• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[72l -ogólne] Pierwsze akwarium

Witam. Założyłem swoje pierwsze akwarium i w związku z tym, że jestem laikiem i założyłem je głownie po to, aby dopiero zebrać doświadczenie chciałbym prosić o uwagi i rady bardziej doświadczonych akwarystów.

Zdjęcie zrobione 21 lipca. Woda lekko zmącona po dodaniu kilku roślin.

Zbiornik:
60x30x40

Oświetlenie:
-15W T8 4500K
-odbłyśnik (jeszcze nie zamontowany)

Filtracja
- HJ-722 600l/h (ustawiona na 200l/h)

Ogrzewanie
-grzałka z termostatem 75W

Flora:
-nurzaniec
-żabienica
-kryptokoryna
-microsorium
-anubias
-gałęzatka
-mech jawajski

Fauna (planowana):
-10 neonów innesa
- 6 otosków
- 3 kiryski pstre
- krewetki red nose
- ewentualnie dodatkowo para pielęgniczek ramireza

Akwarium zalałem 18 lipca. Woda 1/3 osmotyczna, 2/3 kranówy. Podłoże floran aquabase średnio 3 cm + na wierzch czarny żwirek kwarcowy 1-3mm też średnio 3 cm + niewielka ilość białego piasku malawi. Tło czarne strukturalne i kilka skałek. Temperatura wody na 25-26 stopni C bez grzania. Oświetlenie od 8.00 do 12.00 i od 16.00 do 22.00. Krewetki zamierzam wpuścić 1 sierpnia, tydzień później otoski i kiryski,a po kolejnym tygodniu neony.
Pozdrawiam

Nie jest źle ale mi osobiście nie podobają się duże rośliny typu żabienice. Nie zastanawiałeś się nad ulepszeniem oświetlenia? Mógł byś posadzić drobnolistne roślinki, które na pewno zwiększyły by optycznie zbiornik. Poza tym masz świetne kamienie ( wyglądają mi na dragony), które obsadzać mchami jest zbrodniąSmile Jak dla mnie przydał by sie tez jakiś fajny rozgałęziony korzeń typu japońskiSmile PowodzeniaSmile

Nie tylko Tobie się nie podobają. Mnie również. Póki co staram się blokować glony. Planuję dołożyć T5 24W 10000k, ale jednocześnie dołożyć CO2 i nawożenie. Wówczas wymienię rośliny. Dam sitowie drobne i roślinki drobnolistne.

To po co sadziłeś te większe rośliny skoro i tak zamierzasz je potem wyrzucić? Tylko zamieszania narobisz tym. One już ukorzenione będą , syfku sobie narobisz, dno się pomiesza (bo z tego co napisałeś to masz i piasek i czarny żwirek, co jest totalnym błędem bo wszystko będzie się z czasem mieszać przy odmulaniu). Lepiej było od razu oświetlenie z prawdziwego zdarzenia kupić ( po co marnować kasę na słabsze jak i tak to wyrzucić chcesz ?) i posadzić jakiś ładny trawnik z przodu albo inne tego typu rośliny. Może już lepiej zostaw tak jak jest i nie mieszaj. No ale jak chcesz. W każdym razie do neonów pasują właśnie takie trawniki i drobnolistne rośliny ( mchy też).

Po to, aby od czegoś zacząć i się uczyć. Czy ja napisałem, że zamierzam wyrzucić oświetlenie czy dołożyć?

Jak na 1 zbiornik to gratuluje,bardzo ładnie to ci wyszło ,ale mógłbyś wymienić tło na tło zewnętrzne najlepiej czarny brystol a jak nie masz to czarny worek na śmieci, za mało świecisz powinieneś cały dzień oświetlać i filtrować zbiornik,oj tak to dobrze jest tylko mógłbyś dodać w całości zbiornik,
A ty masz link do filmu który polecam obejrzeć można się wiele nauczyć

http://www.youtube.com/watch?v=ZhGGllTUFGc

Czekam na aktualizację

Minęły dwa tygodnie od założenia i oczywiście życie trochę zweryfikowało plany. Przez ostatnich kilka dni pojawiło się trochę glonów oraz ślimaków, zapewne wszystko przywleczone z roślinami. Po wyłowieniu ślimaków już nie ma, a przynajmniej ich nie widzę. Roślinki rosną, a jako pierwsze dołączyły wczoraj 2 Gupiki. Po 24h mają się świetnie. Są bardzo ruchliwe, zarówno samiec jak i samica pięknie wybarwione. Samiec wygląda niczym clown z cyrku. Nie wiedziałem, że gupiki to takie ładne i fajne rybki. Dzisiaj dokupię kolejne 2 samice, bo samiec szaleje za tą jedną, a nie chce chłopa skazywać na monogamię. Samiec w ogóle jest nadpobudliwy. Szaleje po całym akwarium, a szczególnie w okolicach filtra gdzie lubi zmagać się z prądem wody. Samica z kolei jest nienażarta. Dałem im specjalny pokarm dla gupików oraz liofilizowane rureczniki, na które rzuciły się jak hindus na curry. Oprócz tego pożarły białe "gluty" które wyrosły na przyssawkach oraz skubią krasnorosty z liści. Jest super!

Skocz do: