• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sump projekt do oceny

Witam.
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zbudowaniem sumpa i przeglądając kilka tematów na forum zauważyłem, że jedną z wad sumpa jest słaba filtracja mechaniczna przez to, że nie zbiera on zanieczyszczeń z dna zbiornika woda do sumpa wlewa się od góry i żeby poprawić filtrację mechaniczną wiele osób stosuje filtry wewnętrzne lub buduje podwójne kominy.Ja jednak wolałbym pozbyć się dodatkowego filtra lub budować komin w akwarium.
Mam pewien pomysł jak można zbudować wlot wody do sumpa
Projekt w załączniku do waszej oceny.

Straszna kombinacja... A już jest gotowe rozwiązanie tego problemu (chociaż może się okazać niewystarczające). Mianowicie trzeba zrobić normalny komin i "obudować go" (zostawiając odległość między nimi np. 1cm) drugim, takim który będzie wystawał ponad powierzchnię wody w akwarium ale nie będzie sięgał dna/podłoża.

"Alejami wycackany szedł se jakiś gość,
Facjata niby owszem, może być.
I nagle potknął się o kamień rycząc "Och, psiakość!
Jak oni mogą w tej Warszawie żyć!...""

Na temat rozwiązań filtracyjnych (DIY i nie tylko ) sporo znajdziesz na forum Klubu Miłośników Tanganiki .

Kujawsko-Pomorskie Forum Akwarystyczne

Nie udzielam porad na PW.

Rozwiązanie dobre. Zapewnia dowolną regulację - powierzchnia/dno, poza tym w przeciwieństwie do stałego komina otwartego od dołu, masz możliwość regulacji wysokości, na jaką schodziłyby rury, a co za tym idzie możesz dać tyle podłoża ile Ci się podoba. Mnie się pomysł podoba.
Pozdrawiam.

Pisząc z komórki, nie mam polskich znaków wiec nie czepiać się...

Skocz do: