51
Doradzi mi ktoś jakiej firmy mam kupić testy do 80-100zł żeby sprawdzić jak najwięcej parametrów llub jakie wy byście mi polecili?
33
Najdokładniejsze są podobno jbl, ale dość drogie. Sera podobno ma fatalne wyniki. Tetra może być, Zoolek też nie jest zły.
Tanie i wcale nie złe są testy polskiej firmy Sum ok 4-5 zł za buteleczkę, obojętne czy pH czy gH z tym że ciężko je kupić.
A najtaniej wychodzi jak się kupuje testy (odczynniki) w chemicznym ;-)
Jak nie zależy Ci na dokładnym pomiarze tylko tak mniej więcej to możesz kupić test paskowy:
ten albo
ten albo
ten albo
ten
Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !
Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
12
Kesi napisał/a:
"Sera podobno ma fatalne wyniki."
Testy Ser-y są podobno najdokładniejsze właśnie....
"...mylić się jest rzeczą ludzką...."
33
http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=672 prześledź sobie wątek od początku do końca, u sery zdarzają się wadliwe testy. W sumie to wszędzie mogą się trafić, nie ma testów idealnych jest tylko różnica w cenie ;-)
Pisz poprawnie !
Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
51
33
Na pl. rec wyniki pokrywały się ze zwykłymi testami Tetry, więc nie są takie złe. Może mniej dokładne, ale dla kogoś kto się chce zorientować w sam raz. No i są proste w stosowaniu
Pisz poprawnie !
0
A co powiecie na takiem jest sens je kupowac czy to strata pieniedzy
Allegro
33
Jak chcesz mieć w miarę dokładne wyniki to jest to strata pieniędzy, poza tym zwykłe testy starczają na więcej pomiarów.
------dla przykładu------
Tropical Test służy do oznaczania odczynu wody słodkiej w zakresie od 4,5 do 9,0 pH, z podziałką skali co 0,5 pH. Szeroki zakres testu pozwala na kontrolę odczynu wody w biotopach, o najbardziej skrajnych wartościach pH, które odwzorowywane są w domowych akwariach. Najczęściej należą do nich czarne wody Ameryki Południowej i zasadowe wody afrykańskich Wielkich Jezior.
cena 18 zł
na KH GH (zestaw) zooleka kosztuje koło 15 zł, NO2 i NO3 też koło 15 zł
razem; ok 63 zł a starczy ci na co najmniej 2-3 razy dłużej i jest bardziej dokładne
Pisz poprawnie !
51
A testy jakich parametrów mam zakupić żeby wystarczająco pomogły mi w utrzymywaniu odpowiedniej wody
mam
4 kiryski
8 neonków
6 gupików
2
Standardowo pH, KH, GH i NO3. NO2 przydaje się głównie przy starcie akwarium.