• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

45 i brak pomysłu

Cześć mam teraz w 45l akwarium tanganike ale przekładam ją do 112l. chcę zrobić coś fajnego w tych 45. podam wam jaki mam sprzęt:
Filtr aqua szut 550n
Grzałka atman 50w
Zestaw akwarium 50x30x30 + pokrywę aquaela . świetlówka 11w
.
Chciałem zrobić akwarium dosyć gęsto obsadzone roślinami i mchami oraz korzeniem na środku. ale mam chyba za mało watów na litr. jaki biotop mogę zrobić w takim akwa z takim oświetleniem ? Może jakieś ogólne, bw ? Czy może zrobić tak : zdjąć pokrywę i zamontować lampkę z halogenem 50w ? Jakie podłoże i ile do takiego akwa ? Gdzie kupić korzeń ? Czy mógłby być mangrowca ? Jeśli tak to jaki rozmiar ? Czy musiał bym kupić nawozy jeśli tak to jakie ? ( przykłady ) jakie mało wymagające rośliny, mchy dla 11w i można 50w halogen ? Jakie ryby, krewetki ? Sorry że tyle pytań i dziękuję .

Zmieszczę się w 100 zł ? Jeśli nie to w ilu ?

Dokładasz świetlówkę jak TUTAJ i po problemie.

Najlepiej zrobić ogólne, ale to już twoje preferencje. Podłoże gotowe ze sklepu lub najzwyklejszy żwirek kwarcowy, ew. pod niego ziemia ogrodowa. Jakie specjalistyczne znajdziesz przy pomocy wyszukiwarki.

Korzeni poszukaj na "Alledrogo" - mnóstwo ofert. Rozmiar wybierasz wg. swoich preferencji. Oczywiście nie może to być jakiś wielki klocek, bo jeszcze bardziej zmniejszy optycznie zbiornik. Jak kupisz za duży, zawsze można go pociąc, tak ja to zrobiłem u siebie.

Na początek najlepiej zainwestować w kulki gliniano-torfowe i siarczan potasu (IV). Siarczan ten jest wydajniejszy niż gotowce ze sklepu oraz tańszy.

Obsada dla twojego zbiornika w odpowiednim dziale.

Czy zmieścisz się w 100zł? Zależy wyłącznie od ciebie. Rośliny z przycinki za grosze. Oprawa oświetleniowa ~40zł+ sylikon 4zł. Za ~40 kulek zapłacisz ok.3zł, a sól (K2SO4 za 2zł.

Pozdrawiam, Bartek.

54L - OGÓLNE.

Skocz do: