• 4 Głosów - 3.25 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

300 L - mój pierwszy baniak TRAGEDIA się stała

Witam Wszystkich

Po wielu latach pragnień wreszcie pól roku temu kupiłem włsane akwarium. (prędzej jakoś czasu na to nie było) Może nie jest najpiękniejsze i pewnie wiele się muszę jeszcze nauczyć, ale dumny jestem z niego Smile

Akwarium 120x50x50

Filtracja: Unimax 700
UV - lampa 11W - jeszcze nigdy nie była używana
Oświetlenie: 2x30W T8 było w zestawie + 2 x 54W T5
Ogrzewanie: 300W

Mieszkańcy ( pewnie będzie dużo kontrowersji, ale rybcie żyją zgodnie i nie ma żadnych awantur)

2 x Skalar
2 x Kirysek Panda - pewnie kupie jeszcze 3
3 x Kosiarka (Grubowarg Syjamski)
3 x Pielęgniczka Kakadu (1+2)
3 x Gurami dwuplamisty
2 x Gurami złote
4 x Colisa lalia 2+2
8 x Otocinclus affinis
no i to co pewnie wywoła kontrowersje:
4 x Labidochromis caeruleus
3 x Aulonocara baenschi 1+2
jak wspomniałem rybki żyją zgodnie bez awantur

Prosze o Wasze uwagi i sugestje

[attachment=15884]

300L - ogólne

bardzo trudno się ocenia "nowe" akwaria z tego względu że tak jak twoje na razie jest dość "pusto" nie wiadomo w którą stronę idziesz czy roślinne czy też nie , widać że masz plan a to dobrze , ładne tło jak dla mnie pusto z aranżacją , może jakiś korzeń czy dodatkowe skałki ? bo jak napisałem nie wiem co to ma być?
roślin bardzo mało

skalary w dwójkę to będą miały nudno

jakieś plany na CO2 czy inne nawożenia ? chyba że to low tech.

(26.07.2011, 12:29)tomilondyn napisał(a):  bardzo trudno się ocenia "nowe" akwaria z tego względu że tak jak twoje na razie jest dość "pusto" nie wiadomo w którą stronę idziesz czy roślinne czy też nie , widać że masz plan a to dobrze , ładne tło jak dla mnie pusto z aranżacją , może jakiś korzeń czy dodatkowe skałki ? bo jak napisałem nie wiem co to ma być?
roślin bardzo mało

skalary w dwójkę to będą miały nudno

jakieś plany na CO2 czy inne nawożenia ? chyba że to low tech.

... tak to prawda że troszke mało roślin, dokupie, co2 też będzie tylko czekam na wizyte w Polsce by zakupić stosowny zestaw, gdyż w Holandii , dzie mieszkam to koszmarnie duży wydatek - 400 E za zestaw butla+redutor+ dyfuzor

300L - ogólne

Trochę pusto.. Dodałbym mało wymagających roślin ( kryptokoryny, nurzaniec, moczarki). Nie wiem czy można mieszać gatunki z malawi z innymi rybami. Możesz zrobić sobie malawi, też ciekawie to wygląda. Tak jak kolega wyżej uważam że powinieneś się zdecydować na jakiś biotop Smile

Dodaj więcej roślin, dosyp więcej żwirku i zlikwiduj ten murek z kamieni.Smile

Z tego wszystkiego najbardziej podoba mi się tło, też planuję takie kupić. Trochę zupa rybna ci się zrobiła. Jak już kolega wyżej napisał powinieneś zdecydować się na jakiś biotop - a ogromne możliwości masz w swoim zbiorniku. Na pewno więcej roślin tu potrzeba - tylko mniej więcej podpasuj je pod biotop . Za dużo tych małych kamieni(chyba że pójdziesz w Malawi czy coś w tym stylu).

(26.07.2011, 15:51)SkazanyNaBluesa napisał(a):  Trochę zupa rybna ci się zrobiła. Jak już kolega wyżej napisał powinieneś zdecydować się na jakiś biotop - a ogromne możliwości masz w swoim zbiorniku.

Zdaje sobie powoli sprawę z tego iż należałoby się zastanowić nad jakimś biotopem !. Tylko ze mi wszystkie rybki się podobają ! A co do roślinek , to teraz po Waszych uwagach, to rzeczywiście widzę iż trzeba więcej - obiecuje coś z tym zrobić po urlopie

300L - ogólne

(26.07.2011, 18:16)H2athor napisał(a):  Zdaje sobie powoli sprawę z tego iż należałoby się zastanowić nad jakimś biotopem !. Tylko ze mi wszystkie rybki się podobają ! A co do roślinek , to teraz po Waszych uwagach, to rzeczywiście widzę iż trzeba więcej - obiecuje coś z tym zrobić po urlopie

Jak Ci się wszystkie rybki podobają to załóż drugie akwa Smile Jedno malawi a drugie towarzyskie Wink
To czekamy teraz na aktualizację po urlopie Smile

Cytat:zestaw, gdyż w Holandii , dzie mieszkam to koszmarnie duży wydatek - 400 E za zestaw butla+redutor+ dyfuzor

ebay nawet z UK i masz za 120 euro z przesylka

Wiecie - jestem facetem i jak większość nie znam sie na kolorach, aranżacjach itd, umie powiedzieć co prawda czy coś jest ładne czy nie , ale na tym moja artystyczność się kończy, więc zgodnie do Waszymi sugestiami dodałem troszkę skałek,(więcej i innych nie miałem ) co spatkało się z dobrym przyjęciem mieszkańców. Roślinki dodamy po urlopie, a do tego czasu wdzięczny byłbym za Wasze, ich propozycje

300L - ogólne

Skocz do: