25
W moim poprzednim temacie o umiejscowieniu roślin w akwarium poradziliście mi, żeby wyrzucić całe bazaltowe podłoże i jestem gotów to zrobić, póki akwarium stoi puste. Niezbyt mi się ten bazalt podoba i ze względu na jego granulacje 5-10mm (a w większości ok. 10mm), strasznie słabo trzymają się w nim rośliny.
Przeczytałem wiele obszernych tematów z forum i wszyscy bazalt odradzają na rzecz żwirku kwarcowego lub piasku kwarcowego. Tylko teraz już naprawdę nie wiem co lepsze do mojego akwarium... Żwirek czy piasek? Nie mówię o pyle, tylko o normalnym piasku.
To moje akwarium:
http://www.akwaswiat.net/rozmieszczenie-...32984.html
Co tu będzie najlepsze?
W czym najłatwiej umocować roślinki?
20
Piasek ma to do siebie, że jak jest zbyt drobny, to dusi korzenie, czego efektem są gnijące rośliny.
Ja osobiście polecam żwirem drobniutki granulacji 1-2 mm, ew. 1-3 mm.
25
Tylko strasznie ciężko kupić taki żwirek... 0,8-1,2mm to piasek, a następne zaczynają się od 3-5mm najdrobniejsze żwirki.
Niby spory wybór np. na allegro, ale to głównie mielony bazalt lub żwir rzeczny.
25
Dziękuję! Super, konkretna wypowiedź, która rozwiała moje wątpliwości. Myślałem, że to gorszy żwir jakościowo, a jak widać nie. Na dodatek wygląda bardzo naturalnie.
4
A dla gupików jaki by był dobry ? Tylko żeby był ciemny .
1
grzegorz_kk, przed wywaleniem kilkudziesięciu zł na... żwir, rozejrzyj się w okolicy, czy nie ma gdzieś żwirowni. Ja sam kupiłem 80 kilo piasku płukanego, suszonego 0.8 - 1.2 za 10zł (co przy cenach allegro uczyniłoby grubo ponad 100zł). Przy tej gradacji moje roślinki mają białe zdrowe korzenie (ostatnio wycinane zbędne korzenie lotosa były grubosci zapałki). Lepiej się rozejrzeć po necie, kasę zawsze zdążysz wydać...
Wyznacznikiem jaki musi żwir spełnić to brak wapieni. Ale to szybko zweryfikujesz próbą octową.
25
(02.07.2012, 09:24)weila123 napisał(a): A dla gupików jaki by był dobry ? Tylko żeby był ciemny .
Ja robię podłoże właśnie dla gupików. Wcale nie wyglądają ładniej na czarnym. Ten rzeczny jest najbardziej naturalny, taki jaki mają w rzeczywistości i świetnie wyglądają, dlatego też się na taki zdecydowałem.
(02.07.2012, 10:08)piyoter napisał(a): grzegorz_kk, przed wywaleniem kilkudziesięciu zł na... żwir, rozejrzyj się w okolicy, czy nie ma gdzieś żwirowni. Ja sam kupiłem 80 kilo piasku płukanego, suszonego 0.8 - 1.2 za 10zł (co przy cenach allegro uczyniłoby grubo ponad 100zł). Przy tej gradacji moje roślinki mają białe zdrowe korzenie (ostatnio wycinane zbędne korzenie lotosa były grubosci zapałki). Lepiej się rozejrzeć po necie, kasę zawsze zdążysz wydać...
Wyznacznikiem jaki musi żwir spełnić to brak wapieni. Ale to szybko zweryfikujesz próbą octową.
Właśnie tak zrobiłem, ale żwirownia byłaby za daleko. Na szczęście obdzwoniłem różne sklepy i o dziwo właśnie w ogrodniczo-akwarstycznym mieli żwir kwarcowy 1-2mm, czyli optymalny zgodnie z sugestiami. Mniejszy kwarcowy to już było 0,1-0,6, więc zbyt drobny. Kupiłem więc ten 1-2mm.
0
AVG Retail is the best Antivirus programming which is accessible on avg.com/retail , gives the total
http://avg.com-retail.net/ suite of highlights which can verify your computerized on the web and disconnected work of the framework or gadgets.
0
123.hp support all major desktop and mobile operating systems, including Windows, MacOS, iOS, and
123.hp.com/setup click here for more information.Install the HP software or HP Smart app to complete the printer connection.Go to
123.hp.com/setup , and then enter your printer model name and number.