• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pomór padł na red cherry

Z dnia na dzień krewetki RC zaczeły mi zdychać masowo. Trudno powiedzieć co jest przyczyną takiego stanu rzeczy.
Zbiornik 40 l
podłoże manado jbl
dużo roślin
filtr jbl 501 non-stop
temp 22-25 stopni
węgiel w płynie
kulki g/t
Parametry wody
no3-~10mgl/l
no2~0mgl/l
GH~~21 d !!!
kh~10 d
ph~8
cl~0
Zmieniłem dostawcę węgla w płynie (cena) .Nie wiem czy to może być przyczyną
Zachowanie:
Krewetki zaczynają pływać na oślep, chaotycznie , wygląda to tak jakby nic nie widziały
następnie popadają w marazm (przestają się ruszać leżą na boku).Poruszone chaotycznie nagłymi skokami rozbijają się o przypadkowe rośliny.
Stan ten trwa około 24h.Następnie padają. Do tej pory wszystko było ok .Samice nosiły jaja i rodziły nowe krewetki.
z małego stadka(10)szt.populacja wzrosła do około80-100 szt Do dzisiaj padło już 5 szt , a kilka następnych zachowuje się jak opisałem (pierwsze stadium)
Podmieniłem wodę około 40% (pierwszy raz pół na pół RO z odstaną kranówą).Podałem też cmf tropicala Co mogę jeszcze zrobić szkoda mi tych krewetek. Nic nie doszło do akwa,
woda kryształ.POMOCY

Mieszasz RO z kranówka i masz takie wysokie parametry PH, GH, KH ja bym zaczoł od obnizenia ich troche.Krewetki nie lubią nawozów więc albo je ogranicz albo zrezygnuj z krewetek.

(11.10.2012, 21:18)KrzysztofOt napisał(a):  Mieszasz RO z kranówka i masz takie wysokie parametry PH, GH, KH ja bym zaczoł od obnizenia ich troche.Krewetki nie lubią nawozów więc albo je ogranicz albo zrezygnuj z krewetek.
Bzdura jakaś z tymi nawozami. Cały czas nawożę (K+, Profito, Ferro, CO2) a teraz przechodzę na sole i jakoś moje RC żyją i mają się dobrze. Co do parametrów wody: moje pH aktualnie wynosi 7.5, a Kh 9 także nie wiem co te parametry miały by do rzeczy. I co to jest za filtr JBl 501? Może HBL-501? W jakim wieku mogły być te padnięte krewetki?

Nie kazdy nawoz musi byc bezpieczny dla krewetek, mogly sie po prostu zatruc. Najszybsza pomoc to podmiany wody co godzine/dwie tak mysle.. Pierwsza podmiana ok 50% wody, potem po 30-20%.

112 l ogólne
30 l krewetkarium

(13.10.2012, 22:47)wiola254 napisał(a):  Nie kazdy nawoz musi byc bezpieczny dla krewetek, mogly sie po prostu zatruc. Najszybsza pomoc to podmiany wody co godzine/dwie tak mysle.. Pierwsza podmiana ok 50% wody, potem po 30-20%.
Takie podmiany wody? Pewnie jeszcze bardziej zaszkodzi. Nie doczytałem, że zmieniony został producent węgla w płynie z powodu ceny i od tego zaczęły się problemy to bym w zasadzie od tego zaczął. Przestań dawać to cudo.

Węgiel odstawiłem .Padło 40% populacji,reszta jakoś żyje.Mam nadzieje że to była wina tego węgla.Wodę podmieniam zobaczymy co będzie dalej

po co w ogóle używacie jakiś "wynalazków"? Używajcie jak już musicie normalny nawóz w płynie i to starczy w zupełności, a nie jakiś węgiel ehhh
zrób podmiankę wody 10% by ustabilizować zbiornik

(17.10.2012, 16:03)krzysztof903 napisał(a):  po co w ogóle używacie jakiś "wynalazków"? Używajcie jak już musicie normalny nawóz w płynie i to starczy w zupełności, a nie jakiś węgiel ehhh

Prowadziłeś kiedyś akwarium roślinne?? Czym według Ciebie jest "normalny nawóz w płynie" ??

(17.10.2012, 16:03)krzysztof903 napisał(a):  po co w ogóle używacie jakiś "wynalazków"? Używajcie jak już musicie normalny nawóz w płynie i to starczy w zupełności, a nie jakiś węgiel ehhh

Krzysiek węgiel w płynie to podstawa w nawożeniu...

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

(17.10.2012, 16:45)Kaef napisał(a):  Prowadziłeś kiedyś akwarium roślinne?? Czym według Ciebie jest "normalny nawóz w płynie" ??
byś sie zdziwił ile ja tego prowadziłem w życiu.....
Jak masz roślinne to trzymasz TYLKO rośliny, bez żadnych zwierząt, To wam coś sie pomyliło. albo podłoże aktywne, albo nawozy w płynie stndardowe
(17.10.2012, 17:18)klosek napisał(a):  Krzysiek węgiel w płynie to podstawa w nawożeniu...

eeeee ne! "podstawa" to Co2 a nie wegiel w płynie, podłoże aktywne i oświetlenie... to podstawy a TO co tutaj widzę to jakaś krzyżówka kilku rzeczy. Nigdy nie używałem węgla wpłynie i rośliny rosły jak szalone, ba nawet lepiej niż u kolegii, który używał dodatkowo tego "węgla", ale to było typowo roślinne, wtedy zarabiałem na ilości, nie jakości jak sie do dziś tak robi.

Skocz do: