• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wzmocnienia w akwarium

Witam!
Posiadam akwarium 126 litrów ze szkła 6mm o wymiarach (czy 6mm na akwarium o takich wymiarach jest wystarczające??):
- długość 90cm;
- szerokość 35cm;
- wysokość 40cm;

Akwarium nie posiada wzmocnień, dlatego chciałbym sam je zamontować - dokładniej to wzmocnienia wzdłużne. I tutaj moje pytania:
1. Jaka grubość szkła oraz jaka szerokość? Czy 5cm będzie wystarczające?
2. Czy wzmocnienie powinno mieć długość akwarium, czyli w moim przypadku ok 90cm?
3. Jak przymocować takie wzmocnienie, aby dobrze umocowało się na szkle? Jak je docisnąć do szyb?
4. Jaka odległość od górnej krawędzi?

I jeśli chodzi o wzmocnienia poprzeczne:
1. Czy jedno wzmocnienie poprzeczne na środku wystarczy?
2. Jakie wymiary powinno mieć? Czy szerokość 10cm wystarczy?
3. Czy długość takiego wzmocnienia powinna być równa szerokości akwarium, czy może powinna być trochę mniejsza, aby nie "rozpychać" szkła? Jeśli powinna być mniejsza, to o ile?

Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam!

Witam.
Wzmocnienia wzdłużne: 5 cm w zupełności wystarczy, grubość tyle co grubość szyby w akwarium będzie ok. Wzmocnienie może mieć około 80 cm długości, nie daje się na całej długości. Przykleić silikonem akwarystycznym, lekko docisnąć i podłożyć coś aby całość schła już w pozycji "końcowej". Odległość od górnej krawędzi około 1 cm powinno być w porządku.

Wzmocnienie poprzeczne już bym sobie podarował (ja w 300l nie mam) ale jak koniecznie chcesz to jedno na środku przyklej. Tego nie jestem pewien ale wzmocnienie poprzeczne nie powinno być chyba szerokości równej akwarium, tylko trochę krótsze żeby całość pracowała sobie trochę na silikonie. szerokość 10 cm to już raczej przesada, o połowę mniej też będzie dobre.
Pozdrawiam elekmc!

Tak jak mówi elekmc tylko że od krawędzi górnej dałbym jakieś 2-3cm, ale to różnie ludzie robią i żeby miało długość jakieś 70cm w takim akwarium w ogóle nie jest potrzebne, więc takie wystarczy. Poprzeczne nie jest absolutnie więc bym się w to nie bawił.

Pamiętaj miejsce klejenia dokładnie wyczyścić rozpuszczalnikiem, z wszelkich zanieczyszczeń, żeby się silikon dobrze trzymał.

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Skocz do: