Temat zamknięty

Gupiki + Neony Zdechły

Witam.
Zdechły mi 4 neony czerwone 2 gupiki samce i 1 samica

Na początku zdechł Gupik Samiec po 3 dniach 2 samiec.

Wymieniłem wodę zmieniłem pożywienie itd.

Potem zdechł mi neon. Na następny dzień zdechły 3 neony i 1 samica

Obsada jaka była 2 Gupiki Samce 2 Gupiki Samice 1 Glonojad 4 Neony Czerwone i 6-8 narybku gupika

To co zostało wygląda normalnie w tamtych nic nie zaobserwowałem.

Mam akwarium 10l. Grzałkę z termostatem ale jej nie używam bo woda ma 24-26stopni. Filtr 200l/h Micro Fan coś tam nie wiem dokładnie bo pudełko zgubiłem.

Co mogło być przyczyną?? Jak ochronić samice i narybki ?

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Poczytaj o podstawach akwarystyki, wody nigdy nie wymienia sie całej! Akwarium 10 l jest za małe na jakiekolwiek ryby, wszystkie rybki oddaj do sklepu, dużo czytaj jak prowadzi sie akwarium i dopiero wtedy kup jakieś rozsądne akwarium i rybki do niego.

[11l-Zbiera kurz na półce]
[25l-Czeka na nową aranżacje]
[112-ogólne]

(22.02.2011, 16:42)elosa napisał(a):  Co mogło być przyczyną??

Krótko mówiąc głupota oraz nieodpowiedzialność.

heh jak przeczytałem nazwę tematu, pomyślałem że z powodu ph / czy tam jakiegoś odczynu w końcu neony są na to wrażliwe. A jak zobaczyłem treśc "10l" od razu mnie zatkało, bo jak można trzymac neony / gupiki w "szklance"?

Witam. W 10 litrach też możesz mieć ryby. Kup sobie 4 kiryski (nie kiryśniki). Nie potrzebujesz napowietrzania i podgrzewania. Zmieniaj 1/3 wody co dwa dni.
80% neona czerwonego na polskim rynku pochodzi z Czech i Słowacji, jest trudny w aklimatyzacji. Najczęściej zdycha do 2 tygodni.

Ostrzeżenie:

-10% za namawianie do nieprawidłowych obsad

-100% = BAN

susel

(22.02.2011, 18:12)MarianN napisał(a):  Witam. W 10 litrach też możesz mieć ryby. Kup sobie 4 kiryski (nie kiryśniki). Nie potrzebujesz napowietrzania i podgrzewania. Zmieniaj 1/3 wody co dwa dni.

Ja za takie rady to bym cie od razu zbanował ! W 10 l nie można trzymać absolutnie żadnych ryb! I każde ryby oprócz labiryntowców potrzebują napowietrzanie.

[112-ogólne]

przeczytaj gdzieś , że kirysek oddycha pow. atmosferycznym.
A pro po: Hodowla ryb akwariowych, Nowak Marian mail-akwariowe.ryby@gmail.com, mam ok. 16 000 litrów w 135 zbiornikach.
Cześć

Nawet jeśli to nie zmienia to faktu że nie nadaje się do akwarium 10 l.

[112-ogólne]

Widzisz Lipa, nawet taki koleś co ma 16 000 L nie wie jakie warunki zapewnic rybą =/. Smutne ale prawdziwe.

Myślę ,że już się dowiedziałeś dlaczego twoje ryby zdychają i postanowisz zmienić swoje akwarium na większe...

Zamykam - susel

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

Temat zamknięty

Skocz do: