2
Proszę o wyrozumiałość , rady i opinie - to moje pierwsze akwarium w życiu
Za wszystkie uwagi z góry dziękuję!!!
OBSADA:
3x Rosbora klinowa
2x Danio pregowany (długopłetwy)
5x Neon czerwony
6x Neon Innesa
Rośliny to Anubiasy( bo wczesniej pływały tam 2 welony :oops: i niszczyły każdą inną roślinę):
2x Anubias Nana
2x Anubias Coffeefolia
1x Anubias Afzeli
1x Anubias Barteri
3
czesc, jest ok ale napewno bylo by lepiej gdybyś dała jakies inne tlo np. ze styropianu, to wyglada dośc sztucznie i zasadzila jakas roslinke przed filtrem.
2
Dzięki za opimię!!! Mam pytanko.Jaką roślinkę polecałbyś do posadzenia przed tym filtrem (uprzedzam ,że oświetlenie nie jest za dobre bo tylko żarówka 25W i nie ma pożliwości zamontowania w pokrywie innego oświetlenia) ? Co do tła to nie wiem czy w tym małym akwarium jest miejsce na tło ze styropianu ( z tego so słyszałam to zajmują sporo miejsca) i nie wiem jak je wykonać lub gdzie je kupić

,może jakieś inne fajne pomysły.
5
Na tło jest Ci potrzebne tylko miejsce za akwarium, a nie w nim

Poszukaj na forum, napewno znajdziesz sposób na jakieś ładne tło

Co do obsady to zdaje mi się, że powinno byc więcej danio tylko niestety w twoim akwarium nie ma na miejsca. Danio i razbory to rybki stadne

Przy filtrze posadziłabym nurzańce albo moczarke.
3
Tło robi sie z dosc grubego styropianu, malujesz go rozpuszczalnikiem nitro a potem malujesz farbą, ja pomalowalem swoje najpierw taka do scian a potem plakatowkami, mozna malowac tez farba w sprayu. A jak nie masz nitro to mozesz styropian opalic swieczką(ale to strasznie smierdzi). A roslinke nie powiem ci jaką bo na roślinkach slabo sie znam. Przeslij jakies fotki po zmianach.
2
Witam ponownie!!!
Co do obsady to dzisiaj dodałam 2 Rosbory i 1 Otoska , a co do Danio to czysty przypadek że pływają w moim akwa .Podczas odwiedzin u znajomych mojej 3 letniej córeczce spodobały się Danio, no i wujek oczywiście odłowił Anuli 3 szt ( ale jedno Danio lamparcie padło przedwczoraj- samica pełna ikry trochę popuściła ,a potem puchła- puchła najeżyła się i padła :cry: )
Teraz problem tła ,aktualnie za tłem (które mam umieszczone wewnątrz akwarium na dodatkowej szybie) pochowane mam rurki doprowadzajace powietrze do kamieni napowietrzajacych.
Jak się maskuje takie rzeczy gdy tło jest umieszczone na zewnątrz
:?:
5
Przede wszystkim roslinami

Wysokie rośliny sadzi się na tyle akwarium, a niższe z przodu. Moim zdaniem zakup otoska nie był najlepszym wyborem...
2
A co z tym otoskiem jest nie tak :? ?Polecił mi tą rybkę kolega akwarysta- podobno bardzo dobrze czyści akwa z glonów szczególnie tych brunatnych. :?
5
To z glonami sie zgadza tylko, że ryby w akwarium musza mieć miejsce i musza byc do siebie dopasowane

W tak małym akwarium nie masz zbyt duzo mozliwości. Przede wszystkim nie dokupuj teraz żadnych rybek, ponieważ juz masz małe przerybienie.
2
Dzięki Aska15 traz juz wiem o co chodzi :lol: .Jestem w trakcie pracy nad tłem jak tylko dokończę i efekt bedzie ok to puszczę zdjęcia dla oceny(o roślinkach też pamietam ).Jeszcze raz dzięki za wszystkie rady

.