• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nowy baniak, brak pomysłów

Witam

Stałem się posiadaczem ładnego baniaczka 80x30x35 i po przeczytaniu większości tematów stwierdzam że wiem jeszcze mniej niż przedtem. Obsada będzie towarzyska, na początek nie będzie super roślin ale z czasem planuję dołożyć co2. Do tej pory mam dwa zbiorniczki, 12l z kreweciami RC i 20l z sześcioma neonami (warunki mieszkaniowe nie pozwoliły na nic większego) Teraz mam więcej miejsca i to akwa chcę zrobić jak się należy, zatem moje pytanie: co dalej ! ? Ale może zapodam co już mam.
Podłoże JBL Manado pod to jakiś substrat od znajomego
Pralka FLUVAL 205
Grzałeczka EHEIMa
i to na tyle.

Dalej oświetlenie. Myślałem nad rurą Juwela 74cm długości 35w 6800k. Będzie na tym rosła zielenina a ryby przyzwoicie wybarwione ? Pokrywę będę strugał z PCV. Następnie będzie dobór roślin ale póki co proszę o pomoc z oświetleniem, bez tego ani rusz.

Pozdrawiam

A zastanawiałeś się czy taka długa świetlówka zmieści ci się w pokrywie?

530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik

Nie udzielam porad na PW i GG

U siebie przymierzalem i trzeba troszke pokrywe zmodyfikowac.

Ale o pokrywie kolega nic nie pisze, wiec moze zaproponuje belke 2x24w.

przy manado problem jest z odmulaniem, jest bardzo lekki więc odmulanie jest po prostu nie możliwe...

Też zastanawiałem się nad belką 3x24(jedna rura na przyszłość) ale parę opinii znalazłem że boki są słabo doświetlone (akwa 80cm świetlówki 55cm). Pokrywę bym strugał z PCV więc jak trochę będzie szersza świetlówka to się zrobi żeby weszło Wink Lepiej akwo się prezentuje z belką, przy pokrywie mniej ciepła ucieka i woda tak szybko nie paruje... Co byście zrobili, jedna 35w w pokrywie (drugą potem można łatwo dołożyć) czy belka 3x24w ? Dodam że akwo jest z jakiegoś bielszego szkła, nie tak jak opti ale już lepiej wygląda i klejone jest bezbarwnym silikonem - belka tym bardziej lepiej się prezentuje... Najlepiej niech wypowie się posiadacz belki 24w w 80cm szerokości akwarium w sprawie doświetlenia boków. Z tym odmulaniem to trochę mnie zasmuciłeś, wiedziałem że jest lekki ale podobno po jakimś czasie nasiąka. Z resztą raz już się na podłożu przejechałem, mam wprawę Big Grin

(22.12.2011, 01:11)zbeeru napisał(a):  Też zastanawiałem się nad belką 3x24(jedna rura na przyszłość) ale parę opinii znalazłem że boki są słabo doświetlone (akwa 80cm świetlówki 55cm). Pokrywę bym strugał z PCV więc jak trochę będzie szersza świetlówka to się zrobi żeby weszło Wink Lepiej akwo się prezentuje z belką, przy pokrywie mniej ciepła ucieka i woda tak szybko nie paruje... Co byście zrobili, jedna 35w w pokrywie (drugą potem można łatwo dołożyć) czy belka 3x24w ? Dodam że akwo jest z jakiegoś bielszego szkła, nie tak jak opti ale już lepiej wygląda i klejone jest bezbarwnym silikonem - belka tym bardziej lepiej się prezentuje... Najlepiej niech wypowie się posiadacz belki 24w w 80cm szerokości akwarium w sprawie doświetlenia boków. Z tym odmulaniem to trochę mnie zasmuciłeś, wiedziałem że jest lekki ale podobno po jakimś czasie nasiąka. Z resztą raz już się na podłożu przejechałem, mam wprawę Big Grin

Zależy jaką belkę kupisz, w niektórych świetlówki rozmieszczone są tak, coby bok doświetlić, np w TEJ.

Możesz zrobić sobie belkę, czy tam pokrywę z dwiema świetlówkami T5 75 cm 35W, albo 35W + 24W, jest możliwości i kombinacji dużo, tak, żeby boki doświetlić Wink

Albo nawciskać osmiowatówek, tudzież dociąć listwy led 6500k pod wymiar i się nie bawić w kolory(tak mam u krewetek). No właśnie o to mi chodzi żeby poznać te możliwości Tongue Może jakaś firma pomyśli i zrobi coś 2x35w a póki co proszę o dobór świetlówek 2x24w, ewentualnie 3x24w na potem oraz jaką najlepiej dać samą 35w. Podobno 10kk bardzo uniwersalne są i dają ładną chłodną poświatę... i będę się zastanawiał. Dzięki wszystkim za pomoc i cierpliwość.

U mnie boki sa doswietlone dwiema swietlowkami aquaela po 11W na stroneWink

6500K sa uniwersalne, bo ich swiatlo jest zblizone do dziennego. Jednoczesnie sa najtanszeSmile

Co do tej chlodnej poswiaty, to powiem Ci, ze w samochodzie mam lampy xenonowe, gdzie temp. barwowa wynosi 4300K i one juz sa zimno biale. 10000K to juz w blekit wpadaja. U mnie sa same 6500K i jedna 18000K nadajaca roslinom i rybkom bardziej wyraziste kolorki. Smile

(21.12.2011, 20:54)misior.823 napisał(a):  przy manado problem jest z odmulaniem, jest bardzo lekki więc odmulanie jest po prostu nie możliwe...

Nie wiem czy masz to podłoże u siebie, ja się z Twoją wypowiedzią kompletnie nie mogę zgodzić Tongue Mam u siebie monado, odmulam i jakoś nic po odmulaniu nie fruwa, nic a nic spokojnie można przy tym podłożu odmulać i basta !.

375l - Roślinne
http://www.akwaswiat.net/-375l-greg3or-r...23370.html
Zapraszam !! Zlikwidowane na okres przeprowadzki ( 1 - 5 m-cy )

30l Aquael - Aktywne
http://www.akwaswiat.net/-30l-greg3or-t-34114.html

Dziś zalałem trochę manado w słoiku i muszę stwierdzić że tragedii nie ma. Shrimp sand już bardziej na początku pływał i prąd wody mi wyrywał co rusz rośliny. Chyba zdecyduję się na 35w, zrobię jakąś belkę z PCV, okleina mi jeszcze została, kleju starczy na 10 belek, nic tylko strugać Big Grin Nadal potrzebuję waszych opinii, jaka świetlówka będzie najbardziej uniwersalna ?

Skocz do: