Temat zamknięty

Problem z rybami głównie welony

Witam ma taki problem od niedawana Jeden z welonków leży na dnie ma płetwe grzbietową płaską i ogon przyklapnięty ale to nie koniec wszystkie moje ryby od wczoraj prawie nie pływają tylko leża na dnie obsada to dwa dorosłe welonki dwa skalary 2 brzanki i 2 molinezje glonojad temperatura to około 25 stopni podmiana 2 tyg wody (całej) filtracja bardzo dobra . I w czym może być problem. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

(02.05.2011, 10:48)casama napisał(a):  Witam ma taki problem od niedawana Jeden z welonków leży na dnie ma płetwe grzbietową płaską i ogon przyklapnięty ale to nie koniec wszystkie moje ryby od wczoraj prawie nie pływają tylko leża na dnie obsada to dwa dorosłe welonki dwa skalary 2 brzanki i 2 molinezje glonojad temperatura to około 25 stopni podmiana 2 tyg wody (całej) filtracja bardzo dobra . I w czym może być problem. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Akwarium ile ma litrów. Tylko nie pisz "duże" Jak nie znasz pojemności to podaj wymiary. I model filtra.
Ogólnie proponował bym modom założenie odrębnego tematu np.:
"Welon pływają bokiem przy dnie." w dziale Choroby

Jeszcze podmieniasz całą wodę...
Problemem jest twoja arogancja. Nie masz pojęcia o akwarystyce, trzymasz w zbiorniku dramatyczną obsadę. Nic dziwnego że to się tak skończyło. Czekam na odpowiedź ile litrów ma ten zbiornik. Tylko nie ściemniaj.

I zachowaj jakąkolwiek ortografię i interpunkcję gdy piszesz na forum.

64L Przepraszam za ortografie. Owszem jestem początkujący i dlatego chciałbym usłyszeć rad od kogoś kto się zna na tym hobby .Filtr posiadam VERSAMAX FZN-2 zależało by mi żeby te welonki uratować Pozdrawiam

(02.05.2011, 12:30)casama napisał(a):  64L Przepraszam za ortografie. Owszem jestem początkujący i dlatego chciałbym usłyszeć rad od kogoś kto się zna na tym hobby .Filtr posiadam VERSAMAX FZN-2 zależało by mi żeby te welonki uratować Pozdrawiam
Jedna rada. Oddaj komuś te welony i resztę rybek też. Wylej wodę i zacznij czytać forum. Po kilku dniach lektury zacznij wszystko od nowa. No i oczywiście na każdym etapie podejmuj decyzje po wcześniejszych konsultacjach na forum w odpowiednich działach.

(02.05.2011, 12:36)wisnia0384 napisał(a):  
(02.05.2011, 12:30)casama napisał(a):  64L Przepraszam za ortografie. Owszem jestem początkujący i dlatego chciałbym usłyszeć rad od kogoś kto się zna na tym hobby .Filtr posiadam VERSAMAX FZN-2 zależało by mi żeby te welonki uratować Pozdrawiam
Jedna rada. Oddaj komuś te welony i resztę rybek też. Wylej wodę i zacznij czytać forum. Po kilku dniach lektury zacznij wszystko od nowa. No i oczywiście na każdym etapie podejmuj decyzje po wcześniejszych konsultacjach na forum w odpowiednich działach.

możesz oddać wszystkie ryby jak pisze wisnia0384 o ile wcześniej nie pozdychają nakupowałeś ryb które teraz przez twoją niewiedzę cierpią

Jak z was tacy znawcy to może powiecie mi dlaczego im się tak dzieje a nie pisać w koło oddaj ryby. Może się nie znam za bardzo ale krzywdy im nie robię na pewno. Jakoś ryby mam już 7 miesięcy i nic im się nie działo. Pozdrawiam

Odpowiedź już padła.
Przyczyną jest zatrucie metabolitami ryb spowodowane niewłaściwą obsadą i pielęgnacją zbiornika, co z kolei wynika z Twojej niewiedzy i ignorancji.
Zrób tak jak Ci doradzono, poczytaj o podstawach akwarystyki.
Ostrzeżenie:
nazwa tematu nie opisująca problemu, pytanie bez podania informacji o zbiorniku, brak umiejętności czytania ze zrozumieniem, brak podstawowej wiedzy -25%
100% = ban
Zamykam - Kejdi
Temat zamknięty

Skocz do: