• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[54l - ogólne]
Toungue 

Mam akwa 54 l ok rok .

Roślinność:
- Anubias Niski
- Coś jeszcze, ale nie pamiętam nazwy Sad

Sprzęt:
- Grzałka Hilea z termostatem 50 w (nie używam jej za często, bo nawet w zimie mam wysokie temp Wink )
- Filtr Aqua Szut Turbo N 550 z napowietrzaniem Big Grin
- Te różne pierdoły typu zapasowy napowietrzacz, odmulacz itp .
- Oświetlenie 15 w

Obsada:
8x Neonek Inessa
10x Danio < pręgowane i lamparcie pomieszane >
6x tetra colour < farbowana przeźroczka Sad >

Parametry:
- Ph 7.1 <chyba>
- N2 i N3 miałam zapisane, ale zgubiłam kartkę Sad wierzcie mi że jest w normie ; )

Inne rzeczy:
- kamienie poukładane w formie "domku" mieszkają w nim neonki ; )
- czarny żwirek posypany z wierzchu białym

Zdjęcia w załącznikach ;P

Załączone pliki Miniatury

Filtr robi straszną pralkę... zmniejsz jego wydajność, albo podnieść go bardziej do tafli.

35 l zmierzam ku Roślinnemu
25 l Narybkowe + Krewetkarium

No i wody dolej Smile

Filterek faktycznie robi kocioł Smile

wody dolej,wymień podłoże na czarny żwirek małej granulacji,zapal światło bo na fotkach widać jak by nie było oświetlenia,na tył daj czarny brystol zamiast paskudnej fototapety,oddaj danio za małe akwarium,na środek daj jakiś korzeń i przypocuj do niego mech będzie ładnie wyglądać i mało roboty przy mchu

ok . dzięki . Cool To wszystkie zastrzeżenia ? Smile
Ps . dolewam wody ok co tydzień ale szybko mi paruje ;/
Fototapeta miał być wymieniona ale za bardzo nie mam jak Sad
Oświetlenia jak na razie nie ma bo na lato zdjęłam pokrywę, bo mi już 2 neonki padły od zbyt wysokiej temp >.<

Czemu ostatnio dziewczyny nie znają sie na rybkach ? Mówi się ,że dojrzewają szybciej a tu widać inaczej ehh . Dobra koniec marudzenia .

W akwarystyce mam dośwaidczenie więc coś ci napisze. Akwarium jest nienaturalne , brzydko urządzone i ogólnie miałkie . Za dużo ryb ! Wiem,że z zoologach pływa więcej i to w mniejszych zbiornikach ale nie wzoruj się tym.Do tego zbiornika pasują jedynie neonki a akwarium jest profil więc ucieka kilka litrów wody.Na podłoże daje się drobny żwirek aby optycznie powiększył akwarium ( pod niego możesz dać jakiś substrat aby rośliny były bardziej nawożone) . Kup dużo roślin , na allego są fajne i niedrobie zestawy typu 22 rośliny za 20-30 zł .Dodaj te korzenie i zalej 2/3 starej wody i 1/3 nowej.Rybki wpuść po paru h lub najlepiej dobie Smile Filtr jest dobry lecz należy go skręcić i założyć koniecznie pokrywę aby woda nie parowała(do pokrywy zakup nową żarówkę np.Sun Glo , Flora Glo ). Czemu masz tak gorąco w domu ? Nie da się skręcić ogrzewania ? Podsumowująć masz niezłą lipę w zbiorniku weź to zmień.Tła nie musi być wcale , mogą być posadzone z tyłu gęste rośliny lecz to zależy od twojej inwencji Smile

Pozdrawiam Devil

In Extremo 4ever !

Sony PS 4ever ! - konsole Sony są świetne :)

Kilka uwag do postu Devila, bo o akwa mam podobne zdanie trzeba duuużo zrobićSmile
Zestaw z allegro 22 rosliny za 20 zł. to skandal a nie zestaw! Lepiej poszykać okazji typu 100-200 roslin i licytacja od złotówki ale warto sprawdzić czy one w ogóle będą rosłySmile
Co do ogrzewania to latem raczej nie chodzi za to na zewnątrz jest ciepłoSmile

Cytat:W akwarystyce mam dośwaidczenie więc coś ci napisze

ok
a czy to nie twoj wpis z hyde park-u
Cytat:akwarystyką zajmuje się kilka miesięcy . Jestem bardziej terrarystom lecz lubię także rybki

Cytat:Za dużo ryb

nie za dużo tylko zła obsada

Cytat:Kup dużo roślin

jakich podaj nazwy pomóż koleżance

ok kamciaxd1

Cytat:Anubias Niski
pamiętaj żeby nie wsadzać tej rośliny w podłoże bo ci zgnije korzenie muszą wystawać najlepiej przymocuj ja do kamienia nitka czy czymś

Cytat:Ph 7.1 <chyba>

dokładnie jeżeli 7.1 za wysoko , duuuzo za wysoko na twoje ryby

Cytat:N2 i N3 miałam zapisane, ale zgubiłam kartkę Sad wierzcie mi że jest w normie ; )
a ile dla ciebie to jest w normie? bo dla mnie 0 i 0

Cytat:10x Danio < pręgowane i lamparcie pomieszane >
za małe akwarium do oddania po za tym to ryba stadna i nie mieszaj gatunków

Cytat:mieszkają w nim neonki ; )
jeżeli neonki sie w nim chowają tzn ze jest cos nie tak , te rybki zawsze się pokazują

filtr zmniejsz lub kup deszczownie
tło kup zwykły czarny bristol i będzie pięknie
jeżeli piszesz ze oświetlenie 15w to co to jest świetlówka?
daj na gore jakaś pokrywę może byc na początek szyba lub przezroczysty plastik
15W to troszkę za mało powinno być około 40w
jeżeli nie chcesz zmieniać podłoża to ok ale to wygląda bardzo nie elegancko przemyśl to

Cytat:dolewam wody ok co tydzień ale szybko mi paruje ;/

dolewasz a czy podmieniasz?

pomyśl nad jakaś aranżacją nie zniechęcaj sie postem Devila każdy jakoś zaczynał.

Pisała że ma pokrywę, ale na lato zdjęła, przeczytaj dokładnie nim odpowiesz. Nie przesadzaj z tymi 40W światła, dla mało wymagających roślin 15W wystarcza, mchy, microsoria, kryptokoryny, anubiasy, wgłębka, pistia, limnobium, rzęsa i jeszcze kilka gatunków których nie wymieniłem na pewno będzie przy 15W rosło. No ewentualnie można pokrywę okleić taśmą odbłyśnikową (sam mam i bardzo polecam, efekty na prawdę bardzo widoczne).

Obsada jak pisali wyżej do wymiany, podłoże tak samo, ma być jednolite, drobniejsze i naturalne.

Sprzęt jest ok, tylko nałóż tą pokrywę, jak temp. jest za wysoka to włóż butelkę z lodem do akwarium.

Mogę dać za darmo rośliny mało wymagające, tyle że spokojnie te 50l osadzisz. Ale najpierw zmień podłoże i oświetlenie ma chodzić.

15w : na 54 = 0.27 wata na litr to malo , nawet bardzo malo . jezeli doda odblysniki wyjdzie jej 0.37w/L to juz troszke lepiej.
mozna tez dac jakies kulki torfowo gliniane pod spod

co do pokrywy sorry nie doczytalem

Skocz do: