• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wyciągnięcie jednej świetlówki

Próbowałem znaleźć podobny temat ale nie udało mi się, chyba że złe hasła wpisuję w opcji szukam. Jeżeli ktoś pamięta i widział ten temat to proszę o podanie i kasację tego.

Ale póki co ....

Znudził mi się baniak "ogólny" (jak to większość pisze), czyli żwirek + roślinki + rybki, po prostu zaczęło mnie wkurzać patrzenie codziennie na to samo, jak rybki pływają od ściany do ściany i nic Wink

Postanowiłem założyć Tangę gdyż tam można zaobserwować ciekawe zachowania itd ....

Sęk w tym że biotop ten w przeciwieństwie do ogólniaka nie wymaga tyle światła. Mam w pokrywie dwie świetlówki zamontowane oryginalnie (wromak), 2x15W. Jedną chciałbym wyrzucić ale problem pojawia się w momencie jak jedną z nich wykręcam bo wtedy nic nie chodzi. Próbowałem już sam starter wyrzucić i nic to nie daje bo dalej nic się nie świeci.

Na elektryce znam się tyle co na szukaniu motyli w środku zimy.

Co można zrobić żeby tylko jedna z nich świeciła.

Wyprzedzając nieco odpowiedzi, jeżeli nie uda mi się tego zmajstrować to przez myśli przeszło mi kilka pomysłów typu: zakleić czymś, pomalować, oSłonić albo zafortepianić.

Altolamprologus sp. Compressiceps "shell"
exLamprologus Caudopunctatus Cameron Bay

W czym ci przeszkadza ta druga świetlówka?

W Tandze będą rybki inaczej pływały niż od ściany do ściany? Wink

530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik

Nie udzielam porad na PW i GG

Zmienić statecznik na odpowiedni elektroniczny (1x15W T8).

Tyle, że w kwestii i świetlówki i pływania rybek potwierdzam zdanie kolegi wyżej Smile

W tym że świeci niepotrzebnie ....

No nie wiem jakie baniaki z Tangą widzieliście bo akurat te gatunki które chcę to średnio pływają od ściany do ściany, ale nie mowa o gatunkach tylko o świetlówkach.

Proszę o konkrety jak ktoś ma jakiś pomysł i zna się na elektryce.

Edit: wiedziałem, że tak będzie czyli odpowiedź pytająca na pytanie (szacun). Po co usuwać, a chociażby po to, że jak jest mniej światła to ryby zdecydowanie chętniej wychodzą i czują się pewniej, a po drugie od stycznia idzie prąd w górę i trzeba szukać oszczędności gdzie się da, a po trzecie to co zaoszczędzę wolę wrzucić córeczce do skarbonki niż wydawać kasę na "puste świecenie" (zadowala odpowiedź?).

Altolamprologus sp. Compressiceps "shell"
exLamprologus Caudopunctatus Cameron Bay

(21.12.2011, 00:28)5pirit napisał(a):  Proszę o konkrety jak ktoś ma jakiś pomysł i zna się na elektryce.

Napisałem przecież.

(21.12.2011, 00:28)5pirit napisał(a):  Po co usuwać, a chociażby po to, że jak jest mniej światła to ryby zdecydowanie chętniej wychodzą i czują się pewniej, a po drugie od stycznia idzie prąd w górę i trzeba szukać oszczędności gdzie się da, a po trzecie to co zaoszczędzę wolę wrzucić córeczce do skarbonki niż wydawać kasę na "puste świecenie" (zadowala odpowiedź?).

Nie jest to duża rożnica ale zawsze coś Wink

Z doświadczenia powiem ci, że moje pyski są strachliwe ale jak się nie pali światło. Dopiero jak się załączą świetlówki to dziarsko wychodzą.

530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik

Nie udzielam porad na PW i GG

Skocz do: