Temat zamknięty

15 litrów z molinezjami

witam, potrzebuje pomocy.. mam małe akwarium 15l. duzo zwirku i 2 rozlinki, ale to dopiero pierwsze dni, kupiłam sobie 4 molinezje 2 czarne i 2 zółte....i tylko tyle. ta czarna ma białe plamki na brzuszku..czy to oznacza "ciaze"? co ja mam robic abi mi nie popadały a sie rozmnozyły? jaka rybke dac zeby zjadła połowe narybku eby chociaz 2 mi sie uchowały? jak mam je wychowycwac?

Wszystkie ryby do oddania. W tym akwarium to najwyżej możesz krewetki trzymać.

Albo kup większe akwarium. Dla molinezji ponad 100 litrów

530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik

Nie udzielam porad na PW i GG

"jaka rybke dac zeby zjadła połowe narybku eby chociaz 2 mi sie uchowały? jak mam je wychowycwac?" masakra... ryby do oddania, zamiast tego krewetki RC i np. ślimak helenka, żaden bojownik, żadne neonki ani kiryski a już na pewno nie welon, poczytaj trochę.

tylko niektóre moje szkła
30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

ale dlaczego? przeciez maja duzo miejsca...? sa przeciez same...

(20.12.2011, 19:32)idziemynaryby napisał(a):  ale dlaczego? przeciez maja duzo miejsca...? sa przeciez same...

Wyobraż sobie, że ryby rosną i potrzebują miejsca. Inaczej karłowacieją i chorują. To akwarium nie nadaje się dla żadnych ryb.

530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik

przepraszam ze zadaje głupie pytania...ale dopieru sie ucze. ichciałabym sie czegos dowiedzieć. moja znajoma tez ma małe akwarium a gupiki jej sie swietnie rozwijaja
rozumiem, ale narazie sa malutkie...jak urosna to je dam do wiekszego

(20.12.2011, 19:35)idziemynaryby napisał(a):  przepraszam ze zadaje głupie pytania...ale dopieru sie ucze. ichciałabym sie czegos dowiedzieć. moja znajoma tez ma małe akwarium a gupiki jej sie swietnie rozwijaja

to oddaj te molinezje i wpuść 2 samce gupika, Basteq dobrze Ci radzi, jak napiszesz coś więcej o tej szklance to może doradzimy i naprawdę powstanie fajne krewetkarium, obejrzyj zdjęcia w necie i pomyśl nad tym, myślę że warto a rybek nie ma sensu tam męczyć

tylko niektóre moje szkła
30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

(20.12.2011, 19:35)idziemynaryby napisał(a):  przepraszam ze zadaje głupie pytania...ale dopieru sie ucze. ichciałabym sie czegos dowiedzieć. moja znajoma tez ma małe akwarium a gupiki jej sie swietnie rozwijaja

To że ktoś trzyma ryby w strasznych warunkach nie jest powodem aby to powielać. Gupiki nie potrzebują aż tak dużego akwarium a i takie jak ty masz jest za małe.

Ryby ci nie urosną tylko skarłowacieją i zdechną.

530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik

Zanim zacznie się przygode z akwarystyka trzeba najpierw trochę poczytać. Jest jakis przelicznik chyba ile dana ryba potrzebuje przestrzeni.

Oprócz wiedzy ogólnej przyda się znajomość wymagań ryb które spokojnie można znaleść w encyklopediach internetowych.

530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik

Temat zamknięty

Skocz do: