64
Witam mam w akwiarium krewetki RC około 20 sztuk i pare wyglada super są krwisto czerwone a inne są strasznie blade czy u krewetek to zależy od wieku czy może marna dieta czy jakiś inny czynnik. Narazie karmie je tym samym płatkowym pożywieniem co ryby. Nie chce kupować nic specjalnie dla nich bo czytałem że poprostu może nie smakować akurat moim krewetka.
4
Ostatnio szukałem odpowiedzi na to samo pytanie i wygląda na to, że wybarwienie RC zależy od:
-płci (samice są bardziej wybarwione niż samce)
-wieku (starsze osobniki są bardziej wybarwione)
-parametrów wody (jak krewetkom pasuje pH itd, to mają ładniejsze kolory)
-koloru podłoża (na ciemniejszym są bardziej wybarwione, bo krewetki próbują dostosować swój kolor do otoczenia poprzez zwiększenie ilości pigmentu, problem w tym że nie wiedzą że stają się bardziej czerwone i przez to widoczne...

)
Info z różnych źródeł.
64
Już znalazłem odp na to pytanie faktycznie masz sporo racji bo zmieniłem podłoże z białego na czarne krewetki podrosły i samce są faktycznie przeźroczyste a samice czerwone
11
Moje krewetki byly prawie przezroczyste po wpuszczeniu do akwarium od stresu , po paru dniach sie wybariwila samica na lekko czerwona i tak wraz z klimatyzacja w nowym zbiorniku byly coraz lepiej wybarwione
19
U mnie wyglądało to tak .Jak kupiłem krewetki (10 sz.RC) to praktycznie wszystkie były przezroczyste.Trwało to jakiś czas.Lecz po kilku tygodniach stopniowo zaczęły się wybarwiać same.Pierwsze wybarwiły się samice Dietę mają taką samą jak ryby .Nic specjalnego im nie podaję ,próbowałem dawać im banana ale nie zwracały na niego uwagi.Teraz rośnie drugie pokolenie kreweci , ale puki co są jeszcze blade.Myślę że też z czasem zrobią się czerwone
18
(04.10.2012, 19:28)narybeczek napisał(a): Nic specjalnego im nie podaję ,próbowałem dawać im banana ale nie zwracały na niego uwagi.Teraz rośnie drugie pokolenie kreweci , ale puki co są jeszcze blade.Myślę że też z czasem zrobią się czerwone
na banana nie zwracają uwagi gdyż:
- masz pełno glonów i nimi sie zajmują (jak na ekipe sprzątającą przystało

najpierw praca potem przyjemność)
- lub są przekarmione
- oczekują na wylinkę
28
dodam tylko, że krewecie RC w ciepłej wodzie słabo się wybarwiają, idealnie czerwone są przy 21-23 stopniach
18
(04.10.2012, 19:57)asz32 napisał(a): dodam tylko, że krewecie RC w ciepłej wodzie słabo się wybarwiają, idealnie czerwone są przy 21-23 stopniach
eeee tam

ja mam w 26 stopniach i czerwone jak truskawka

Raczej zależy czym je żywisz i w jakich warunkach żyją
28
18
(04.10.2012, 20:07)asz32 napisał(a): no mówię Ci
sama nie wierzyłam dopóki nie zobaczyłam u znajomego i sama nie zastosowałam, oczywiście pokarm jest najważniejszy, parametry też, ale do tego 22 stopnie i ogień 
może karmi je chemią wybarwiającą

Ja mam jak truskawka, ale tylko samice samce są bladsze ale to norma.