• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Oswietlenie Akwa 120l dziwne..

Witajcie,mam do Was pytanie.posiadam Akwe 120 litrow w niej glownie brzanki sumatrzanskie i troszke roslinek.Pokrywa standardowa ktora byla w standardzie z akwarium.Gdy bylem osttanio w sklepie akwarystycznym gosc gdy sie dowiedzial ze mam standardowe oswietlenie czyli 2xT8 18W wysmial mnie i mowil ze takie oswietlenie to jest dobre ale dla żółwia Smile a nie dla ryb.Poszukalem troszke w necie,popytalem na Allegro.Znalazło sie kilka osó które mi radziło zamienić moje standardowe swietlowki na :

1xPHILIPS Aquarelle TL-D Świetlówka 18W
Dane techniczne:
? Moc: 18W
? Trzonek: G13
? Średnica: 26 mm
? Długość: 58,9 cm
? Temperatura barwowa: 10000 K

1xSYLVANIA GROLUX świetlówka 18W
Dane techniczne:
? Moc: 18W
? Trzonek: G13
? Średnica: 26 mm
? Długość: 59,5 cm
? Temperatura barwowa: 8500 K

Do tego dołożyć odbłyśniki i efekt powinien być lepszy..( inne swiatlo wogole podobno ma być znacznie lepiej)
Jestem ciekawy czy taka zamiana da faktycznie efekty?Bedzie inne swiatlo,ładniej,lepiej?

A tak wyglada mniej wiecej moje Akwa(jakosc zdjecia nie jest najlepsza ale robilem na szybko..

Co o tym myślicie?Jestem bardzo ciekawy Waszych opinii jako fachowcow,ja niestety na tym sie nie znam Sad
Wielkie dzieki za porade Smile
Pozdrawiam.

Fachowcem nie jestem, ale przy takiej obsadzie roślinnej nie widzę konieczności zmiany oświetlenia. Wybrane przez ciebie świetlówki nie są złe, zastanów się jednak czy odpowiadać będzie tobie barwa światła. Czy sama zmiana na wybrane świetlówki wiele da? Nie sądzę, więcej pożytku - jeżeli planujesz akwarium typowo roślinne - będzie z dodania odbłyśników i/lub kolejnej świetlówki.

No to zgłupiałem Sad

Wicher123 napisał(a):No to zgłupiałem Sad

Zupełnie niepotrzebnie Smile

Pewne gatunki roślin wymagają mocnego oświetlenia, inne natomiast rosną dobrze nawet w słabo oświetlonych akwariach. Nie ma jednak aż tak dużego znaczenia, czy zastosujesz świetlówki typowo akwarystyczne, ważna jest ilość światła. I ona to powinna być dobrana do roślin, które chcesz hodować, wysokości słupa wody i ew. nawożenia (im więcej światła, tym większe szanse na konieczność nawożenia i testowania parametrów wody).

Dobrze byłoby więc, abyś odpowiedział sobie na pytania:
Co chcesz osiągnąć? W jakim kierunku chcesz rozwijać swoje akwarium?

Jeżeli chcesz mieć w akwarium bardziej wymagające rośliny, jesteś w stanie poświęcić więcej czasu na opiekę nad akwarium (przycinanie roślin itp.) to dołóż odbłyśniki i/lub dodatkowe oświetlenie (możliwe, że będziesz musiał przerabiać pokrywę) oraz odpowiednio nawoź akwarium.

Jeżeli jednak czas poświęcany akwarium uważasz za wystarczający, nie interesują cię zbiorniki z dużą ilością trudnych roślin: podaruj sobie wymianę świetlówek, zakup odbłyśników itd.

PorannaRosa napisał(a):
Wicher123 napisał(a):No to zgłupiałem Sad

Zupełnie niepotrzebnie Smile

Pewne gatunki roślin wymagają mocnego oświetlenia, inne natomiast rosną dobrze nawet w słabo oświetlonych akwariach. Nie ma jednak aż tak dużego znaczenia, czy zastosujesz świetlówki typowo akwarystyczne, ważna jest ilość światła. I ona to powinna być dobrana do roślin, które chcesz hodować, wysokości słupa wody i ew. nawożenia (im więcej światła, tym większe szanse na konieczność nawożenia i testowania parametrów wody).

Dobrze byłoby więc, abyś odpowiedział sobie na pytania:
Co chcesz osiągnąć? W jakim kierunku chcesz rozwijać swoje akwarium?

Jeżeli chcesz mieć w akwarium bardziej wymagające rośliny, jesteś w stanie poświęcić więcej czasu na opiekę nad akwarium (przycinanie roślin itp.) to dołóż odbłyśniki i/lub dodatkowe oświetlenie (możliwe, że będziesz musiał przerabiać pokrywę) oraz odpowiednio nawoź akwarium.

Jeżeli jednak czas poświęcany akwarium uważasz za wystarczający, nie interesują cię zbiorniki z dużą ilością trudnych roślin: podaruj sobie wymianę świetlówek, zakup odbłyśników itd.
No i gra.Wielkie dzieki,to akwarium z ta obsada ryb i roslin mam ponad 1,5 roku i nigdy nic sie nie dzialo,bylo i jest OK wiec chyba tak zostawie.Troszke mnie zmylil sprzedawca w sklepie,myslalem ze to moje oswietlenie moze negatywnie wplywac na moje Akwa ale chyba jest ok i raczej zmieniac nie bede.
WIELKIE dziekuje Smile

w moim 180L jest 2x18(jedna do roślin druga zwykła jasna + jedna zwykła żarówka 40w którą włączam co 2dzień.. efekt super rośliny rosną jak na drożdżach..

In response to the man asking about mining miner, cloud mining what is it, top cryptocurrency, kryptovaluta mining, crypto bct, cloud mining provider, mining info cloud mining, cloud mining, cloud mining for beginners, platform mining, I highly recommend this excellent MintMiner forum or cheap cloud mining, world of mining, a bit coin, bit coin, cloud mining what is it, coin criptovalute, world miner, digital currency in, about cloud mining, miner cloud mining platform, on top of this continued on cloud mining link which is worth considering with world miner, kryptovaluta mining, mining info cloud mining, mining crypto, miner and miner, mining and minting, mining platform, cloud mining what is it, bit coin in, digital currency in, not forgetting sites such as this awesome cloud mining details which is also great. Also, have a look at this his response on MintMiner site as well as mint miner, bit coin in, cloud mining platform, www bit coin com, miner cloud mining, cloud mining for beginners, mining info cloud mining, world miner, mining platform, top cryptocurrency, as well as this on bing on cloud mining url bearing in mind mint miner, miner and miner, mining on cloud, platform mining, miner cloud mining, continue reading about which is worth considering with cloud mining, mining crypto, top cryptocurrency, a bit coin, cloud mining what is it, for good measure. Check more @ Best Cybersecurity Company In UAE Tips 358f315

Skocz do: