• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Piskle Szpaka

Mam piskle szpaka od 3dni, na śmierć mu się nie zbiera, z tego co czytam , to opuszczają gniazdo po 3tygodniach. Mój ma skrzydła ,normalne opierzenie ,tylko na główce ma taki puszek,fryzurke , jak gargamel. Big Grin
Po ilu dniach od rozpoczęcia latania mogę go wypuścić?

Tak apropos, to coraz więcej zwierząt się robi. Moja kocica przyprowadziła kociątko-kocurka 3tygodniowego -5dni temu, ktoś podrzucił nam kocurka 2-3miesięcznego-4dni temu-dzikus,ale się oswaja, widać że miał rodzine bo się łasi i miauczy, Znalazłem szpaka 3dni temu ,i też mysz 3dni temu, tzn.kot, ale ja muszę się nią opiekować dopóki nie odzyska sił.We wtorek przyjedzie 375l ,o ile facet odpowie ,bo od 3dni się nie odzywa, raz dzwonił, to oczywiście siostra się bała odebrać bo coś powie nie tak i jak się wtedy próbował skontaktować,nie kontaktuje się, dziś jest ostatnia szansa, kto wie , może Tata by mi je dał i by nie było końca akwarystyki... Choć mnie to już nie jara Big GrinBig Grin

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

Saletra, podloty szpaka opuszczają gniazdo zanim uzyskają lotność!
Najlepiej byłoby zwrócić go naturze żeby tam, jak pozostałe podloty uczył się prawdziwego życia na wolności, w mieście. I stąd apel, gdy widzimy małą srokę czy wronę siwą, czy cokolwiek innego, a jest opierzone to lepiej obserwujmy w ciągu dnia ptaka. Najczęściej rodzice odwiedzają je co jakiś czas. To, że przytrzymasz go do pewnego czasu zagwarantuje mu pożywienie, opiekę, ale wyrządzi w przyszłości krzywdę - bo ptak się po prostu nie zahartuje. A przecież nie chcesz go zostawić u siebie w domu na zawsze, a wypuścić gdy uznasz, że jest bezpieczny. Odpowiadam, powinieneś to zrobić już teraz.

Pozwoliłem sobie napisać, ponieważ zajmowanie się ptakami / podlotami przez parę lat stanowiło bardzo częste zajęcie. Ten aspekt zoologii jest mi równie bliski jak akwarystyka.

Pozdrawiam,
Moon

Ptak był u mnie do wczoraj. Wypuściłem go.Po przeczytaniu o podlotach stwierdziłem że niepotrzebnie go wziąłem , może kupie Nimfe lub Chomika/Szczura w Pucku,jeszcze myśle Smile . Teraz próbuje oswoić kociaka Smile

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

Skocz do: