• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

raki marmurkowe

Witam wszystkich mam pytanie do was Wink dostalem od kolegi 3 raki marmurkowe jeden ma z 7-8 cm a pozostałe dwa po 4-5 cm te dwa mniejsze wrzucilem do krewetkarium a duzego do ogolnego zbiornika z gurami i siedzialem i obserwowalem tego wiekszego raka schowal on sie w korzeniu i jak jakas ryba podplywa proboje łapać ja szczypcami jak myslicie moze sobie upolowac jakas rybke ? lepiej go wyłowic i do kibla?Tongue a co do tych mniejszych to na krewetki nie poluja albo moge sie kiedys obudzic z pustym akwarium Tongue ... Ps krewetkarium mam 25l i z 20 krewetek a w ogolnym mam 150l i 20 gurami 3 zbrojniki , z 5 kirysków ... prosze o rade doswiadczonych akwarystów .. Smile pozdrawiam Smile)

Jeżeli tylko uda mu się złapać rybę to ją zabije i zje, jak każdy rak. Masz 2o gurami w 150 litrach?? Te ryby nadają się do zbiorników od 200 i nie w takich ilościach. Krewetek nie ruszą, są one szybsze od raków.

Do kibla? Nawet nie próbuj. Te raki nie potrzebują samców do rozmnażania, wystarczy jeden osobnik aby zaczęła się plaga. Potrafią one przeżyć w naszych warunkach, także nawet nie próbuj ich wypuszczać na wolność. Trzeba było wcześniej pomyśleć, dopiero później je przyjmować.

plaga?Big Grin co by kazdemu z kibla wychodzily raczki?Tongue nie no do kibla raczej nie ;P ale sprzedam je za grosze bede mial spokoj ... Smile
a po drugie jak daja to bierz a jak bija to spie... Tongue
ps . a gurami to w sumie nie moje tylko mojego ojca to nie moje ryby zje ten rak Tongue ale fajny widok jak on tymi szczypcami je atakuje Tongue

Z toalety nie, ale ta woda gdzieś spływa, najczęściej do innych cieków, a tam raki chętnie by się zadomowiły. Możesz z czystym sumieniem delikatnie zwrócić tacie uwagę, że źle robi niestety trzymając je w takiej ilości w tak małym zbiorniku.

Skocz do: