• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[DIY] pokrywa 50x30 cm dołożenie oświetlenia

Witam.
Pragnę podzielić się pomysłem na szybką i tania modernizację oświetlenia w pokrywie stosowanej w akwariach 45l WROMARK
Przerobienie pokrywy jest 100% odwracalne.
Przypominam, że pracujemy z prądem i wodą!! chcesz coś takiego wykonać, a nie wiesz jak się trzyma kombinerki to pokarz ten opis komuś kompetentnemu i postaw mu duże piwo [po wykonanej modernizacji] Wink
Instrukcja jest bardziej opisowa ponieważ z braku czasu i naładowanego aparatu nie zrobiłem zdjęć.
Całość prac zajmuje około 15min nie licząc schnięcia sylikonu - najlepiej 48h.
Pomysł kosztował mnie 36zł za oprawkę z świetlówką 4000k, oraz sylikon 100g

Zaczynamy.
potrzebne będą:
Pokrywa

Oprawa z świetlówką

Oraz klej/sylikon akwarystyczny.

Teraz skupiamy się na zaznaczonym na czerwono miejscu:

- czyścimy to miejsce alkoholem aby odtłuścić, najlepiej spirytusem.
- przymierzamy naszą oprawkę czy pasuje.
- z oprawki ściągamy tą plastykową osłonkę (tylko zabiera część światła)
- w oprawce uszczelniamy wszystkie miejsca i łączenia którymi mogła by się dostać woda. również wokoło mocowań świetlówki. Nie zapominamy zakleić też włącznika w pozycji "ON" Ktoś napisze:"jak potem wymienić świetlówkę" myślę, że nacięcie sylikonu nożykiem do tapet wystarczy, potem poprawiamy sylikon i gotowe.
- nanosimy sylikon na spodnią część oprawki, pasek grubości ~3mm tak jak idzie z tuby.
- mocujemy w zaznaczonym miejscu i unieruchamiamy np złożona kilka razy gazeta,
- czekamy aż sylikon zaschnie, czyli jakieś 48h
- przed zamontowaniem pokrywy z powrotem na akwarium wyciągamy gazetę czy tez inne tymczasowe stabilizatory, sprawdzamy czy mocno się trzyma oprawka i wkładamy wtyczkę do gniazdka. jeżeli wszystko jest ok. montujemy pokrywę na akwarium.

Jedyna wada tego rozwiązania jest włącznik który zamontowany jest NA oprawce, wiec włączanie i wyłączanie odbywa się poprzez włożenie wtyczki do kontaktu, u mnie jest wyłącznik czasowy wiec problem z głowy Smile

Jako autor tego postu nie ponoszę odpowiedzialności za ewentualne straty materialne, uszkodzenia zdrowia, czy ewentualne porażenia prądem!
Wszystko co tu jest opisane robisz na własne ryzyko!

powodzenia!

Pomysł dobry, choć już chyba pojawił się kiedyś na forum.
Stawiałem ostatnio zbiornik 60x30cm, pokrywa właśnie Wromarka. Śmiech na sali, uwypuklenie na statecznik zabiera całe światło z tyłu zbiornika. Planowałem przerabiać pokrywę dokładając świetlówkę, ale dołożenie oprawy jest o tyle wygodne, że nie trzeba ciąć pokrywy.

szukałem i nie znalazłem, więc podałem swój pomysł. Powiem szczerze, improwizowałem i to działa Smile

Mogę zapytać gdzie kupywałeś taką oprawę, jaką ma długość (oprawa) oraz ile ma watów ta świetlówka? Smile
(20.11.2011, 20:29)wisnia0384 napisał(a):  Opowiedz na Twoją drugą część pytania znajduje się na fotce w pierwszym poście a takie świetlówki widziałem w każdym sklepie budowlanym.

Rzeczywiście. Jakiś chyba wczorajszy jestem.
Świetlówki owszem nie problem dostać. Opraw u siebie w budowlanym nie widziałem. Chyba odwiedzę pobliski sklep elektryczny ew. przy okazji coś większego we Wrocławiu. Jednak pierwsza część pytania nadal aktualna. Wink

Pozdrawiam, Bartek.

54L - OGÓLNE.

(20.11.2011, 20:24)Gibson napisał(a):  Mogę zapytać gdzie kupywałeś taką oprawę,j aką ma długość (oprawa) oraz ile ma watów ta świetlówka? Smile
Opowiedz na Twoją drugą część pytania znajduje się na fotce w pierwszym poście a takie świetlówki widziałem w każdym sklepie budowlanym.

Oprawkę wraz ze świetlówką zakupiłem w hurtowni elektrycznej Voltiks w moim mieście. Myślę, że nie będzie problemu z dostaniem takowej. są sprzedawane jako podwieszane do oświetlania np barku Smile w Casto... też widziałem. Świetlówka ma 8W i 4000K trzeba sprawdzać z czym się kupuje bo widziałem też takie co miały w standardzie 2700K a to już brzydko wygląda (może sprzedawca da się namówić na wymianę). Nie kupuj akwarystycznych bo szkoda pieniędzy Smile

W środku jest świetlówka T4?

http://allegro.pl/oprawa-swietlowkowa-ty...41687.html

raczej T5 8W 4000K

Aha. Dzięki. A jak 4000K - pasuje chwastom?

patrz na link mojego akwa 45l .. \/ Smile myślę, że nie narzekają Smile

Skocz do: