• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mętna woda po piasku kwarcowym.

Witam koleżanki i kolegów.
Mam problem z mętną wodą w akwarium po wsypaniu piasku kwarcowego.Ale po kolei.Mam obecnie zbiornik 120 L i dokupiłem drugi 240L.Moja małżonka uparła się aby w tym 240L był piasek kwarcowy więc ok.Kupiłem piasek w zoologicznym (35kg) i wsypałem do akwarium.Na opakowaniu było napisane "piasek kwarcowy - płukany" ale na wszelki wypadek jeszcze go przepłukałem w wiaderku tak ze 3 razy.Zalałem wszystko wodą i wiadomo woda zrobiła się mętna (takie żółto-brązowe mleko). Miałem nadzieję ,że po nocy to wszystko opadnie i woda będzie ok.Rano wstaję a woda prawie taka sama jak wieczorem.Dodam jeszcze ,ze na noc włączyłem tylko filtr wewnętrzny o wydajności 400L/h. Rano dodałem filtr zewnętrzny HW-302.
Jak myślicie co mam jeszcze zrobić aby ta woda się wykrystalizowała?Podmiany?Chemia jakaś?
Proszę o porady i pomoc.
Pozdrawiam i dziękuję.

P.S. do moderatora
Jeśli post jest napisany nie w tym temacie co trzeba to proszę o przeniesienie.

Żadna chemia, poczekaj trochę woda się wykrystalizuje i będzie ok.Smile

Normalka, u mnie po 3dniach w 300l było w miarę, i to 2/4 było starej wody.Ten piasek trzeba płukać i 10razy, zawsze będzie po nim mętna woda, ale to mija, Ja podmieniłem po wykrystalizowaniu się wody 70%

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

Czyli co mam teraz robić?Czekać czy wodę podmienić?

Napisałem -,- . Czekać aż się wyklaruje i podmienić.

240l :
Thorichthys meeki 1+1
37,5l :

Zalozyc na wewnetrzny gestsza gabeczke, najlepiej taka jak byly kiedys do filtrow delfin. No i czekac, przeplukujac regularnie gabke.
Z innej beczki, kolego filtracja raz wlaczona powinna pracowac 24h/dobe, 7 dni w tygodniu bez jakiejkolwiek przerwy.
W filtrze zyja bakterie, ktore potrzebja tlenu, nie ma przeplywu, nie ma tlenu bakterie, umieraja i na ich miejsce pojawiaja sie bakterie beztlenowe produkujace np. siarkowodor Smile a to fatalnie konczy sie dla obsady bo H2S w przeciwienstwie do H2O jest silna trucizna i na dodatek smierdzi.

Pozdrawiam ZHO
www.akwa.aip.pl Prawdopodobnie najstarsza strona o rybkach po polsku. Mam 200 l Amazonia.
www.akwa.cba.pl Nowy projekt.

Po dobie pracy filtra zewnętrznego woda czyściutka. Ale mam inny kłopot bo mam suma clariasa(około 30 cm) ,który bardzo lubi "wbijać" się w dno.W poprzednim akwa miałem żwirek i to nie stanowiło problemu ale w tym jest ten piasek i zastanawiam się czy ten sum nie będzie mi zbytnio mącił wody?Co wy na to?Jak myślicie dosypać jeszcze warstwę powiedzmy 2-3 cm żwirku?

Co sie podniesie musi opasc lub osiasc na filtrze. Poczekac, jak bedzie macil to raczej dalbym lepsza filtracje, jakas turbinka z czesto wymieniana (czyszczona) gabeczka jako mechaniczny. Zawiesiny ladnie polapie a i dodatkowo wode dotleni co akurat temu sumowi "wisi" ale moze sie reszczei towarzystwa spodobac.

Pozdrawiam ZHO
www.akwa.aip.pl Prawdopodobnie najstarsza strona o rybkach po polsku. Mam 200 l Amazonia.
www.akwa.cba.pl Nowy projekt.

Za małe akwarium masz na tego suma. Sprzedaj go , bo tylko się męczy.

240l :
Thorichthys meeki 1+1
37,5l :

Install 123 HP Printer Driver, Software Downloads How to install a local printer in computer or mobile devices. Hit a Start button in your computing devices and click a control panel on a Start menu. visit 123.hp.com/setup here.

Skocz do: