28.05.2011, 08:44
Witam.
Udało mi się rozmnożyć miedzika obrzeżonego. Po 24h wykluł się mały narybek (około 30-50 sztuk). Wiem, że karmienie należy zacząć po zaniku pęcherzyka żółciowego. Problem w tym, że małe rybki wyglądają jak przecinek z oczami i nigdzie nie widzę owego pęcherzyka (nawet pod światło).
Po ilu dniach (mniej więcej) podawać pokarm? W zoologicznym kupiłem pokarm dla narybku. Sprzedawca doradził by wlewać w ilościach tak by nie było za dużo, ale też by małe rybki w tym pływały.
Po jakim czasie można podać żywy pokarm? Póki co larwy artemii są niewiele mniejsze od rybek
Rybki pływają w litrowym słoiku, w środku jest gałęzatka kulisa, jakiś mech i szyszka olchy.
Co ile dni i jak podmieniać wodę? Próbowałem odsączać wężykiem, ale zawsze jakiś maluszek się wessie więc trzeba go wdmuchnąć z powrotem. Czy pokarm nie zjedzony odsączać czy zostawiać na dnie? Jak natleniać wodę, bo nawet na minimalnym "bombelkowaniu" napowietrzacza, rybkami rzuca po całym słoiku.
Jakieś dodatkowe porady by maluchy rosły duże i zdrowe?
Udało mi się rozmnożyć miedzika obrzeżonego. Po 24h wykluł się mały narybek (około 30-50 sztuk). Wiem, że karmienie należy zacząć po zaniku pęcherzyka żółciowego. Problem w tym, że małe rybki wyglądają jak przecinek z oczami i nigdzie nie widzę owego pęcherzyka (nawet pod światło).
Po ilu dniach (mniej więcej) podawać pokarm? W zoologicznym kupiłem pokarm dla narybku. Sprzedawca doradził by wlewać w ilościach tak by nie było za dużo, ale też by małe rybki w tym pływały.
Po jakim czasie można podać żywy pokarm? Póki co larwy artemii są niewiele mniejsze od rybek
Rybki pływają w litrowym słoiku, w środku jest gałęzatka kulisa, jakiś mech i szyszka olchy.Co ile dni i jak podmieniać wodę? Próbowałem odsączać wężykiem, ale zawsze jakiś maluszek się wessie więc trzeba go wdmuchnąć z powrotem. Czy pokarm nie zjedzony odsączać czy zostawiać na dnie? Jak natleniać wodę, bo nawet na minimalnym "bombelkowaniu" napowietrzacza, rybkami rzuca po całym słoiku.
Jakieś dodatkowe porady by maluchy rosły duże i zdrowe?