecydowałam się na filtr kubełkowy Tetra Tec Ex 700. Poza tym zakupiłam jeszcze substrat dla roślin Tetra Plant Complete Substrate 5.8 + 2,8 kg. Zamówiona jest też szafka Aquael Aludekor do zestawu, dojedzie pod koniec miesiąca.

Planowana obsada to krewetki, kiryski panda, otoski, zbrojnik L144, ramirezy, razbory klinowe i prętniki karłowate lub bojowniki. Wiem pomieszanie Azji z Ameryką... ale typowa herbatka w akwarium po prostu mi się nie podoba.. i ten brak roślin...

Planuję akwarium zarośnięte ze sporą ilością korzeni reed more wood, kokosów i koniecznie z ciemnym podłożem. Wiem, że bazalt odpada, z powodu dobranej obsady. Naturalny żwir rzeczny jest natomiast zbyt jasny. Co pozostaje?

Czarny żwir (np z allegro czarny żwir naturalny 3-4mm 30kg=142zł lub czarny żwirek kwarcowy 2-3mm 30 kg=103.50zł), lub podłoża wypalane z glinki. Do akwarium potrzebuje ok 24 litrów podłoża. Najtańsze są JBL Manado (1x25l=86.99zł) i MHK Filtus Floran (6x4l=99,2zł). Mam jednak wątpliwości. Niektórzy zaobserwowali wzrost twardości wody. A jak wiadomo, otoski czy ramirezy preferują wodę miękką (kranówka u mnie jest na pograniczu wody miękkiej i średnio twardej). Ponadto ich kolor niestety trochę odbiega od moich wymagań. Manado jest rude, a Filtus jakiś taki pstrokaty. Zastanawiam się w chcwili obecnej nad Aquatic Nature Pro Soil (3x8l=244,40zł) i Aqua Art Substrate II+ (4x6,1l=214,96zł). Cenowo podłoże bardzo drogie, ale jeśli warto to się zdecyduję.

Chciałabym poznać wasze opinie. Do tej pory wyczytałam, że Pro Soil jest lepszy i trwalszy, ale bez konkretnych argumentów. Może ktoś z forum kiedyś takiego podłoża używał? Co byście mi doradzili?
Nie planuję CO2, jedynie nawozy w płynie. Przez pierwsze pół roku planuję obsadę w postaci samych dennych (10xkirysek panda, 10xotosek), 25x razbora klinowa i xxxkrewetek np red cherry. Do tego łatwe w hodowli roślinki na start. Docelowo chciałabym stworzyć bezproblemowe akwarium ze średnio wymagającymi roślinkami i może kiedyś spróbować z jakimś trawniczkiem.

Do tej pory popełniłam chyba wszystkie możliwe błędy w akwarystyce, trzymałam bojki w kuli i mieczyki w 30 litrach, w 54l miałam 15 cm pyszczaka, były też choroby rybek np ospa, przerybienie lub zupełny brak ryb, złe obsady, bazalt w połączeniu z kiryskami, ryby stadne trzymałam pojedynczo, miałam plagi glonów i ślimaków, marniały mi nawet mało wymagające rośliny,próbowałam przy oświetleniu 0,27 wychodować trawnik z glosi, zatrułam rybki nieudaną bimbrownią,0 trzymałam ceramicznystatek w akwarium, nie robiłam podmian, kiedyś czytałam to forum z przekonaniem, że piszą tu jedynie jacyć fanatycy ... Oczywiście nie wszystko naraz Smile Zabawę z akwarystyką w postaci kuli z bojownikiem zaczęłam w wieku 18 lat (9 lat temu).

Pomóżcie, bym wymarzone akwarium założyła bezbłędnie!

Jeżeli chcesz substrat to zapomnij o rybach dennych.
Jeżeli substrat to Pro Soil lub Amazonia New
Jeżeli substrat to na wodzie RO
Przy tym litrażu i tym świetle od 0,45w/l już bym podawał co2 butli

Hmmm... tu będzie problem. Póki co nie stać mnie na zakup filtra RO i zestawu co CO2. Może za rok, dwa lub trzy się pokuszę. Póki co chciałabym pokombinować i nauczyć się prowadzić bezproblemowo akwarium.
Substrat pod żwirowy tetry mam już zakupiony i chciałabym go użyć. Nie wiem, czy na taki substrat można położyć np Pro Soil. Dlaczego nie można trzymać rybek dennych na substracie?
Jeśli tak jest to może kupię po prostu czarny żwir i pod niego dam ten substrat nawozowy. Byłoby to lepsze rozwiązanie dla kirysków? Jaka granulacja? Boję się, że przy zbyt drobnym żwirku, odmulacz będzie mi go wciągał. Na allegro są dostępne granulacje 0,8-1,2mm, 0,8-1,6mm, 1,4-2mm, 2-3mm i 3-4mm. Wydaje mi się, że na dno o wymiarach 100x35cm wystarczy 30 kg żwiru. Cenowo za 30 kg zapłacę od ok 90 zł do 140 zl. Czy zamiast żwiru lepiej zainwestować w podłoże np Manado? Nie jest ono substratem, więc nie powinno szkodzić rybom dennym.

Manado to też substrat tylko jałowy, powodzenia z pylącą cegłą w akwarium.

Przy rybach ryjących substrat będzie pylił.

Przy prawidłowej filtracji odmulanie jest zbędne a nawet niepoprawne.

A nie lepiej wybrać sobie podłoże jakie ci się podoba a pod nie dać ziemie?
Edison ma racje jak substrat to kiryski otoski i pielęgniczki odpadają, a mando wystarczy że ryba się spłoszy i podłoże będzie pływać po akwa już nie mówię o jakiś prawach pożądkowych.

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

edison, proszę napisz jeszcze, które z wymienionych przeze mnie substratów (jałowych/nawozowych) wykorzystałeś w swoim akwarium. Wielu ludzi chwali sobie substraty za łatwość ukorzeniania roślin. Wyczytałam, że substraty po jakimś czasie nasiąkają wodą i nie są już takie łatwe do ruszenia, chyba, że przez większe ryby.

Napiszcie, czy można pod Aquatic Nature Pro Soil dać Tetra Plant Complete Substrate? Czy to już będzie przekombinowane?

Jaka granulacja żwirku będzie najodpowiedniejsza zarówno dla korzeni roślin, jak i kirysków i zbrojników? Stale się zastanawiam nad przysypaniem substratu pod żwirowego Tetra Plant Complete Substrate (kupiłam go razem z akwarium) zwykłym czarnym żwirkiem.
Zdecyduję się na podłoże które w pierwszej kolejności będzie najlepsze dla ryb dennych i krewetek, w drugiej dla roślin.
Czy te czarne żwirki naturalne/kwarcowe są naprawdę naturalne. Kiedyś wyczytałam , że te żwirki są oblekane czarną żywicą w bardzo wysokiej temperaturze i dlatego nie trzeba już ich płukać. Czy taki żwirek nie zaszkodzi rybkom? Tylko takie podłoże naturalne (poza bazaltem) mi się podoba.

podbijam. najpóźniej pod koniec miesiąca chciałabym zamówić podłoże. decydować się na ten żwirek? jaka granulacja najlepsza dla ryb, roślin i utrzymania w czystości? zastanawiam się nad 2-3 mm...

Mam akwaria na ProSoil, Amazonia New,bazalcie,czarny żwirek kwarcowy (bez oblepianej żywicy) w zależności od obsady i każde ma inne przeznaczenie.
Najlepsza granulacja dla roślin to od 2 do 4 mm,

edison, piękne te twoje akwaria! chyba zdecyduję się na ten czarny żwirek kwarcowy 2-3 mm. Może tym razem uda mi się stworzyć piękne akwarium Smile Trzymajcie kciuki, bym w końcu wszystko skompletowała i w końcu zalała to szkiełko...

In response to the man asking about coûts d'emballage, emballage technologies, robots d'emballage, filling machine, pallets, reliability, I highly suggest this useful packaging equipment url or recycling, contamination dans les fromageries, variances in materials, shrink tunnel, siemens motors, évaluez les différentes options d’automatisation, alongside all this best packaging machines forum alongside all canned craft beers, 400,000 parts in stock in montreal, quebec warehouse, démographique, convoyeurs spécifiques, projet, pouch wrapping, and don't forget this awesome packaging equipment tips which is also great. Also, have a look at this awesome packaging machines info on top of emballage wrap-around, flexibility, collage distributeur hotmelt nordson, facile, palettiseurs de haut niveau, verre, metal ou plastique, on top of this new packaging equipment tips on top of box size, vitesse, regroupement de produits par ruban adhésif, workplace safety strategies, empilage, alimentation manuelle ou on-line, not to mention useful packaging machines tips which is also worth a look. I also suggest this awesome packaging machines url alongside all case erectors for cardboard box filling, impact de la durabilité sur les marques d'emballage, intuitive automatic machines, budget constraints for purchasing a case packing system, local and quick response for packaging queries, butée de fin de caisse manuelle, and don't forget this updated packaging equipment site on top of reducing package price, nouveaux équipements d'emballage, speed up to 45 cycles/mn, vice-président du développement de la bière, alimentation d'air, streamlined business process, not to mention top packaging equipment forum alongside all refroidissement des aliments, canadian or american company, mixed messages variety pack, shared values with enopac, case packer, reduce waste during changeovers, which is also great. Finally, have a look at this awesome packaging equipment forum with increased efficiency, blisters, food and beverage packaging, retailers, infeed in line combined cardboard + film packaging, dairy industry packaging automation, for good measure. Check more @ Useful Packaging Equipment Blog d4c708e

Skocz do: