3
112 L 80x35x40
Wyposażenie:
Oświetlenie- 2x18W T8 - standard w pokrywie
Filtracja - Tetra ex 700
Ogrzewanie- Temperatura: 26 st., Grzałka 150 W Comfort Zone AQn aquael
Fauna:
- 8 x neon inessa
- 5 x kirysek panda
- 2 x otosek
- 1 x krewetka filtrująca
- 1 x krewetka red
- ? x krewetek babaulti
- 3 x helenki
Flora:
sagittaria
heniek
kryptokoryny
najas
heteranthera
Akwarium zalane 10.1.2012
Zbiornik stoi na ścianie zachodniej , okno od południa jest odsłonięte lecz mało światła pada na akwarium. Na spodzie 3-5 cm warstwa ziemi ogrodowej , na to żwirek o granulacji 2-5 mm. Jest to moje pierwsze akwarium od hmm 17 lat , zrobiłem jak umiałem więc nie wszystko jest jak być powinno. Nie wiem czy mam wystarczająco natleniony zbiornik , dzisiaj przeinstalowałem deszczownicę tak by była prawie na równo z lustrem wody , wcześniej miałem kilka cm pod wodą skierowaną wylotami na tylną ściankę . Na tej ściance pojawiły się pierwsze glony , chyba okrzemki ale mogę się mylić ;-) Duża część roślin zmarniała , straciła liście i hmm zgniła . Co większe utracone lub zgniłe liście wyłowiłem. Resztę zostawiłem , nie używam odmulacza , niby w LT tak się robi ale może coś źle zrozumiałem więc proszę poprawcie mnie jeśli źle robię;-)
22
Mało roślin, ale z daleka wygląda całkiem ładnie, gorzej z bliska...
Roślinki jeszcze odżyją, warto poczekać z 1-2 tyg powinny się odrodzić, chociaż fakt, że oświetlenia nie masz zbyt mocnego
Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!
12
Jak na LT to troszke za malo roslin,swiatla na Low-Tech jest wystarczajaco,fundament opiera sie na zyznym podlozu,co zastosowales pod tym bazaltem?
3
(24.01.2012, 00:58)Lastmale napisał(a): Jak na LT to troszke za malo roslin,swiatla na Low-Tech jest wystarczajaco,fundament opiera sie na zyznym podlozu,co zastosowales pod tym bazaltem?
Rośliny jakieś na pewno dodam , pod żwirkiem jest zwykła ziemia ogrodowa. Część roślin zaczyna odżywać , puszczają młode pędy i szykuje się wysyp glonów bo ścianki akwarium zaczynają być zaciemnione.
55
Bacznie się będę przyglądał Twojemu akwarium bo jestem ciekaw czy heteranthera sobie poradzi bo sam bym coś zmienił w swoim akwarium.
Światła nie dokładaj. Tyle jest w sam raz. Za tym korzemniem jezierz nie będzie rosła ani heterka. U mnie w kątach najlepiej rośnie hygrophila corymbosa. Tą zwartkę z 3 planu od razu przesadź na drugi.
Spróbuj z limnophilia sessifloria, hygrophila polysprema i ludwigią płożącą. Na trawnik marsilea hirsuta. Gwiazda wodna także sobie poradzi. Bakopa karolińska spoko wygląda bo ładnie rozjaśnia baniaczek. Wyżej wymienione roślinki możesz brać bo sam je trzymam na ziemi przy 2x18W w 126l.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.01.2012, 09:46 {2} przez
wisnia0384.)
12
(24.01.2012, 09:20)teosdnb napisał(a): Rośliny jakieś na pewno dodam , pod żwirkiem jest zwykła ziemia ogrodowa. Część roślin zaczyna odżywać , puszczają młode pędy i szykuje się wysyp glonów bo ścianki akwarium zaczynają być zaciemnione.
To zapowiada sie bardzo fajnie,tez bede obserwowal rozwoj twojego akwarium.
15
Heteranthera w tym kącie szybko padnie. Posadź ją w najlepiej oświetlonym miejscu. Przydałaby Ci się nadwódki, rogatek i nurzaniec, bo kryptokoryny, bacopy i reszta trochę wolno rośnie, hetera bez CO2 też przypuszczam wkrótce się zatrzyma, a Ty potrzebujesz masy roślinnej.
2
Fajnie zacząłeś. Ciekawy korzeń. Ja na twoim miejscu skupiłbym rośliny w jedno miejsce. I tak jak kolega wyżej -
wisnia0384 - napisał, aby zrobić plany.
Pozdrawiam, Bartek.
54L - OGÓLNE.
3
Z korzeniem jest dziwna sprawa - kupiłem to był calkiem zanurzony , w domu nie miałem wiadra na tyle dużego by go trzymać całego zanużonego do czasu startu akwarium , czubek wystawał. Przez ponad tydzień zmieniałem zanurzenie korzenia , obracając go odwrotnie i po włożeniu do akwarium okazało się , że leżeć nie chce ale wypływać całkiem też nie

Teraz unosi się sam w takim ustawieniu.
Zrobiłem testy JBL EasyTest 6in1:
NO3 - 10 mg/l
NO2 - 0,5 mg/l
GH - >7d
KH - 6d
pH - 7,6 - 8 ciężko stwierdzić
Cl2 - 0 mg/l
Nie wiem dlaczego pH takie wysokie , wodę w kranie mam miękką . Patrząc na te parametry i czas zalania zbiornika 2 tygodnie jest się czym martwić ? Ingerować jakoś czy nie przeszkadzać naturze ?
28
podoba mi się, jestem ciekawa jak się sytuacja u Ciebie rozwinie...deszczownia widzę taka jak u mnie- ja powiększyłam ciut otwory w niej żeby strumień wody był silniejszy, dokup przynajmniej 3 otoski bo masz ich za mało, powodzenia