• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Świetlówka która migocze

Od kilku dni mam wrażenie że świetlówka migocze. Dzisiaj rano siedzę przed akwarium patrze a tam tak jakoś ciemno chwile potem momentalnie zrobiło się jaśniej. Sam już sie zastanawiałem czy mam problemy ze wzrokiem czy halucynacje bo ta świetlówka raz świeci a raz mruga. To mruganie to takie jakby minimalne ściemnienia kilka razy na sekundę. Teraz patrze a tam świetlówka mruga tak jakby osiągała 50% mocy a potem 100% z 5 razy na sekunde taka zmiana była. Patrze i się dziwie a potem płynnie zgasła o_O. Próbowałem ją wyłączyć i włączyć ale nic sie nie działo. Dopiero po chwili zapaliła się ale nadal mruga to ją zgasiłem. Teraz już sie nie zapala wogóle... Po jednej stronie tak z 5 cm był ciemno fioletowy kolor gdy świeciła. Czy to był już jej koniec?

Świetlówka 15 W ok 45 cm

A więc tak:
- co to starter
- czemu musze go wymienić
- gdzie on sie znajduje w pokrywie. czy to taki "korek" jeśli tak to jak go wyjąć

A jak mam go wyjąć bo odkręcić coś nie idzie
__
Już się udało. A czemu musze go wymienic

(11.12.2011, 19:14)matisss napisał(a):  A jak mam go wyjąć bo odkręcić coś nie idzie

Jeśli jesteś pewny, że to starter to przekręcasz go lekko i wyciągasz.

Wymieniasz bo jak sam napisałeś świetlówka migocze. Nie musisz na razie wymieniać jeśli świetlówkę masz starą( robi się ciemna przy końcach). Ale starter to nie droga rzecz, więc nie zaszkodzi nowy.

Z tym "lekko przekręcasz" to sie nie zgodze, ale po chwili mi się udało. Jutro po lekcjach kupie starter i sprawdze czy świetlówka działa. Na pokrywie jest biała plama chyba od kamienia z wody a świetlówka jest ciemna właśnie w tym miejscu. Czy to jest powód ściemnienia świetlówki czy to tylko zbieg okoliczności
Z tym "lekko przekręcasz" to sie nie zgodze, ale po chwili mi się udało. Jutro po lekcjach kupie starter i sprawdze czy świetlówka działa. Na pokrywie jest biała plama chyba od kamienia z wody a świetlówka jest ciemna właśnie w tym miejscu. Czy to jest powód ściemnienia świetlówki czy to tylko zbieg okoliczności

Może to być objaw tego że świetlówka się już kończy. Wymień najpierw starter na nowy, jak to nie pomoże to wtedy świetlówkę.

Kupiłem świetlówkę zwykłą w sklepie elektrycznym. Po zamontowaniu okazało się że akwa całe zarośnięte glonami, filtr znowu zapchany i wykluły się kirysy w słoiku. Kirysy były w słoiku ze spleśniałymi jajkami jakiś czas i nie wiem czy przeżyją a co do akwa to jest żółto w środku...

"Kirysy były w słoiku ze spleśniałymi jajkami jakiś czas" gdzie? po co Ci ten słoik i jakie jajko? Jeśli podawałeś żółtko do akwa to pewnie od tego masz taką wodę

tylko niektóre moje szkła
30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

"Jajko" w sensie ikra. Słoik po to żeby ikra nie została zjedzona. Woda była żółta pewnie dlatego że akwa oświetlałem zwykłą żarówką przez prawie tydzień. Teraz jest już znacznie lepiej. Pływają tylko większe drobiny, więc czy moge wsadzić watę szklaną (czy jak to sie nazywa) w której są roślinka w sklepie do filtra aby wyczyścić te resztki które pływają?

Kup włókninę w sklepie akwarystycznym.

Skocz do: