• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Skimmer - filtr powierzchniowy

Założyłeś akwarium bez pokrywy a nie możesz pozwolić sobie na duży ruch tafli wody.Z czasem powstaje problem czyli osiadanie kurzu na tafli i nieprzyjemna zawiesina ,która bez odpowiedniego natleniania wody udusi ryby. Rozwiązaniem problemu jest proste urządzenie zwane skimmerem czyli rurka zasysająca wodę z tafli połączona z wylotem filtra.Skimmer można zrobić samemu poprzez podłączenie rurki z kolankiem do wylotu filtra.Ma to wiele wad ponieważ jest to nieestetyczne ,nie zawsze się sprawdza i przerobiony filtr nie podlega gwarancji.O wiele lepiej kupić gotowy skimmer w sklepie zoologicznym lub przez internet.Już w niedługim czasie po zastosowaniu tego urządzenia otrzymamy efekt krystalicznie czystej tafli wody Smile

Skimmer zasysający wodę z tafli

Skimmer FLUVALA

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

A czy w akwariach z przykrywą też warto w coś takiego zainwestować, pytam bo znajomy ma akwarium 500l z przykrywą, i też stosuje Skimmera.

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Warto Wink Ja mam pokrywę ale rury od filtra są wpuszczone dość głęboko w toń wody... W efekcie wytwarza mi się taka jakby skorupa...

mam skimmer razem z kaskadą u siebie w 45l ale nie widzę by on choć trochę zasysał wodę.. u Ciebie na zdjęciu to widać to, a u mnie lipa, nic się nie rusza mimo ze filtr dziala:/

U mnie w chińskiej kaskadzie skimmer działa jedynie gdy kaskada jest uruchomiona ma maksimum mocy. Inaczej tylko sobie pływa... Może dlatego u Ciebie nie działa.

hm no możliwe, tylko że jak biore na pełną moc, to rośliny w okół filtra zginają się poniewierają i raczej dobrze na tym nie wyjdą:/ póki co nie mam syfu na tafli, więc się specjalnie nie przejmuję:p

Ja myślałem, że ten filtr stosuje się w akwariach słonowodnych żeby nie tworzyła się pian na powierzchni.

Tam są odpieniacze Wink

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

(30.01.2011, 13:43)annawanna5 napisał(a):  mam skimmer razem z kaskadą u siebie w 45l ale nie widzę by on choć trochę zasysał wodę...
(30.01.2011, 16:47)paluszekrybny napisał(a):  U mnie w chińskiej kaskadzie skimmer działa jedynie gdy kaskada jest uruchomiona ma maksimum mocy.
Ponieważ woda jest zasysana rurką w wodzie i dodatkowo skimmerem, wystarczy przytkać rurkę ssącą by skimmer nawet przy małej mocy zaczął chodzić, u siebie zatkałem to zatyczką do uszu z sztucznej gąbki, jakich używają pływacy.

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl

805L

Małe odświeżenie tematu, jako że skimmer Fluvala jest już w zasadzie nieosiągalny, zerknijcie na nowość od Eheim - skimmer Skim350:
http://www.zoologiczny.sklep.pl/Eheim_Sk...22___15628

Można go instalować w zbiornikach już od 100 litrów, świetnie napowietrza i czyści powierzchnię wody.

Skocz do: