Flora: Gałęzatka mała (była Kabomba na start ale marniała, był mech Java ale marniał, chciałam jakiś zielony akcent dla Julidów bo ponoć to lubią)
Fauna:
6x Julidochromis dickfeldi (czekam aż się dobiorą w pary taliskowe)
6x Neolamprologus multifasciatus (czekam...)
Rybki docelowo zostaną po parze lub dwie jak już się dobiorą i będę miała pewność, które mogę odłowić. Kamole dołożyłam, bo musiałam skonstruować na szybko kryjówkę dla Julidków, przegonionych z konstrukcji łupkowej. Trochę muszli starszych trochę dołożonych.
Proszę o konstruktywną krytykę. Sama nie mogę się zdecydować czy dokupić łupków, czy otoczaków. Jakoś nie podoba mi się całość i nie bardzo wiem co zrobić z tym. Ponoć Julidki nie lubią zmian więc może lepiej zrobić je szybko póki jeszcze nie było młodych.
Piszcie co zmienić i jak!!!
Gratuluję wyboru Tanganiki - wspaniały biotop Co do kamieni to lepiej mieć jeden rodzaj kamieni, bo ładniej i naturalnej wygląda. Te ułożone łupki nie wyglądają naturalnie, nie układaj takich konstrukcji. Czy filtracja Tobie wystarcza ? Pytam bo na 4 zdjęciu widać kupki na piachu. Jak lubisz rośliny to możesz zasadzić nurzańca czy anubiasy. Po dnie widać, że multiki działały Pamiętaj, że karmy mięsne mają być podstawą diety, a roślinne np. raz na tydzień. Jakie masz mrożonki ? ( mam nadzieję, że nie ochotkę czy tubifeks). Akwarium mi się podoba ale możesz zmienić to co Tobie napisałem
Dzięki.
Pokarmy suche mam wymiksowane z przewagą właśnie mięsnych. Mrożonki kupuje mixy, teraz mam discus mix i larwe ochotki kończę pomału. Tego tubifeks jeszcze nie miałam. Ostatnio myślę nad produkcją własną karmy mięsnej bo chyba taniej będzie. Wdzięczna będę za przepisy lub linki
Co do kamieni to właśnie straszną zagwozdkę mam bo tak jak są to mi się nie podobają, a nie mam pomysłu. Chyba dokupię łupków i dołożę, porozrzucam jak mówisz. Jeszcze fotki pooglądam.
Jak filtr daje radę nie mam pewności. Po prostu wymieniam często wodę, bo testy mam paskowe JBL. W planie mam kupienie kropelkowych ale aktualnie szukam po zoologicznych najtańszego (ja raczej węża w kieszeni mam). Zdjęcia robione przed sprzątaniem więc i kup jest sporo.
Kupki powinny być niewidoczne przy dobrej filtracji. Nie karm ochotką ani tubifeksem bo są często pozyskiwane z zanieczyszczonych miejsc. Ja moje muszlowce karmię takimi mrożonkami: cyklopem, wodzieniem, artemią, bosminą. Kup któreś z tych, nie wydasz dużo. Zoolek robi najtańsze kropelkowe testy.
Jak masz jeszcze pytania to pytaj śmiało
Fajny baniaczek, tak jak mówił Matkras dokup więcej jednolitych kamieni, ułóż z nich ruinę skalną i pomiędzy skałki daj anubiasy,
Możesz pomyśleć nad jakimś kubełkiem jako filtr biologiczny np: z tańszych typu HW-...
Zapraszam na nasze forum!
[url=http://www.akwa-forum.com.pl][/url]
Może kiedyś w przyszłości jak dojdzie więcej rybek/narybku i dorobię się na taki filterek to się skuszę. Podobają mi się i anubiasy i nurzaniec więc kupie co upoluję. Mam jeszcze kilka łupków i dziś to zrobię. Będzie fotka.
(01.03.2012, 19:27)Matkras napisał(a): Kupki powinny być niewidoczne przy dobrej filtracji. Nie karm ochotką ani tubifeksem bo są często pozyskiwane z zanieczyszczonych miejsc. Ja moje muszlowce karmię takimi mrożonkami: cyklopem, wodzieniem, artemią, bosminą. Kup któreś z tych, nie wydasz dużo. Zoolek robi najtańsze kropelkowe testy.
Jak masz jeszcze pytania to pytaj śmiało
P.S Temperaturę możesz zmniejszyć do 26C
Ale jak to niewidoczne? Nie musza się po prostu rozłożyć? Czy może masz na myśli prąd wody, który miałby je zabierać? ...nie rozumiem...
No właśnie u mnie te testy to koszt około 23 zł a na alegro 19zł z przesyłką, albo źle patrzę, bo to jakieś uzupełnienie, a nie wiem czym się to różni, bo dotąd tylko pasków używałam.
Temperaturę będę obniżać, zawsze to oszczędność na prądzie
bern11, zapomniałam dodać, że mam już wszystko na hydroponikę, prócz wężyków doprowadzających/odprowadzających wodę, nawet rośliny już są. Mam nadzieję, że w końcu uda mi się chłopa namówić na odrobinkę "ciężkiej" pracy.
PS Kamole przestawione ale dziś woda zmętniała od grzebania i fot nie będzie. Dodam jak się przefiltruje. Rybki trochę się zestresowały ale mam nadzieję, że im się nie pomyli gdzie mieszkały.
(02.03.2012, 00:30)gosiaqool napisał(a): bern11, zapomniałam dodać, że mam już wszystko na hydroponikę, prócz wężyków doprowadzających/odprowadzających wodę, nawet rośliny już są. Mam nadzieję, że w końcu uda mi się chłopa namówić na odrobinkę "ciężkiej" pracy.
PS Kamole przestawione ale dziś woda zmętniała od grzebania i fot nie będzie. Dodam jak się przefiltruje. Rybki trochę się zestresowały ale mam nadzieję, że im się nie pomyli gdzie mieszkały.
Hydroponika świetnie się sprawdza, miałem nad takim samym akwarium i polecam.
Czekamy na foto (:
Zapraszam na nasze forum!
[url=http://www.akwa-forum.com.pl][/url]
Odchody i resztki pokarmu powinny być wciągane przez filtr/filtry, a nie zalegać na dnie. Najpierw kup zwykłe kropelki ( nie uzupełnienie, jak Ci się skończą to wtedy możesz kupić uzupełnienie ). Jak będziesz miała hydroponikę to na wewnętrzny załóż dużą gąbkę z dużymi porami. Wtedy hydroponika będzie robić za biologa, a Aquael za mechanika. Pamiętaj,że jak wrzucisz za dużo kamieni to Dickelfeldi będą się częsciej chować. Zmniejszenie temperatury do 26C ma korzyści : mniejsze zużycie prądu, bardziej naturalna temperatura - taka jak w jeziorze.
P.S. Widzę że na KMT też wrzuciłaś swoje akwarium Krzysiek i Kuba też podzielili moje zdanie na temat naturalności ułożenia kamieni