10.08.2011, 21:44
Witam.
Pragnę podzielić się pomysłem na szybką i tania modernizację oświetlenia w pokrywie stosowanej w akwariach 45l WROMARK
Przerobienie pokrywy jest 100% odwracalne.
Przypominam, że pracujemy z prądem i wodą!! chcesz coś takiego wykonać, a nie wiesz jak się trzyma kombinerki to pokarz ten opis komuś kompetentnemu i postaw mu duże piwo [po wykonanej modernizacji]
Instrukcja jest bardziej opisowa ponieważ z braku czasu i naładowanego aparatu nie zrobiłem zdjęć.
Całość prac zajmuje około 15min nie licząc schnięcia sylikonu - najlepiej 48h.
Pomysł kosztował mnie 36zł za oprawkę z świetlówką 4000k, oraz sylikon 100g
Zaczynamy.
potrzebne będą:
Pokrywa

Oprawa z świetlówką

Oraz klej/sylikon akwarystyczny.
Teraz skupiamy się na zaznaczonym na czerwono miejscu:

- czyścimy to miejsce alkoholem aby odtłuścić, najlepiej spirytusem.
- przymierzamy naszą oprawkę czy pasuje.
- z oprawki ściągamy tą plastykową osłonkę (tylko zabiera część światła)
- w oprawce uszczelniamy wszystkie miejsca i łączenia którymi mogła by się dostać woda. również wokoło mocowań świetlówki. Nie zapominamy zakleić też włącznika w pozycji "ON" Ktoś napisze:"jak potem wymienić świetlówkę" myślę, że nacięcie sylikonu nożykiem do tapet wystarczy, potem poprawiamy sylikon i gotowe.
- nanosimy sylikon na spodnią część oprawki, pasek grubości ~3mm tak jak idzie z tuby.
- mocujemy w zaznaczonym miejscu i unieruchamiamy np złożona kilka razy gazeta,
- czekamy aż sylikon zaschnie, czyli jakieś 48h
- przed zamontowaniem pokrywy z powrotem na akwarium wyciągamy gazetę czy tez inne tymczasowe stabilizatory, sprawdzamy czy mocno się trzyma oprawka i wkładamy wtyczkę do gniazdka. jeżeli wszystko jest ok. montujemy pokrywę na akwarium.
Jedyna wada tego rozwiązania jest włącznik który zamontowany jest NA oprawce, wiec włączanie i wyłączanie odbywa się poprzez włożenie wtyczki do kontaktu, u mnie jest wyłącznik czasowy wiec problem z głowy
Jako autor tego postu nie ponoszę odpowiedzialności za ewentualne straty materialne, uszkodzenia zdrowia, czy ewentualne porażenia prądem!
Wszystko co tu jest opisane robisz na własne ryzyko!
powodzenia!
Pragnę podzielić się pomysłem na szybką i tania modernizację oświetlenia w pokrywie stosowanej w akwariach 45l WROMARK
Przerobienie pokrywy jest 100% odwracalne.
Przypominam, że pracujemy z prądem i wodą!! chcesz coś takiego wykonać, a nie wiesz jak się trzyma kombinerki to pokarz ten opis komuś kompetentnemu i postaw mu duże piwo [po wykonanej modernizacji]

Instrukcja jest bardziej opisowa ponieważ z braku czasu i naładowanego aparatu nie zrobiłem zdjęć.
Całość prac zajmuje około 15min nie licząc schnięcia sylikonu - najlepiej 48h.
Pomysł kosztował mnie 36zł za oprawkę z świetlówką 4000k, oraz sylikon 100g
Zaczynamy.
potrzebne będą:
Pokrywa

Oprawa z świetlówką

Oraz klej/sylikon akwarystyczny.
Teraz skupiamy się na zaznaczonym na czerwono miejscu:

- czyścimy to miejsce alkoholem aby odtłuścić, najlepiej spirytusem.
- przymierzamy naszą oprawkę czy pasuje.
- z oprawki ściągamy tą plastykową osłonkę (tylko zabiera część światła)
- w oprawce uszczelniamy wszystkie miejsca i łączenia którymi mogła by się dostać woda. również wokoło mocowań świetlówki. Nie zapominamy zakleić też włącznika w pozycji "ON" Ktoś napisze:"jak potem wymienić świetlówkę" myślę, że nacięcie sylikonu nożykiem do tapet wystarczy, potem poprawiamy sylikon i gotowe.
- nanosimy sylikon na spodnią część oprawki, pasek grubości ~3mm tak jak idzie z tuby.
- mocujemy w zaznaczonym miejscu i unieruchamiamy np złożona kilka razy gazeta,
- czekamy aż sylikon zaschnie, czyli jakieś 48h
- przed zamontowaniem pokrywy z powrotem na akwarium wyciągamy gazetę czy tez inne tymczasowe stabilizatory, sprawdzamy czy mocno się trzyma oprawka i wkładamy wtyczkę do gniazdka. jeżeli wszystko jest ok. montujemy pokrywę na akwarium.
Jedyna wada tego rozwiązania jest włącznik który zamontowany jest NA oprawce, wiec włączanie i wyłączanie odbywa się poprzez włożenie wtyczki do kontaktu, u mnie jest wyłącznik czasowy wiec problem z głowy

Jako autor tego postu nie ponoszę odpowiedzialności za ewentualne straty materialne, uszkodzenia zdrowia, czy ewentualne porażenia prądem!
Wszystko co tu jest opisane robisz na własne ryzyko!
powodzenia!