25.07.2007, 14:23
Witajcie,mam do Was pytanie.posiadam Akwe 120 litrow w niej glownie brzanki sumatrzanskie i troszke roslinek.Pokrywa standardowa ktora byla w standardzie z akwarium.Gdy bylem osttanio w sklepie akwarystycznym gosc gdy sie dowiedzial ze mam standardowe oswietlenie czyli 2xT8 18W wysmial mnie i mowil ze takie oswietlenie to jest dobre ale dla żółwia
a nie dla ryb.Poszukalem troszke w necie,popytalem na Allegro.Znalazło sie kilka osó które mi radziło zamienić moje standardowe swietlowki na :
1xPHILIPS Aquarelle TL-D Świetlówka 18W
Dane techniczne:
? Moc: 18W
? Trzonek: G13
? Średnica: 26 mm
? Długość: 58,9 cm
? Temperatura barwowa: 10000 K
1xSYLVANIA GROLUX świetlówka 18W
Dane techniczne:
? Długość: 59,5 cm
? Temperatura barwowa: 8500 K
Do tego dołożyć odbłyśniki i efekt powinien być lepszy..( inne swiatlo wogole podobno ma być znacznie lepiej)
Jestem ciekawy czy taka zamiana da faktycznie efekty?Bedzie inne swiatlo,ładniej,lepiej?
A tak wyglada mniej wiecej moje Akwa(jakosc zdjecia nie jest najlepsza ale robilem na szybko..

Co o tym myślicie?Jestem bardzo ciekawy Waszych opinii jako fachowcow,ja niestety na tym sie nie znam
Wielkie dzieki za porade
Pozdrawiam.
a nie dla ryb.Poszukalem troszke w necie,popytalem na Allegro.Znalazło sie kilka osó które mi radziło zamienić moje standardowe swietlowki na :1xPHILIPS Aquarelle TL-D Świetlówka 18W
Dane techniczne:
? Długość: 58,9 cm
? Temperatura barwowa: 10000 K
1xSYLVANIA GROLUX świetlówka 18W
Dane techniczne:
? Długość: 59,5 cm
? Temperatura barwowa: 8500 K
Do tego dołożyć odbłyśniki i efekt powinien być lepszy..( inne swiatlo wogole podobno ma być znacznie lepiej)
Jestem ciekawy czy taka zamiana da faktycznie efekty?Bedzie inne swiatlo,ładniej,lepiej?
A tak wyglada mniej wiecej moje Akwa(jakosc zdjecia nie jest najlepsza ale robilem na szybko..

Co o tym myślicie?Jestem bardzo ciekawy Waszych opinii jako fachowcow,ja niestety na tym sie nie znam

Wielkie dzieki za porade

Pozdrawiam.