• 4 Głosów - 2.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[45l] moje pierwsze - taki mój ogródek.

Witam
Chialbym poddac waszej ocenie moje pierwsze akwa:

Technicznie:
-wymiary: 60x23x30 cm 45l
-Oświetlenie: Belka Hagen Glo T5 24W + Life Glo 6700K
-Filtr: Eheim Biopower 160
- Grzałka 50W z termostatem
-Nawożenie: AQUA ART CLASSIC

Wyposazenie:
-Podłoże: Żwirek podobny do rzecznego
-Korzeń
-termometr Wink
-duzo róznych roslin

obsada:
- 10x NEON INESSA
- 3 kiryski panda
- 5 otosków
- ślimak zebra

Narazie takie foto na szybko by był jakiś podgląd:

Przed zalaniem:

Po zalaniu i posadzeniu sadzonek:

3-4 tygodnie po zalaniu Big Grin

Komentujcie Smile

Mi się podoba. Żwirek mógłby być bardziej drobny, ale cóż nie będziesz już teraz wymieniał.
Spróbuj obsadzić korzeń mchem i dać z tyło jakieś tło ( czarne albo jakąś delikatną fototapetę).
Nawozisz czymś? Spróbuj dodać jeszcze coś drobnolistnego np. bakopę

DziekiSmile
No mógłbyć drobniejszy ale to następnym razem przy restacie, kupie drobny czarny czwirek.
Co do nawożenia to stosuję nawóz w płynie firmy AQUA ART o nazwie CLASSIC i to wszystkoSmile

bardzo ładne akwarium Smile
jedyne "ale" to zbrojnik niebieski OUT!!!!!

Spróbuj zastosować też kulki glinowo torfowe. Tanie jak barszcz a efekt jest fajny.

Bardzo ciekawie to wygląda. Tak prosto, a efekt super. Ja na twoim miejscu zrezygnowałbym ze zbrojnika, a jako ekipę sprzątającą dodał kilka otosków + jakieś krewetki.

w

brak tła rzuca się w oczy , faktycznie dając mniejsze podłoże "powiększysz" akwarium. termometr tez bardzo widoczny w tak małym akwarium po za tym te są bardzo nie dokładne polecam tradycyjny rtęciowy.

czy mi się wydaje czy na pierwszym zdjęciu (ten przed zalaniem) korzeń jest głębiej w akwarium , bo na tym ostatnim praktycznie dotyka szyby , jak dla mnie jest za blisko , chyba ze to takie złudzenie od zdjęcia , może inaczej ulokuj ten wood , bo jest zaje..fajny można z nim troszkę poszaleć meszek czy coś nasadzić na nim .

jak się rozrośnie będzie piknie

dzięki za słowa otuchy Smile
A mam jeszcze pytanie do was...
czy jeżeli ustawię tak deszczownię jak na zdjeciu niżej to akwarium będzie wystarczajaco napowietrzone? czy lepiej założyć nasade napwietrzajacą, która niestety bardziej porusza roślinami...

Taki ruch tafli wystarczająco napowietrzy wodę Smile

GG:9678802

Ale napewno? Bo coś nie widac babelków w wodzie juz...

Skocz do: