• 5 Głosów - 3.8 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[260l.] Dziwny biotop :)- aktualizacja

Zbiornik ma ok. 260 litrów 130x40x50
Zalane 13 lipca 2011r.

Podłoże: Substrat Manado JBL, na froncie drobniusieńki biały piach
Filtracja: Kubeł Eheima 2215
Grzałka: 300W firmy Skalar z termoregulatorem zewnętrznym
Oświetlenie: 3x 30W (planuję dołożyć jeszcze z dwie świetlówki)
Tło: Tło strukturalne chyba Aquaela (nie pamiętam) postawione za zbiornikiem
Flora: -Bacoba,
- przeróżne anubiasy,
- kilka odmian kryptokoryny,
- Heterantera paskowana,
- lotos tygrysi,
- Valisneria,
- Paprotnica sumatrzańska,
- Polysperma
- doszła kabomba
- mchy (jawa i peacock)

Ozdoby: kamienie (serpentynit, granit, bazalt) i skałki hodowlane (JBL), korzenie

Obsada:
10 furkatusów (pseudomugil furcatus)
2 Iriatherina Werneri
1 tęczanka neonowa
4 pielęgniczki ramireza
7 gupików Tongue
3 krewetki amano
1 otosek (póki nie znajdę kolejnych w dobrym stanie)
ok. 5 krewetek red cherry
4 bocje paskowane
5 helenek

20.07
[attachment=15829]

25.08

240 litrów

nie no ladnie , fajny bedzie , nie podoba mi sie tylko ta grota , ale wiesz twoj baniaczek . z tanganiki , malawi i tych spraw nie bardzo jestem "za pan brat" wiec sie nie wypowiem ale chyba mniej wiecej o tym kierunku myslisz prawda?

Sama nie wiem co to będzie za biotop, czy raczej, jaki niby on jest. Wstawiałam to co mi się podobało Tongue
Wstawiam nowe zdjęcia, na których trochę lepiej widać Smile

Cały czas nie wiem jakie organizmy żywe do niego wpuścić. Póki co nęcą mnie tęczanki...

240 litrów

Ładnie by się prezentowały Smile
Bardzo ciekawa aranżacja Smile

Może jakieś tenczanki do tego kiryski na dno Smile
Może postaw na nie biotop a akwarium towarzyskie/ lub jednogatunkowe Smile góra dwugatunkowe Smile

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

Dzięki Bercia za miłe słowa. Fakt, na biotop to ja raczej nie mam co stawiać, bo już troszku po ptakach Tongue Zamówiłam już 20szt. furkatusów, które właśnie przechodzą kwarantannę. Kiryski zawsze lubiłam, więc pewnie i na nie się zdecyduję. Nie wiem tylko co jeszcze. Zastanawiam się nad jakimiś większymi tęczankami, ale muszę doczytać, czy będą żyły w zgodzie i czy mają podobne wymagania.
Jedyne czego się teraz obawiam to glony, bo mam mało roślin szybko rosnących... większość to kryptokoryny i anubiasy Tongue
Czas pokaże Smile

240 litrów

Furkatusy to piękne tęczanki które z czystym sumieniem mogę polecić każdemu, w swoim zbiorniku miałem 10 sztuk.

Jednak do tego zbiornika dodałbym kilka sztuk większych tęczanek ale jednego gatunku ( nie lubię mieszać ) bo same furkatusy są małymi rybkami i nie będą się tak samo prezentować jak dorosłe tęczanki np boesemani.

Ładna, oryginalna aranżacja.

Zbiornik się już trochę "rozkręcił" tak więc wrzucam nowe zdjęcia i kilka fotek jego mieszkańców Smile

240 litrów

Szczęka opada, dolej tylko wody...

Dzięki Kondziu360 Smile
Ja bym chętnie dolała wodę, ale nie mogę bo dawno dawno temu nie pomyślałam i dołożyłam świetlówkę tak, że teraz wisi mi tuż nad wodą. Dolanie nawet 1 cm sprawi że będę miała świetlówkę w wodzie a tego bym nie chciała Wink

240 litrów

Skocz do: