• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[240l] Restart głównego baniaczka - fotorelacja

Otóż jak w temacie. Przeprowadzam właśnie restart baniaczka 240 litrów. W poprzednim wcieleniu nie był taki jak bym chciał. Większość obsady i roślin była wybierana przypadkowo - co akurat mi się spodobało. Szukając inspiracji w galerii stwierdziłem, że najbardziej podoba mi się Malawi i Tanganika. Po namyśle wybrałem Malawi. Zobaczymy jak to wyjdzie.

Co widać na zdjęciach (od prawej):
1. i 2. Stara aranżacja już nie istnieje; czyszczenie szyb w akwarium, filtrów itp.
3. i 4. Akwarium zalane do połowy, już z piaskiem. Tło, które nawiasem mówiąc bardzo ciężko było w Jeleniej Górze dostać(albo nie te wymiary, albo brak jednolitego koloru - tylko badziewne roślinki), przyklejone.
5. Akwarium na swoim miejscu, filtry i grzałka działają. Po wyczyszczeniu świetlówek będzie i pokrywa.
6. Zdjęcie kompletnego akwarium(czyli z pokrywą Smile ). Czekamy aż zbiornik się zaszczepi.

P.S. Wiem, że temat powielony, ale jakiś admin(nawet się nie podpisał) dał mi do zrozumienia, że to on chce prowadzić tamten - więc zostawiam mu pole do popisu.

Załączone pliki Miniatury

Jeżeli jeszcze nie założyłeś Malawi to dobrze ci radze,załóż Tanganike,Malawi jest oklepane,każdy je ma i ryby się nudzą,a tanganika jest bardzo fascynująca,teraz żałuje,żałuje że mam w akwariach malawi (a mam akwariów,dużo Wink) Gdybym miał teraz wybór, w 100% wybrałbym Tanganike.
Pozdrawiam Smile

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

Niestety (a może stety) już założone. Tylko na fotki trzeba czasem trochę czekać, bo moja siostra umie robić ładne zdjęcia a jej nie było.
Dołączam zdjęcia akwarium z rybkami i małą częścią skał.

Teraz trochę o samym akwa:
1. Filtracja - JBL CP e900
Penn-Plax Cascade 700
Wkłady: Gąbki, zeos, nitras i grys koralowy.
2. Grzałka - Atman 350W
3. Oświetlenie: 1. zestaw: Juwel Nature 54W + Juwel Day 54W
2. zestaw: Juwel Colour 54W + Juwel Day 54W
Wszystkie świetlówki z odbłyśnikami.
Dodatkowo zastanawiam się nad zrobieniem LED'owego oświetlenia nocnego.
4. Obsada:
a) Labidochromis "Yellow"
b) Maylandia estherae
c) jak przypomnę sobie nazwę to napiszę Smile

Załączone pliki Miniatury

To są acei rybki.
No wielka szkoda,prawda,no ale może kiedy indziej ,prawda? Smile
Aha i oświetlenie nie zamocne przypadkiem? Ja mam 2x30w i aż ryby razi Wink

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

(18.09.2011, 14:36)Saletra napisał(a):  To są acei rybki.
No wielka szkoda,prawda,no ale może kiedy indziej ,prawda? Smile
Aha i oświetlenie nie zamocne przypadkiem? Ja mam 2x30w i aż ryby razi Wink

1. Takie oświetlenie mi zostało z poprzedniej aranżacji gdzie było dużo roślin
2. Na ogół działa tylko 1 zestaw, drugi włączany jest rzadko.
3. Chcę zamontować z tyłu oświetlenie LED'owe a z przodu zostawić tylko 1 świetlówkę, ale jest to na razie w fazie pomysłu i zbierania funduszy Smile

Skocz do: