• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[100l-ogólne] akwarium do restartu

Fotograf ze mnie kiepski, więc z góry przepraszam za jakość zdjęć.

Wymiary70x35x40

Oświetlenie: 3 żarówki energooszczędne, razem około 50w
Filtr AquaEl kaskada FZN1
Grzałka 200W

Fauna
2x gurami mozaikowy
2x p ramireza (do wymiany)
7x Proporczykowiec z Kap Lopez
5x Otosek
3x Kosiarka
Ampularia (będą 2szt) + inne ślimaczki

Flora jak na zdjęciu. Kompletnie nie znam roślin ale raczej łatwe w uprawie.

Parametry (testy paskowe JBL 6in1 + kropelkowy ph)
ph 7+ (mam problem z dokładnym rozróżnieniem koloru)-powód zaplanowanego restartu-zmiana żwirku
kh 6-10
gh około 7
no2 0
no3 5-10

Akwarium założone w październiku 2011. Prawie Low-tech Wink bo robię podmiany wody i czasem lekko nawożę K2SO4.
Będzie restart gdyż żwirek zatwardza wodę. Chciałam pokazać jak wygląda przed i zapytać o rady i krytykę, które wezmę pod uwagę przy restarcie. Ramirezki wymieniam na inne pielęgniczki a Gurami na jakies Pstrążnice może.

Załączone pliki Miniatury

160L Dickfeldi+Multifasciatus Mała Tanga
100L Barwnik+KapLopez
60L Babaulti+Gertrudae

Na gurami raczej zbyt małe akwarium , reszta ogólnie ok .

Kujawsko-Pomorskie Forum Akwarystyczne

Nie udzielam porad na PW.

Na jaki żwir będziesz wymieniać?

Pozdrawiam
Rafał

Na podłoże nie mogę się zdecydować. Chciałabym jakiś czarny/ciemny. Myślałam o JBL aquabasis i manado albo bazalt najchętniej piasek bazaltowy.

100L Barwnik+KapLopez
60L Babaulti+Gertrudae

akwarium ładne, podoba mi się, zostaw może jednak 1 kokos ten najmniejszy, dobrze że zmieniasz żwirek, weź coś drobnego-piasek albo podłoże AQUA ART Substrate II+ czarne bo jest super według mnie, ładnie klaruje wodę i ponoć jest zdrowiutkie dla roślin (mam je dopiero od niedawna)

tylko niektóre moje szkła
30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

Hmm, czy mi się wydaje, czy masz tam przynajmniej 3-4 rodzaje żwiru ? Smile

Tak czy inaczej nie jest najgorzej. Roślinki wyglądają, na całkiem w niezłej kondycji. Woda trochę wydaje się niezbyt klarowna, ale może być to zasługa zdjęcia. Te kokosy tak trochę zbyt nienaturalnie jak dla mnie.

Ogólnie może być, ale restart myślę, że będzie korzystny Smile

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Tak są 3 rodzaje. Górkę po lewej usypałam, żeby zasłonić podrapania (akwa kupiłam po żółwiu), ten żwir to jakieś resztki. Trochę też z białego (też resztki) podsypałam, żeby coś tam udekorować (średnio trafiony pomysł-człowiek uczy się na błędach Wink ) Tak czy inaczej żwirek, który jest na całości (jakiś rzeczny z marketu) zatwardza wodę. Mam już drobny, czarny bazalt (okazjonalnie kupiony) 2-5mm. Jeszcze nie wiem co na dno ale mam keramzyt więc to dam i chyba ziemię lub aquabasis z jbl...?
Tak woda była wtedy świeżo po małych dosadzankach drobnych roślinek, bo zlikwidowałam 25l zbiornik i tak mi się spodobał efekt końcowy, że postanowiłam w końcu wystawić fotki.

100L Barwnik+KapLopez
60L Babaulti+Gertrudae

Bardzo prosze o aktualizacje , chcę zobaczyć jak akwarium teraz wygląda. Smile

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

Ja natomiast jestem ciekawy , czy proporczykowce zabrały się do tarła .

Kujawsko-Pomorskie Forum Akwarystyczne

Nie udzielam porad na PW.

Skocz do: