48
witam, mam problem z rozpuszczaniem co2 z mojej bimbrowni. Dyfuzorem jest kostka lipowa kupiona na allegro jbl. Zamiast z całej kostki bąbelki lecą ciurkiem tylko z 2 punktów, ( na przeciwko siebie) jest ich dużo jednak nie rozpuszczają się. Kostka leży na dnie, ustawiłem ją tak by bąbelki trafiały wypływając pod nurt filtra ( fluval 205 ), jednak zamiast zostać rozbite, pałętają się po całym akwarium, po czym i tak wypływają na powierzchnię, co zrobić?
1
Nigdy bąbelki CO2 nie rozpuszczą się w całości, im dłużej "wędrują" po akwarium zanim dotrą na powierzchnię tym więcej rozpuszczą się. Tak więc uważam, że w twoim akwa jest całkiem nieźle
131
Możliwe że masz na tyle wysokie stęż. CO2 że trudno im się rozpuścić. Jeżeli chcesz uzyskać większą efektywność w rozpuszczaniu CO2 to najlepszym rozwiązaniem będzie dyfuzor narurowy do tego kubełka. Możesz też kupić drabinkę Hagen Nutrafin, miałem i jest skuteczna. Dyfuzor szklany ze spiekiem odpada, bimbrownia mogła by nie wytworzyć takiego ciśnienia.
0
Szklany dyfuzor ceramiczny poradzi sobie lepiej od kostki lipowej. Trzeba go niestety czyścić raz na tydzień (15-30 minut moczenia w wybielaczu) bo osadza się na nim osad - glon? i bąble zaczynają robić się duże. Aby bąble szybko nie uciekały wylot z dyfuzora warto umieścić w prądzie wody - ja wylot mam pod filtrem FZN-1 co powoduje, że tak szybo nie dolatują do powierzchni.
Aby w 100% rozpuścic co2 w wodzie bez widocznych bąbli (nie każdemu to się podoba) polecam filtr kubełkowy + reaktor co2 z filtra narurowego (koszty mniej niż 100zł + filtr). Można łatwo przerobić na termoreaktor pozbywając się kolejnego gadżetu (grzałki) z akwarium. Sam będę coś takiego budował w następnym akwa.
Pozdrawiam.
131
Pisałem o tym w poprzednim poście, ale widać nie wszyscy zrozumieli. Nie wiem jakie Wy robicie bimbrownie, ale moja nie wytwarzała tak dużego ciśnienia by ruszyć spiek ceramiczny, skończyło się na sporym huku w środku nocy kiedy to urwało korek od butelki z zacierem.
Może miałem jakiś bardzo gęsty spiek który robił bardzo małą mgiełkę, nie wiem, ale ten dyfuzor dopiero podłączony do butli pokazał jak działa.
48
jaki to jest narurowy, można jakiś link?
0
131
A taki wyjdzie za kilka a nie kilkadziesiąt zł
http://akwarystyczne.info/viewtopic.php?t=942
56
(03.01.2012, 22:10)kacperkrzyz napisał(a): A taki wyjdzie za kilka a nie kilkadziesiąt zł http://akwarystyczne.info/viewtopic.php?t=942
Hmm, skąd ja to znam?
http://www.blog-akwarystyczny.pl/?p=158
Mógł chociaż wspomnieć że użył moich zdjęć

W każdym razie dyfuzora używałem przez jakiś czas i sprawdzałoby się to, gdyby nie fakt że moja kostka lipowa była już do kitu i nie rozbijała gazu na duże bąble. Druga sprawa to obijanie się gazu o ścinaki strzykawki i łączenie się go w duże bąble. Dlatego strzykawka musi zwisać dokładnie w pionie. Pomysł może dałoby radę ulepszyć, ale ja to olałem i wróciłem do zwykłego spieku. Pomysł jest też dość niebezpieczny, jeśli nie zrobimy tego solidnie, możemy poczuć się jak powodzianie.
Dyfuzor z obudowy od filtra narurowego jest lepszy, ale oczywiście droższy. Kiedyś może sam spróbuje zrobić coś takiego, bo wygląda obiecująco.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.01.2012, 22:50 {2} przez
Bulkas.)
36
Ja bardzo polecam np. coś takiego Sera flore CO2 Aktiv-Reaktor 500.
Rewelacja. Myślałem, że kolejny bajerek ale z dyszy ani jeden bąbel mi nie wyskakuje wszystko wymieszane i wystarczy na moje akwarium 1 bąbel na 7 sek. To jest oszczędność a nie jak przy spiekach dochodziłem nawet do 1 bąbla na sekundę.