• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[108L-ogólne] moje akwarium. Tempe

Witam!
Cieszę się że mogę czytać i pisać na tak fajnym forum!
Przedstawiam swoje akwarium:
Akwarium zalałem 6 lutego 2013 roku.
Wymiary: 75X36X40 (wys)
Pokrywa z akwarium o długości 80 cm, ale fajnie pasuje, ta 5 cm większa pokrywa od mojego zbiornika.
Oświetlenie: 2 świetlówki 2 x18 watt plus żarówka energooszczędna 20 watt (samoróbka), wszystko o białej, (fajnej dla mojego oka) barwie światła.
grzałka 100watt, z termostatem (osobnym)
temperatura:~26 stopni C.
Filtr wewnętrzny i zewnętrzny.
Woda z kranu plus leję trochę przegotowanej.
Parametry.
-ph: ~ 7
-twardość (wysoka): ~ponad 20 stopni niemieckich.

Ryby:
10 neonów Inesa
6 Neonów Czerwonych,
3 neony czarne
1 kosiarka (mała)
3 zbrojniki niebieskie (mają być z tych małych)
3 otoski,
2 lub 3 krewetki Amano.
1 krewetka filtrująca,
2 ślimaki ampularia,

Z roślin to nazw nie pamiętam. Widać na zdjęciu.
Wszystko już się ustabilizowało od 6 lutego, czyli od dnia zalania.

Nie jestem początkujacym akwarystą.
Miałem wiele lat temu jeszcze akwaria ramowe, z szybami na kit miniowy.
Teraz jest łatwiej... ale i drożej.

Stosuję nawóz w płynie carbo plus potasowy.
Rośliny rosną OK!,chociaż moczarka mi zginęła.
karmię ryby standardowo - płatkami, granulatem.
Jako ciekawostkę podaję, że akwarium stoi na szafce na której leży styropian o 15 centymetrowej grubości, aby było wyżej.
Komentarze mile widziane!

Akwarium faktycznie ładnie się prezentuje, nie ma się praktycznie do czego doczepić, ale jednak zbrojnik niebieski 3 szt > nie ma "małych" za małe akwarium na nie, i tych neonów dał bym jedną ławicę a nie 3 różne.

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

(15.03.2013, 14:01)klosek napisał(a):  Akwarium faktycznie ładnie się prezentuje, nie ma się praktycznie do czego doczepić, ale jednak zbrojnik niebieski 3 szt > nie ma "małych" za małe akwarium na nie, i tych neonów dał bym jedną ławicę a nie 3 różne.

Słuszna uwaga co do zbrojników! Rolleyes
Jak zbrojniki podrosną, to je oddam.
Z drugiej strony szkoda że nie mam małych, tylko rosną duże. Sad
Jednej kosiarki się już pozbyłem, bo miałem dwie, ale czytam to forum i doczytałem się, że kosiarka jest za duża do mojego akwarium.
Ostatecznie jedna może być.
Co do neonków, to czewone i inesa pływają jako jedna ławica i jak ktoś nieobeznany patrzy na moje akwa, to jak nie powiem, że neonów jest dwa rodzaje (czerwony i inesa), to się nie domyśli.
Czyli w sumie jest dwie ławice.

Dziękuję za uwagi i pochwałę, klosek. Smile

(15.03.2013, 14:16)Tempe napisał(a):  Słuszna uwaga co do zbrojników! Rolleyes
Jak zbrojniki podrosną, to je oddam.
Z drugiej strony szkoda że nie mam małych, tylko rosną duże. Sad
Jednej kosiarki się już pozbyłem, bo miałem dwie, ale czytam to forum i doczytałem się, że kosiarka jest za duża do mojego akwarium.
Ostatecznie jedna może być.
Co do neonków, to czewone i inesa pływają jako jedna ławica i jak ktoś nieobeznany patrzy na moje akwa, to jak nie powiem, że neonów jest dwa rodzaje (czerwony i inesa), to się nie domyśli.
Czyli w sumie jest dwie ławice.

Dziękuję za uwagi i pochwałę, klosek. Smile

Możesz zawsze mieć otoski , mimo wszystko czarnych bym się pozbył.

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

>Możesz zawsze mieć otoski , mimo wszystko czarnych bym się pozbył.

Chodzi mi po głowie założenie większego akwarium.
Szkoda, że od razu nie pomyślałem, bo teraz to podwójna robota. Cool

Powiem Tobie, że neony, to one takie tylko umownie stadne. Może i w środowisku naturalnym pływają w ławicach, ale w akwariach to niezbyt często.

Moje to nie dość, że są rozproszone, tak, że z 20 sztuk jak się spojrzy na akwarium, to widać może czasem ze 3 sztuki, to jeszcze zaczęły przy dnie pływać Big Grin

Są dwie rzeczy do których bym się przyczepił a mianowicie:
-jak kolega wyżej napisał do zbrojników i ławicy
-mógłbyś zmienić podłoże na jednorodne (błagam tylko nie bazalt)

A po za tym akwarium łądne, zadbane, roślinki też wyglądają na zdrowe. O by tak dalej Wink

(16.03.2013, 20:51)Tyberiusz napisał(a):  Powiem Tobie, że neony, to one takie tylko umownie stadne. Może i w środowisku naturalnym pływają w ławicach, ale w akwariach to niezbyt często.

Moje to nie dość, że są rozproszone, tak, że z 20 sztuk jak się spojrzy na akwarium, to widać może czasem ze 3 sztuki, to jeszcze zaczęły przy dnie pływać Big Grin

To dokładnie tak jak u mnie.
Niekiedy też żerują przy dnie i wcale w ławicy nie pływają. Sad
>A po za tym akwarium łądne, zadbane, roślinki też wyglądają na zdrowe. O by tak dalej Wink

Dziękuję!
Jeszcze dwa zdjęcia. Przepraszam za jakość.
Jednak w dzień lepiej wychodzą, jak jest trochę dziennego światła.

> to jeszcze zaczęły przy dnie pływać

Ja zamiast 3 Neonów Czarnych będę chciał kupić ze 4 neony Diamentowe i bedzie fajna jednorodność.
Dodaje jeszcze zdjęcie akwa przy świetle dziennym.
Przesadziłem wywłucznik w inne miejsce.

Chodzi mi po głowie trochę większe akwa, które to mogloby stać na tej samej szafce.
Jest sens zmieniać? Cool

Skocz do: