Temat zamknięty
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[100] Roślinny low tech a'la D.Walstad

Witam wszystkich użytkowników

Przedstawiam swoje najnowsze dziecko. Z założenia ma to być roślinne akwarium low tech, inspirowane filozofią Diany Walstad. Są to tanie w utrzymaniu i założeniu akwaria, wymagające minimalnego nakładu pracy przy pielęgnacji. Podstawa to zdrowy i naturalny wzrost roślin, nie pędzonych co2, nawozami, mega oświetleniem, itd. Najważniejszy element akwarium to podłoże - ziemia ogrodowa przysypana taką samą warstwą drobnego żwiru.

Teraz trochę danych dotyczących baniaka. Największy błąd jaki zrobiłem to niewypoziomowanie szafki. Po prostu wcześniej akwarium stało w innym miejscu pokoju i nie miałem tego problemu więc nie przyszło mi do głowy, żeby to sprawdzić

Akwarium - proste 80*35*35 - czyli niecałe 100 litrów.

Filtracja - JBL CP120 + deszczownia ustawiona w stronę szyby, tak by przepływ wody był jak najmniejszy.

Oświetlenie - lampa Atman DR80 2x20W

Woda - łódzki kranovit (parametrów nie mierze ale raczej twarda i zasadowa)

Podłoże - ziemia ogrodowa ok 2cm, żwir 1-3mm ok 3cm.

Flora: Limnophilia sessilifolora, hydrophilia polysperma, ludwigia repens, hydrocotyle leucocephala, bacopa monieri, echinadorus ozelot, rotala rotundifolia, sagitaria subulata, stringy moss, monosolenium tenerum (pelia), microsorum pteropus, microsorum windlow, anubias v.nana

Fauna: 5x caridina japonica, 5x caridina cf. babaulti, 4x otocinclus vestitus, peckoltia L147, 2x neritina natalensis
Prawdopodobnie dojdzie jeszcze parka microgeophagus ramirezii i stadko tęczanek wernera albo neonowych.

No i fotki...

Najważniejszy element akwarium - ziemia

dzień 1 - fotka na szybko zaraz po zalaniu

dzień 10 - Dzisiaj akwarium przeszło zmiany aranżacyjne

Pozdrawiam i zapraszam do komentowania
Hubert

ładne akwa mi się podoba akwa

Prezentuje się już teraz przyjemnie, z ciekawością poczytam o dalszych jego losach Smile

Hej

Fajnie, że akwa się podoba ale w najbliższym czasie niestety czeka je mini restart. Moj L147 wygrzebuje takie dziury w podłożu, że po 3 dniach nieobecności w domu po powrocie zastałem sajgon Smile Elcia wygrzebuje sobie dołki pod korzeniami a ziemia pływa po akwarium. Ryby nie pozbęde się, za żadne skarby dlatego musze dać trochę grubszą warstwe żwiru a pod korzeniem (korzeniami) ziemie w ogole wywalić.

podoba mi sie Smile

Może jakas aktualizacja ?

Bardzo ładne akwarium, nic dodać nic ująć Wink

Mówiąc krótko:
-Poprostu BOMBA

Jeżeli pomoge kliknij w reputacje.
Masz pytania pisz na gg 8458677__

bardzo ciekawa kompozycja, taka schludna i dystyngowana ;p
podoba mi sie strasznie

Bardzo ładne.
Z chęcią zobaczę akwarium po zmianach Smile

Mi sie aqua podoba Smile